IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът е на нокти заради нова регулация в млечния сектор

Наредба предвижда фирмите от бранша да произвеждат на различни поточни линии продуктите от мляко и тези от растителни продукти

18:40 | 08.05.12 г. 15
Бизнесът е на нокти заради нова регулация в млечния сектор

Представителите на млекопреработвателния бранш са повече от притеснени заради подготвената от агроминистерството нова наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, която предстои да бъде приета на утрешното заседание на Министерския съвет.

С цел да се засили контролът върху мандрите, които произвеждат сирене и кашкавал с растителни мазнини вместо с мляко, администрацията реши да изиска от фирмите да произвеждат на различни поточни линии продуктите от мляко и тези от растителни продукти.

Новата регламентация беше поискана от животновъдите, които протестираха срещу масовото използване на немлечните продукти като палмово масло и вносно сухо мляко в предлаганите на пазара сирена и кашкавали, което доведе до спад в потреблението на кравето и овче мляко, а оттам и до намаляване на изкупните цени на суровината.

Фермерите настояваха за засилен контрол върху млечните продукти на пазара, защото въпреки съществуващите в момента високи изисквания към мандрите, на пазара продължават да се засичат ментета, представяни за истински млечни продукти.

Потребителските организации неслучайно скочиха срещу продажбите на сирене, произведено от растителни мазнини, засечено от ветеринарите да се продава като чист млечен продукт.

„Оправданието на производителя беше, че е допусната техническа грешка при поставянето на щрихкода върху опаковката. За да предотвратим подобни грешки и да предпазим потребителя, който иска да е сигурен, че съдържанието отговаря на написаното на етикета, за нас е важно да въведем тази регламентация“, поясниха за Investor.bg от Агенцията по безопасността на храните.

Според представители на млечния бранш обаче отделянето на производствените линии за двата типа продукти би означавало закриване на бизнеса за редица мандри, които още не са модернизирали производството си.

„Това означава нов натиск за голяма част от млечния бранш, който в условията на криза и без това едва съществува“, заяви Диляна Славова, изпълнителен директор на Националната асоциация на млекопреработвателите в България. Според нея изискването ще засегне 150 компании, което означава масови фалити.

Браншовиците са поискали извънредна среща с премиера Бойко Борисов, която е насрочена преди утрешното заседание на правителството. „Настояваме за отмяна на част от текстовете в наредбата, защото те ограничават частната бизнес инициатива и противоречат на Конституцията“, поясни още Славова.

Според авторите на наредбата регулацията е необходима, защото ще принуди мандрите да засилят изкупуването на сурово мляко, което от своя страна е важно за развитието на животновъдството.

Последните проверки на агенцията по храните показват, че от регистрираните в страната 251 млекопреработвателни предприятия, 75 произвеждат продукти на растителна основа.

По-рано днес министърът на земеделието Мирослав Найденов обясни, че агенцията ще даде указания на мандрите какъв преходен период ще им бъде даден, за да организират бизнеса си според специфичните изисквания към млечните продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 7
vesst
преди 11 години
Всичките коментирали тук искам да попитам как според вас да оцелява една мандра при положение, че цените на млякото са високи, а пазара изисква евтин продукт със супер качество? Не смятате ли, че първо трябва да се регулират животновъдите, които в голяма част от случаите предлагат скапан продукт не отговарящ на никакви технологични норми? Тези мерки трябва да се приложат само когато има някакво регулиране на животновъдите и изкупвачите на мляко. Може да има такова но аз да не съм запознат затова ще се радвам да науча за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Алхимията е в кръвта на българските производители и трябва да бъдат държани изкъсо. От дума не разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
rogers
преди 11 години
и от мен браво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
И от мен браво!А щом "отделянето на производствените линии за двата типа продукти би означавало закриване на бизнеса за редица мандри", това явно означава, че друго освен "смески" тези мандри не правят и нямат място на пазара. И много ми е интересно с какво се нарушават конституционните права на мандражиите, с това, че от тях чисто и просто се иска да правят мляко само от мляко,а смеските от каквото си искат, но да е ясно за потребителя кое какво е на щанда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 11 години
Честно казано - браво ! Само това е пътя за възстановяване на българското животновъдство , а от там и на доста голяма част от структурната безработица на неграмотни и малограмотни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още