IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: В икономиката на България има аномалии

Приходите за участниците в много икономически сектори се увеличават, а в същото време печалбите се сриват, отбелязват от камарата в писмо до премиера

12:03 | 12.04.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БСК: В икономиката на България има аномалии

Българската стопанка камара (БСК) изпрати анализ на основните макроикономически показатели на служебния премиер Марин Райков. Изготвянето на този документ беше договорено по време на среща с работодателски организации в Министерския съвет. 

В писмото си от организацията посочват и аномалии, които наблюдават в различните области.

Като цяло се влошава структурата на българската икономика – преобладаващ дял имат спекулативните и финансовите индустрии – над ¼ от брутната добавена стойност в страната през миналата година  е за сметка на „Финансово посредничество и операции с недвижимо имущество“ и „Държавно управление, образование, здравеопазване“.

От камарата посочват и някои аномалии, които се наблюдават в икономиката ни – в търговията с горива съществено се увеличават приходите, а в същото време има срив на декларираните печалби. Подобна ситуация се наблюдава и в преработващата промишленост, търговията на дребно и добивната промишленост.

В строителството пък може да се говори за „ясна индикация за търговия с влияние, поради огромния икономически необясним ръст на продажбите за избрани фирми, независимо от регистрирания срив в отрасъла“, се казва още в писмото на БСК до премиера. 

По отношение на държавния бюджет от БСК съобщават за намаляването на приходната част на бюджета през 2012 година. Спрямо 2007 година намалението е в рамките на над 4,7 млрд. лева. Намаление има и по отношение на приходите от ДДС въпреки, че няма промяна на ставките на този данък.

„Въпреки този факт и независимо от ръста на БВП, драстично са спаднали приходите от ДДС за 2012 година в сравнение с 2007 година – 1,354 млрд. лева“, се казва в писмото на работодателската организация до премиера.

Намаляват и приходите от акцизи, събираемостта на осигурителните вноски и данъка от приходите на физическите лица. Остава проблемът с здравнонеосигурените лица – между 1,5 и 1,7 млн. души.

Специално внимание от БСК отделят на енергетиката. Посочена е липсата на яснота и предвидимост по отношение на решенията на енергийния регулатор. „Липсва цялостна концепция за структурата на държавната енергетика – бъдещото на НЕК и БЕХ след отделянето на операторите и мрежите“, се казва в позицията на организацията, която предупреждава още и за наличието на олигопол в енергийния пазар на едро.

"Цялата електроенергия на свободния пазар се предоставя само от 3-ма производители, които са дъщерни дружества на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и които продават на свободния пазар ограничени количества, определяни на всеки шест месеца от ДКЕВР", обясняват от камарата.

Има и значим спад на инвестициите в периода 2007 – 2012 година – в рамките на 79% или общо 15,5 млрд. лева, отчитат от БСК. Това води до намаляване на работните места и предприемаческата активност. В същото време съществуват 54 незаконни лицензионни режима, които допълнително спъват развитието на бизнеса, допълват от стопанската камара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
От камарата посочват и някои аномалии, които се наблюдават в икономиката ни в търговията с горива съществено се увеличават приходите, а в същото време има срив на декларираните печалби.В това няма никаква аномалия. По-точно е да се каже...има увеличение на декларираните приходи...а има намаление на декларираните печалби. Всеки грамотен счетоводител би се изсмял на подобно твърдение ако се твърди, че имаме някаква аномалия. Ами много просто е....значи имаме увеличение и на декларираните РАЗХОДИ..."Кучето е заровено тук"....гледайте им разходите под лупа....Нали и тока се вдига всяка година...именно защото ЕРП.тата декларират по-големи разходи. Затова г-да от БСК, и всички други анализатори, коментатори и т.н...ГЛЕДАЙТЕ ПОД ЛУПА РАЗХОДИТЕ!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още