IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Румъния готова за Шенген, България - не

Нова дата за приемането ни в Шенген не е била посочена, макар че за такава главно се посочва октомври

20:27 | 24.02.11 г. 14
Автор - снимка
Създател
Официално: Румъния готова за Шенген, България - не

Румъния е готова да се присъедини към Шенгенското пространство, но това няма да се случи тъй като България все още не е, потвърдиха официално от председателството на блока, предаде DPA.

Така съвместното влизане на двете страни в Шенген, планирано за март, официално се отхвърля. Такова развитие на въпроса се очакваше, след като Франция и Германия обявиха през декември, че са против приемането ни в Шенген, тъй като не сме готови.

Румъния е приключила с необходимата техническа подготовка, се посочва в изявление на унгарското председателство на ЕС, публикувано след среща на вътрешните министри на страните членки, посветена на въпроса.

България обаче не е изпълнила един от критериите и в края на март се очаква мисия на ЕС да дойде на проверка относно напредъка по този проблем.

Нова дата за приемането ни в Шенген не е била посочена, макар че за такава главно се посочва октомври, тъй като тогава е следващата сезонна смяна на разписанията на летищата, което дава възможност да се преместят полетите от и за Румъния и България от терминалите за полети извън Шенген към тези за страни вътре в зоната.

Все пак Унгария е подчертала, че приемането на България и Румъния, при изпълнение на всички условия, остава приоритет на председателството на страната, което приключва на 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
Isumu
преди 13 години
Бойко и Цветанов не са единствените отговорни за това. Това са проблеми натрупвани с години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Damodaran
преди 13 години
Кво има да се подготвя Румъния!? Те не са външна граница на ЕС, с малки изключения де... питам аз?!? Ния трябваше да направим сто неща, там с турската граница.. така, че по - малко приказки ако обичате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 12
moderebov
преди 13 години
Бойко и Цветанов да коментират сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още