IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенция „Митници”: Тази нощ законът коленичи и монополът победи*

Марин Райков определи скандала около "Лукойл" като микродрама

11:50 | 24.04.13 г. 27
Агенция „Митници”: Тази нощ законът коленичи и монополът победи*

Тази нощ съдът пропусна шанса да разсее разяждащите българското общество съмнения, че в държавата ни управлява олигархия.

Това се посочва в позиция на Агенция „Митници” във връзка със спирането на предварителното изпълнение на решението за отнемане на лиценза на данъчен склад на "Лукойл България" ЕООД, публикувана на сайта на агенцията.

Тази нощ над държава-член на Европейския съюз и НАТО легна тежката сянка на чужди интереси. Тази нощ стана ясно, че в една правова държава не всички са равни пред закона и пред принципите на свободния пазар. Тази нощ институции загубиха достойнство, държавата – приходи, гражданите – вярата, че могат да живеят в нормална държава. Тази нощ законът коленичи и монополът победи, пише в позицията.

Но въпреки това и именно заради това Агенция „Митници” ще продължи да прилага законите на Република България. Заради българската държава и българските граждани, се посочва още в позицията на Агенция „Митници”.

Вчера Административният съд в София спря изпълнението на заповедта на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов за отнемане на лиценза на петролно-складовата база "Илиянци", собственост на "Лукойл България".

Ден по-рано агенцията отне лиценза за данъчен склад на основния продуктопровод на "Лукойл" и на още няколко складови бази заради открити нарушения в монтажа на измервателните уреди.

М. Райков: Втора проверка ще установява има ли нарушение в "Лукойл"

Казусът с „Лукойл”е микродрама, каза министър-председателят Марин Райков на пресконференция след днешното заседание на Министерски съвет, цитиран от агенция „Фокус”.

„Смятам, че на този етап сме в етап на контрол на тази чувствителна ситуация. От една страна да защитим интересите на българската държава, спазването на закона, от друга страна - да не допуснем прекъсване на доставките до бензиностанциите, особено преди празниците и преди изборния ден. Знаете, че има съдебно решение от тази нощ. Това съдебно решение няма вариант да бъде коментирано от мен. Това, което аз мога да кажа, е, че снощи до късно при мен бяха на среща г-н Танов и г-н Златев”, каза той.

Премиерът посочи, че между тримата е проведен един дълъг и не много лек разговор, в резултат на което стана ясно, че по отношение на база Росенец още на 11 април има издаден акт за съответствие. Но междувременно е настъпило увреждане на стикерите. Именно това е довело до реакцията на Танов, каза Райков. „На база Росенец лицензът е действащ до 1 юни. Следователно нямаме отнемане на лиценз, а действия, които трябва да бъдат предприети след разпломбирането.” „Постигнато беше съгласието, че хората на Танов днес ще извършат проверка и ще установят дали всичко е възстановено и дали всичко е наред.

Що се отнася до лиценза на „Лукойл България”, той действително беше отнет, каза Райков, и допълни, че след това е възстановен с акт на съда. Проверката трябва да установи дали всички измервателни уреди са в ред и са на място и дали уверенията на Валентин Златев са факт. „Проверката ще бъде извършена в най-кратки срокове. Не може всеки път българските граждани да бъдат превърнати в заложници на една такава полемика. Г-н Танов е един много честен човек с ясна цел, която е съответствие с интересите на страната”, каза Райков.

* Допълнена с позицията на премиера Марин Райков по казуса към 12.45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 66 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
Респект! Мога само да ги поздравя и да ги приканя да не спират! Поне още месец два няма да има кой да им се пречка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 63 rate down comment 1
kapitana32
преди 11 години
В България е така .... Липсата на ефективно правосъдие за всички е причината да сме на тоя хал ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 68 rate down comment 1
TGV
преди 11 години
Браво на агенция Митници, че ни се замълчаха, а открито изразиха своето становище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 64 rate down comment 1
TGV
преди 11 години
Браво на агенция Митници, че ни се замълчаха, а открито изразиха своето становище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още