IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златев: Авантюра е правителството да няма план за снабдяване на страната без Лукойл

Лукойл Нефтохим Бургас спазва всички условия на българската и европейската отчетност, заявиха от компанията

16:16 | 28.07.11 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	Валентин Златев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Валентин Златев. Снимка: БТА

Лукойл България винаги е подкрепяло усилията на всички правителства за максимална прозрачност в петролния сектор и именно нашата компания е един от инициаторите за въвеждане на специални измервателни уреди в данъчните складове. Това каза на специална пресконференция в София днес изпълнителният директор на „Лукойл България“ Валентин Златев.

Пресконференцията е във връзка с отнетия вчера лиценз за данъчен склад на "Лукойл Нефтохим Бургас", което практически спира работата на рафинерията.

Златев припомни, че „Лукойл България“ е най-големият данъкоплатец в страната. За последните 10 години компанията е платила над 21 млрд. лв. данъци и е направила инвестиции за 2,35 млрд. долара, а в момента е в процес на изпълнение на инвестиция в сероочистващото производство на обща стойност 1,4 млрд. долара.

Компанията се съобразява изцяло с българското законодателство и има пълна отчетност на влезлите и излезлите от рафинерията горива според европейските стандарти. Още обаче миналата година с влизането на т. нар. Наредба 3, която задължава данъчните складове да монтират специални измервателни уреди, беше ясно, че за краткия срок от 1 година рафинерия с размерите на „Лукойл Нефтохим Бургас“ не е възможно да ги монтира, заяви Златев.

По думите му митниците са били подробно информирани за графика на монтиране на уредите, като по-голямата част от тях вече са монтирани и са на стойност 16 млн. долара. Уредите, които предстои да се монтират са на стойност 11 млн. долара.

Началникът на управление „Нефтопреработка“ в „Лукойл Русия“ Олег Дуров обясни от своя страна, че въпросните уреди не са стандартни разходомери. Необходим е инженерен проект за целия комбинат, след което трябва да се направи специална поръчка, която се изпълнява само от специализирани фирми. Една от тези фирми поиска за производството на уредите срок от 3 години, допълни Дуров. Той добави, че за монтирането на измервателни уреди в Италия на подобна на бургаската рафинерия е бил даден срок от 5 години, а не от една.  

Само в рафинерията в Бургас са необходими около 400 такива уреда, а такива уреди са необходими и за данъчния склад в Росенец. И в момента в рафинерията продължават да се монтират уреди, въпреки че комбинатът е в процес на спиране на работа, посочи Златев.

Той подчерта, че пълното спиране на рафинерията ще стане до около ден и половина. Ако за този период се намери решение на проблема, то повторното пускане на предприятието няма да е трудно. В противен случай, за да заработи рафинерията на пълен капацитет, ще са необходими седмици, каза Златев. В най-добрия случай, ако производството на комбината спре само за дни, като се имат предвид и разходите за спиране и пускане от по няколко милона лева, то загубите на компанията ще бъдат в рамките на няколко десетки милиона лева, изчисли Валентин Златев. Той допълни, че в момента към Бургас пътуват 4 танкера с нефт, които Лукойл при създалото се положение "ще се опита да продаде".  

Авантюра е, ако правителството няма план как ще снабдява страната с горива без горивата на „Лукойл България“, заяви във връзка с журналистически въпрос Златев.

Той даде пример, че 176 самолета, кацащи на летищата в Русе и Варна, се зареждат с керосин от Лукойл и сега не е ясно кой ще ги снабдява.

Около 500 хил. тона горива на Лукойл ползват държавни фирми и организации, които дължат на „Лукойл България“ 100 млн. лв. и ние ги зареждаме „на юнашко доверие“, каза Златев. Близо половината от товарите на БДЖ са товари на „Лукойл България“ и те са едни от големите длъжници на компанията.

По всяка вероятност горива на бензиностанциите ще има за следващите 20-ина дни, като се имат предвид запасите на „Лукойл България“ и други по-големи фирми в страната, коментира Златев във връзка с друг журналистически въпрос. Той обаче отказа да коментира колко време очаква да продължи въпросната ситуация, т.е. „Лукойл България“ да не снабдява с горива страната.

По всяка вероятност ако спре работата на рафинерията, „Лукойл България“ ще започне да купува горива от чужбина, посочи Златев. По думите му засега от рафинерията в Бургас не е уволнен (поради спиране на работата й) нито един от около 6000 работещи там.

Според предоставени по-рано данни, Лукойл България (единственият дистрибутор у нас на горивата на бургаската рафинерия) има пазарен дял от 60-70% при пазара на едро и към 25% - при пазара на дребно (бензиностанциите).

Златев не пожела да коментира дали цените на горивата ще нараснат при така създалата се ситуация и дали ще бъде необходимо държавата да разблокира държавния резерв, който по принцип се използва при природни бедствия.

На въпрос относно евентуалното си познанство с хора от правителството, Валентин Златев отговори: "Не съм познавал никой от сегашните министри, преди да станат такива, с изключение на Вежди Рашидов. Министър-председателя Бойко Борисов познавам от много години, но това няма нищо с работата."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 0
bear76
преди 12 години
Прав е номер 8, една бърза справка и се вижда, че Лукойл официално се води на загуба от поне 2 години, (не ми се гледаше по-назад)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
mihael
преди 12 години
Наскоро говорейки с един приятел от чужбина, му споменах че имам карта за ползване на отстъпка при покупка на гориво на бензиностанциите на Лукойл, но отстъпката важи само при плащане в брой :), можете да си представите каква беше неговата реакция !!!!!не ми казвайте - да защото иначе Лукойл ще имат разходи за пос терминали . а разходите за инкасо ! питам - кой търси плащания в борй ?коя голяма, сериозна компания не стимулира повече покупки с електронни пари, който се харчат много по-лесно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
paco112
преди 12 години
Браво Дянков!!! Поздравления!! Не се поддаде на Борисов и неговото приятелче и печелиш всеобщо уважение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
"Валентин Златев заяви, че за десет години компанията е платила над 21 млрд. лева данъци." Вальо Златев пак лъже - ДДС и акцизите които се плащат се плащат не от Лукойл, а от българските потребители. Компанията по документи "е на загуба" и източвана, за това не е плащала, не е плащала дори тези 10 % печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Златев е само един ***, комунистически запартък - дори бизнес и да краде не може като хората, за това и се стигна до това положение. Проблем с горивата обаче няма да има, ловя бас за това, а мазния *** сега е с малко деликатна ситуация, не толкова защото спира рафинерията, а защото в набутал казаците със загуби за милиони. За това и нещо взе да се притеснява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 0
bondinio
преди 12 години
повръща ми се от мазната физиономия на тоя мошеник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 12
първи стъпки
преди 12 години
Според мен като принципно решение е добро и с поучителна цел, трябва да се знае, че ВЕЧЕ не може да се крият данъци, ДДС и т.н. в това число дискотеки, бутки та дори Лукойл. Златев обаче е прав, че преди това трябваше да подсигурят 100% от доставките от други фирми /нещо, което съм сигурен че не е направено/. Ужасно безотговорно е да страдат сега туризъм /сигурно отменя на полети/, инфраструктура / за асфалта е нужен петрол/ и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 17
doba
преди 12 години
Конфронтацията с Лукойл е безсмислена.Не виждам какво ще спечелим от нея???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
marketleverage
преди 12 години
Може да се погледнат възможности как може (ако трябва и с евро пари) да се задейства рафинерията на Монбат / Приста в Плевен щото като нямаш алтернатива винаги е зле...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още