IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резервите на Русия спаднаха под 400 млрд. долара за пръв път от 2009 г.

Рублата завоюва нови позиции спрямо долара и еврото, а борсовите индекси в страната се покачиха

17:25 | 25.12.14 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Резервите на Русия спаднаха под 400 млрд. долара за пръв път от 2009 г.

Обемът на международните резерви на Русия спадна под 400 млрд. долара. За една седмица запасите на страната се свиват с 15,7 млрд. долара до 398,9 млрд. долара. Това е най-ниското ниво от август 2009 г. насам, предава РБК. Същевременно руската рубла завоюва нови позиции спрямо долара и еврото, а борсовите индекси в страната се покачиха в четвъртък.

В периода от 12 до 19 декември валутните и златните резерви, които се намират на съхранение в Руската централна банка, намаляват до 398,9 млрд. долара, гласи съобщение на сайта на институцията. За последно равнището им бе под 400 млрд. долара през 2009 г. в седмицата до 21 август. Тогава запасите възлизаха на 398,3 млрд. долара, но до 28 август се покачиxа до 405 млрд. долара.

Основната причина за намаляването за резервите са споразуменията за обратно изкупуване на валута, чрез които търговските банки получиха повече от 7 млрд. долара, информира Ройтерс. Също така РЦБ и Министерството на финансите предложиха на пазара около 5 млрд. долара под формата на валутни интервенции и продажба на валута от бюджета.

Международните резерви на централната банка достигнаха връх от 544 млрд. долара на 19 август 2011 г., като паднаха под 500 млрд. долара в началото на 2014 г. От началото на декември РЦБ продаде 10,302 млрд. долара, за да стабилизира рублата.

Към 17:05 часа българско време рублата печели позиции спрямо долара и еврото. Руските пари поскъпват с 1,93% до 52,66 рубли за един долар и с 1,96% до 64,24 рубли за едно евро. По-рано през деня рублата отбеляза най-високата си стойност спрямо двете валути от 4 декември насам, като сви поевтиняването си спрямо тях до 37%, считано от януари до днес.

Валутата получи подкрепа, след като износителите продадоха чужда валута под правителствения натиск, но и за да погасят данъчните си задължения.

На фондовия пазар деноминираният в рубли индекс MICEX се покачва с 0,35% до 1 406,40 пункта, а деноминираният в долари RTS прибавя 3,19% до 840,93 пункта.

Акциите на ВТБ Банк поскъпнаха до най-високата си стойност от април 2012 г., след като финансовият министър Антон Силуанов намекна, че втората по големина банка в страната може да получи държавна помощ до края на годината.

Освен това доходността на руските правителствени облигации намаля за трети пореден ден, след като Русия увеличи бюджетния дефицит за 2015 г. основно заради срива в цената на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Те не са турци .. Сега Турция са със Русия ... завъртя се колелото вече и сега са американци те са против Русия .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 10
Хайърсъзоff
преди 9 години
Мачкай капитализма, на първи и втори тур не ти се получи... Най-много да ходиш пак по лениски съботници, какво друго да стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 18
StefanL
преди 9 години
Вие турците винаги сте били против Русия ! Само че нали виждаш *** ибрик колко бързо се възтановява рублата ! Всички неграмотни драскачи който си мислят че са големи експерти в областа на фалита могат да си бръкнат с боксова ръкавица отзад защото Русия ще пребъде а еврогеиският съюз е пред разпад прочетете пророчествата на Ванга и ще разберете истината смешници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 6
deant
преди 9 години
само ти ли не разбра, че пропадането на петрола изобщо не беше пазарно а директно в разрез с принципите на пазара. За това през 2015 няма да пада повече, а най-вероятно ще се качи доста. Може САЩ да са измислили някакъв нов начин за предвижване на дълги разтояния, но докато не го споделят с останалия свят, всички останали ще имаме нужда от петрол и то ако се вдига икономиката, значи ще трябва и повече петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 11
kane
преди 9 години
във "войната с//у русия " са включени и медиитеконтрола в/у медиите и пропагандата е голяма част от фашизмаот икономическите санкции губят само богатите, но не и маста руснаци - напротив те само могат да спечелят от изолацията на фашисткия режимпредлагам РБ да навлезе в Македония, за да ни изолират дай боже и нас така та да се възстанови икономиката ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 27 rate down comment 25
Graf
преди 9 години
Дори и при 60 $ за барел Русия е с положителен търговски баланс, а аз не виждам адекватна алтернатива за Европа на руските енергоносители. Целият дълг на Русия, частен и публичен, е по-малко от 40% от БВП, а този с матуритет до една година е по-малко от 100 милиарда долара. С матуритет до 5 години е 300 милиарда долара. Другото са някакви мечти, но поне те са безплатни. :)Както казах, фалитът се отлага за по-далечно бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 29 rate down comment 25
draifuss
преди 9 години
Надявам се много по бързо да фалира тази ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 25 rate down comment 23
MZ/X
преди 9 години
Резервите на националната банка на русия са достатъчни за да рефинансира едногодишния частен дълг дълг на руските фирми! Ако обменя парите и на населението, резервите ще издържат 6 месеца!Ако положението не се промени или цената на нефта продължи да пада 2015 година Русия ще фалира до следващата Коледа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 29 rate down comment 24
Graf
преди 9 години
Пазарът преглътна хартитиите на Роснефт в размер 625 милиарда рубли, калкулира го в цената на долара, ЦБР остави спекулантите да се наиграят, а накрая имаме $ по 52 рубли и ошашавен електорат.Резервите на централната банка стигат да изкупи всички рубли, ама до копейка и пак ще и останат около 50 милиарда долара кеш, като тук иде реч за официалните резерви, а оценките на бундес разузнаването са за още близо 120 милиарда долара над тях. Да го кажа кратко. Фалитът на Русия се отлага за по-късно. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 31
varna333
преди 9 години
Що не си бръкнеш с боксова ръкавица отзад господин американец. В злато или в рубли Русия е богата и мощна страна и както виждаш излиза от положение утре рублата е 62 за евро а след някой друг ден ще си възвърне и нормалните стойности от 42 за евро . За разлика от тебе не пия *** видно е че си досто простоват човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още