IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ не е получила официално предупреждение за извършени нарушения

Плевнелиев е уверил чешкия премиер, че проблемът с лиценза на дружеството ще бъде решен съобразно европейските практики

11:31 | 18.03.13 г. 3
ЧЕЗ не е получила официално предупреждение за извършени нарушения

ЧЕЗ не е получила „никакво официално предупреждение за нарушения“, заявиха от компанията пред чешкото издание Prague Daily Monitor по повод изявленията на прокуратурата, че започва процедурата по отнемането на лиценза на компанията.

"На този етап още няма резултати от проверката, която тече в дружеството – те ще станат ясни едва след няколко дни", обясняват още от ЧЕЗ. Според главния прокурор Сотир Цацаров обаче проверката е показала „сериозни нарушения“, допълват от чешкото издание.

„Ние сме абсолютно убедени, че спазваме всички български и европейски закони“, заявява от своя страна говорителят на ЧЕЗ Барбора Пулпанова.

ЧЕЗ е била тема на разговор между чешкия премиер Петр Нечас и българския президент Росен Плевнелиев. Двамата бяха в Брюксел на срещата на лидерите на държавите от Европейския съюз.

Нечас също коментира, че на този етап няма информация за нарушения на правилата, определени от регулатора, от страна на електроразпределителното дружество.

„В петък бяхме уверени от българския президент Росен Плевнелиев, че проблемът, свързан с ЧЕЗ, ще бъде решен по начин, който няма да навреди на репутацията на България в Европа. Всичко ще бъде съобразно европейските закони“, заявява чешкият премиер. 

ЧЕЗ е единственият доставчик на електроенергия в Западна България, отбелязва още Prague Daily Monitor. Компанията беше една от мишените на гнева на българите заради високите цени на тока. През февруари демонстрантите свалиха правителството на Бойко Борисов, който даде обещание да бъде отнет лиценза на ЧЕЗ само ден преди да подаде оставката си, пише още изданието.

Темата за лиценза на компанията се следи изкъсо и от Министерството на индустрията и търговията в Чехия. Ресорният министър коментира, че Европейската комисия е сезирана по темата, за да има гаранции, че процедурата не е повлияна от политическите събития в страната.

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вече започна процедура за проучване на нарушения, направени от ЧЕЗ. Заседание на регулатора, на което са поканени представители на дружеството, е насрочено за 16 април.

Всъщност проверка тече и в другите две електроразпределителни дружества – EVN и Енерго – Про.  И трите компании вече коментираха, че съдействат напълно на властите и не се притесняват от проверката, защото спазват законите в страната.

Припомняме, че служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, обеща международен одит в енергетиката. До броени дни ще стане ясно кой ще извърши тази проверка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Трябва да се проверят всички поръчки за СМР в инвестиционните програми на ЕРП тата! Часовите ставки в някои от тях са по 18 лева, по мои данни и то за подизпълнители! А какво да кажем за главните изпълнители? Така че ДКЕРВ да се самосезира, да сравни ставките със средните за страната по стройексперт и всички разходи които са над допустимите да не ги признава за инвестиции, а за източване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
jelenski
преди 11 години
а така - значи всичките приказки за това как лиценза на чез ще бъде отнет за един ден са били просто глупости и прах в очите, с който Бойко се е опитвал да потуши настроенията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
993
преди 11 години
Прокуратурата не е институцията която да казва или да препоръчва! Тя казава и доказва има ли виновни или не. Когато има осъдени, тогава може да казва каквото и да било! ДЕКВР е агенцията имаща правомощията да отнеме лиценза, но както прокуратурата правилно е "забелязала", ДЕКВР е абдикирала от функциите си! Прокуратурата може и има правомощията да провери защо! Другото е бла-бла. ЧЕЗ нямаше да си позволи да признава такива и онакива разходи без "благословията" на ДЕКВР. В този смисъл те закон не са нарушили!Нека Цацаров провери защо ДЕКВР са реагирали толкова "странно" и "дружески" и какво е спомогнало за това... ;-) Не знам дали прокуратурата знае, че ЧЕЗ е публична компания и какво техните бла бла причиняват на цената на акциите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още