IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев e обвинен в укриване на данъци за близо 63 млн. лева

На съд отива и шефът на Телсо АД Борис Борисов - за укриване на данъци в размер на малко под 7,5 млн. лв.

15:59 | 30.07.15 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Огнян Донев e обвинен в укриване на данъци за близо 63 млн. лева

След тригодишно разследване прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу предприемача Огнян Донев за укриването на данъци за близо 63 млн. лева. 

Според обвинението в имотната си декларация през 2007 година, в качеството си на изпълнителен директор на "Елфарма" АД, Донев не е декларирал увеличение на годишния финансов резултат на фирмата от извършени седем сделки с акции извън регулирания български борсов пазар и между свързани лица. В годишната данъчна декларация по Закона за корпоративно подоходно облагане не е декларирал увеличение на годишния финансов резултат за общо 418 531 500 лева. То идва от сделки с акции извън регулирания пазар на БФБ.

Така са били продадени 10 400 000 броя поименни безналични акции от капитала на "Софарма" АД на "Телекомплект" АД на цена от по 1 лев за акция. От прокуратурата посочват, че е трябвало финансовият резултат да бъде увеличен по пазарни цени към датата на сделката, а именно по 9,35 лева на брой акция, или с обща борсова цена на сделката в размер на 97 240 000 лева.

Облагаемият финансов резултат с ефект върху печалбата за конкретната сделка е  86 840 000 лв. и данък печалба в размер на 13 026 000 лева.

По-късно през същия месец Донев продал 5 500 000 броя поименни безналични акции от капитала на "Софарма АД на "СОФСТРОЙ" АД също при цена от 1 лев. В този случай е трябвало цената да е 9,17 лв. за брой, или с обща борсова цена на сделката 50 435 000 лева. Облагаемият финансов резултат с ефект върху печалбата за конкретната сделка е 44 935 000 лв. и данък печалба в размер на 6 740 250 лева, изчисляват от обвинението.

В друга сделка са продадени 4 млн. акции от капитала на "Софарма" АД на "СОФИЯ" АД отново при цена от 1 лев за брой. Прокуратурата посочва, че в този случай продажбата трябва да е била при 9,30 лв. за акция, което би оформило цена на сделката от 37 200 000 лева. Облагаемият финансов резултат с ефект върху печалбата за конкретната сделка е в размер на 33 200 000 лв. и данък печалба в размер на 4 980 000 лева.

На съд отива и Борис Борисов, изпълнителен директор на "Телсо" АД – също за укриване на данъци, но в размер на малко под 7,5 милиона лева. Той  също е извършвал такива сделки с акции на "Софарма", но през следващата 2008 г.

Неговите продажби са за над 22 млн. акции при цена от 1 лев за брой. От двете сделки, при които те са били продавани на "Финансово консултантска компания" АД, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения на "ТЕЛСО" АД в особено големи размери - 7 483 105,19 лева. В годишната си данъчна декларация по Закона за корпоративното данъчно облагане той не е обявил увеличение на годишния финансов резултат в общ размер от 74 831 051,94  лева.

През 2012 г. на Донев вече бе повдигнато обвинение за пране на пари.  През юни 2012 г. говорителят на СГП Румяна Арнаудова заяви, че чрез 4 фалшиви документа Любомир Павлов съзнателно е дал възможност на Огнян Донев да получи 43% от акциите на "Медийна група България". Впоследствие 40% от придобитите преди това общо 80% от дяловете са били върнати обратно на Любомир Павлов, добави Арнаудова. По думите й по този начин е извършено "прането на пари", тъй като сделката е осъществена чрез имущество, придобито с документна измама.

През март 2013 г. Софийската градска прокуратура прекрати разследването за "пране на пари" срещу мажоритарните собственици на „Медийна група България Холдинг“ Огнян Донев и Любомир Павлов. Обвинителите не са открили доказателства за "пране на пари" чрез продажба на дружествени дялове, се посочва в съобщението.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 19 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Сегашното не е борса, фирмите там не са публични, а реално частни. И се упрявляват като такива. "Инвеститорите" са само в ролята на донори и излъгъни камилчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Ами точно това е идеята, като искат да пестят от данъци трябва да играят по правилата. И да - цената на акциите щеше да падне, но и други хора щяха да купят от тях. Сега хем си запазиха акциите, хем скатаха данъци - т.е. ощетиха хем борсата, хем бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 5
top
преди 8 години
е този път прокуратурата стана за смях. Ако сделката беше мината на висока цена на борсата - печалбата е осводобена от данъци. Като я направи на 1 лев извънборсово, няма печалба, следователно и данъци. Няма закон, който да определя кой какво и на какво цена трябва да продаде/купи. В случая никой не е ощетен, а законът е спазен. Смях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Че те са си я декларирали и са си платили данъците :) Зора е, че сделката е на цена много по-ниска от цената на БФБ и са ги подгонили за разликата :)Иска ми се да бяха ги пуснали през БФБ, намалявайки цената, докато не се продадат, да видя къде щеше да иде пазарната цена, с оферта за продажба на 10 000 000 акции :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Абе греха изглежда яко измислен ама...За да докажат укриване на данъци нема да минат само с това, че цената е била под пазарната. Ще трябва да докажат и че пазарната цена е била платена, а декларирана друга, което ми се чини абсурдно. Във всеки случай, определено е абсурдно да се твърди, че сделка, направена извън регулиран пазар, за такъв голям пакет от акции, трябва да се обложи на пазарната цена на борсата. Най-много да го изкарат виновен за неточно водене на счетоводна документация или неумишлена безстопанственост за един два милиона и да го глобят стотина хиляди или да го осъдят на 1 год, условно, но и това едва ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Да не са го нарочили нещо асвалт паша или онова дебелото,че след 8 годиниму изкарват греховете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 2
Батя
преди 8 години
БГ прокуратурата пак ще стане за смях.. нищо ново под слънцето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Цаца тум цаца там! Ей неудобен е тоя Донев да му се не види, кого настъпя по мазола не мога да разбера. Можеби просто е един от малкото големи, които не си играят с #КОЙ. Търсят му цаката и предишния път не стана, сега друга глупост са измислили. Това смешно изглежда ама може пък да има законово основание. Чини ми се обаче, че за укриване на данъци няма как да стане. Виж нещо за умишлено причиняване на пропуснати ползи за компанията или за безстопанственост - да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 6
Натрий
преди 8 години
На пръв поглед ми се струва, че прокуратурата не е много наясно с това кои сделки се облагат и кои не. Кой е източника на информация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още