IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ се оплака от България в Европейската комисия

Не сме извършили нарушения, които да са основателни за отнемането на лиценза, твърдят от чешката компания

17:52 | 29.03.13 г. 24
ЧЕЗ се оплака от България в Европейската комисия

Чешкото електроразпределително дружество ЧЕЗ е изпратила до Европейската комисия (ЕК) писмо с факти, които показват, че процедурите по издаване или отнемане на лицензи в областта на енергетиката, както и някои административни процедури, нарушават не само българското, но и европейското законодателство, както и Договора за функциониране на Европейския съюз (ЕС), основно в частта за свободното движение на капитали.

От ЧЕЗ посочват в писмото, че регулаторни проблеми има и австрийската компания EVN, която е предупредила властите, че ще потърси арбитраж във връзка с неизпълнение на споразуменията за насърчаване на инвестициите.

„Търсим независимата оценка на ЕК за ситуацията, за да бъдат осигурени обективни и справедливи процедури за нашите дружества в България“, коментира членът на УС на дружеството Томаш Плескач.

От дружеството се позовават на метода, по който започна процедурата по отнемането на лиценза им – с нареждане от страна на вече бившия премиер Бойко Борисов към независимия орган – Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Отнемане беше препоръчано и от страна на главния прокурор. Според чешкото дружество по този начин се нарушава българското законодателство и не са спазени предпоставките за взимане на независимо решение от страна на регулатора.

В допълнение голяма част от посочваните нарушения не са основание за отнемане на лиценза според българското законодателство, допълват от ЧЕЗ в своето писмо до ЕК. За отнемане на разрешителното е необходимо компанията да поставя под риск системата, да допуска нарушения при доставка на електричеството или да не изпълнява изисквания, поставени от регулатора. При нито едно от дружеството на този момент не са открити такива сериозни нарушения на дейността, категорични са от ЧЕЗ.

„Ние твърдо изпълняваме записаното в европейското и българското законодателство, сътрудничим изцяло на прокуратурата и данъчните власти, както и на енергийния регулатор, и очакваме от всички институции да действат независимо и спазвайки законите“, смята още Томаш Плескач.

От дружеството запознават ЕК и с извършените проверки от страна на Комисията за защита на конкуренцията в офисите на трите електроразпределителни дружества.

На 16 април е насрочено публично изслушване на ЧЕЗ преди да бъде взето решение за отнемане на лиценза, допълват още от чешката компания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 11
hristok
преди 11 години
Ако отнемат лиценза на ЧЕЗ,ще глобят България за 1-2млд. лева. Кой ще плаща тези пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още