IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Ганев: Не доходите са проблем, а липсата на работа

Заетостта в България продължава да спада, като работят само 61% от българите в работоспособна възраст, посочва анализаторът на ИПИ

08:20 | 20.08.12 г. 47
Автор - снимка
Редактор
П. Ганев: Не доходите са проблем, а липсата на работа

През последните седмици в публичното пространство упорито се говори за доходи, докато темата за заетостта и новите работни места остава на заден план и често се пренебрегва, смята Петър Ганев, анализатор в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Поставянето на подобен фокус е трудно обяснимо, при положение, че тежкият удар на кризата бе именно по заетостта, а не по заплати и пенсии. Да, доходите в някаква степен бяха замразени, но в същото време близо половин милион българи загубиха работата си – това е водещата причина много български семейства да обеднеят.

Необходимо е да си говорим предимно за работни места, а не за доходи, но нека отправим отново поглед към данните за заетостта в страната. За разлика от понятието безработица, данните за заетостта показват реално каква част от хората в дадена възрастова група работят. Тук не се взима под внимание дали лицата са икономически активни, дали търсят работа или просто си стоят „обезкуражени” вкъщи. Въпреки, че традиционно се говори повече за безработица (отнасяща се до търсещите работа), данните за заетостта са показателни за потенциала и развитието на дадено общество – неслучайно Европейската комисия поставя стратегически цели за заетост, а не за безработица.

В най-добрите месеци на 2008 г. заетостта в България (20-64 г.) беше надхвърлила 70-те процента, но от началото на кризата този процент постоянно спада. За първото тримесечие на 2012 г. вече сме близо до 61%, което ни отдалечава драматично от поставената европейска цел (75% заетост до 2020). Нещо повече, движението продължава да бъде надолу, тоест през последните 3-4 години възстановяване по отношение на работните места просто не е имало.

Коефициент на заетост (20-64 години) по тримесечия, %

Източник: НСИ

Същите данни могат да бъдат представени и като абсолютна стойност. От края на 2010 г. заетите в страната устойчиво са под 3 млн. За сравнение, за да се доближим до тези 75% заетост, бройката на заетите трябва да достигне 3,5 млн. Това изглежда трудно постижимо, още повече че заетостта е на най-ниските си нива спрямо последните 6-7 години.

Заети лица (20-64 години) по тримесечия, хиляди
 

Източник: НСИ

На фона на тези данни е просто задължаващо дебатите около Бюджет 2013 да се превърнат в разговор за работните места. Вместо да се търси някакво административно покачване на заплатите в частния сектор, по-добре да се мисли как да се намалят тежестите върху труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Не съм съгласен, че нямаме потенциал за развитие на заетостта в селското стопанство, а сравнението с Холандия е изключително *** пример, понеже нямаме нищо общо с тях нито като природни дадености нито като традиции нито като каквото и да е. Примерно за селското стопанство трябва да се направи всичко възможно да се направят колкото се може повече ферми за едри животни но задължително по най-съвременните технологии и да се намали огромния износ на жито и сие, а да се наблегне на царевицата и да се изнася месо далеч по-скъп продукт осигуряващ много работна ръка. България преди 20 години е произвеждала 10 пъти повече месо 10 пъти, само 5 пъти да се увеличи производството на месо ще има заетост на поне 200 000 човека и то ако е по съвременни технологии ще е и доста добре платено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
kravata_mu
преди 11 години
в много неща е проблемът. аз обаче се убеждавам с все повече примери, че за работата с добра заплата няма хора, или поне адски трудно се намират. а това със сигурност води до задъхване на пазара в най-ниския диапазон на заплатите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Тя дори там не работи като хората, но по принцип си прав. Там е по-възможно, но тук.. Тук внасяме всичко - от лук и картофи, до петрол и лекарства. Има ли инфлация дори с 30% около 50 000 човека ще измрат скоростно - не че и сега не си *** по липса на медикаменти, ядене и топлина, но тогава ще се ускори процеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Честно казано в момента / в краткосрочен план -2-5 г. / освен усвояване на пари от европейския съюз друго май не може да се направи . Видя се , че политическа воля за кардинални промени в здравеопазването и образованието няма в нито една от политическите партии . Силно се надяван външния натиск върху съдебната система и МВР да се засилва все повече , че поне да имаме елементарна справедливост в страната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Има само една рецепта изпитана в историята и винаги работеща безотказно. Либерална и свободна икономика - Германия, Сингапур, Хон-Конг, Австралия.. Уви, тук това е невъзможно, поради психологията на нашенецът и малко по-ниското му IQ от западноевропейците и азиатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
Инфлацията работи само при положение че страна има голям процент на самозадоволяване . Най-високия процент имаха навремето САЩ и Русия - до 70 % от стоките от крайното потребление бяха от собствено производство . В момента може евентуално да работи само умерена инфлация на ниво ЕЗ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Никога не се е случвало инфлацията да помага. Няма да помага и сега, защото сме страна предимно вносител, а не износител. В 97 нали пробвахме? Да не би нещо да получихме от цялата инфлация? ;))) Хем беше хипер.. Няма такова нещо като здравословна инфлация. Само в главите на професорите социалисти има подобна дивотия и тя никога не е работила в историята на човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Вие в кой век живеете бе хора? В Холандия, дето е номер 1 в селскостопански стоки, не повече от 3 % се занимават с това.... Както ви писах последния опит за селскостопанска република в Корея и Камбоджа се провали с гръм и трясък. Дори в Китай вече не карат инженерите да садят ориз..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
mos70
преди 11 години
И ще има тотални и масови фалити на всички, теглили кредити! Не препоръчвам на никого даже да си помисля да "драсва клечката"...ще гори всичко наред!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Да точно така. Освен селскостопански стоки , ще се "потръгне" и хранително- вкусовата промишленост и пр. съпътстващи дейности. Селското стопанство ще поеме много работна ръка, която сега виси на помощи.И на мен ми е мъчно , но вече нямаме потенциал да развиваме по-високи технологии. Виж само с колко образовани техници и специалисти излизат от техникумите. Ми те нямат елементарни технически познания и умения. Хората в средна възраст изостанаха т. е. си дозагубиха квалификацията вследствие на затварянето на много производства. При това увеличаване на населението на света износа на храни ще ни е приоритет. Там цените ще бъдат само нагоре.Това ни е природна даденост, какво да правиш. Не става само с износ на дървесина, пшеница и метален скрап. Трябва добавена стойност. Някой друг ти "връща" твоите суровини под формата на скъпи стоки - ето го огромния външнотърговски дефицит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още