IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От ВЕИ-сектора поискаха оставката на енергийния министър

В последните седмици ЕСО ограничава производството на електричество от възобновяеми източници, заради ниското потребление

13:57 | 30.04.13 г. 14
От ВЕИ-сектора поискаха оставката на енергийния министър

Оставката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев поискаха от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) в отворено писмо до служебния премиер Марин Райков.

Основание за това искане са „последователните незаконосъобразни и дискриминационни действия“ на регулаторните органи спрямо производството на енергия от възобновяеми източници. В позицията на БФА е записано още, че Електроенергийният системен оператор (ЕСО) необосновано ограничава производството на енергия от възобновяеми източници. Това е заплаха за съществуването на 1,7 хил. производители, смятат от организацията.

В отвореното писмо от сектора обвиняват енергийният министър, че изгражда негативни нагласи към производителите на енергия от възобновяеми източници, както и противопоставя заети в различните сфери на енергетиката. Василев е изградил и „институционален „чадър” върху заводски и топлофикационни дружества, както и за определени конвенционални източници за сметка на производството от ВЕИ“, допълват още от асоциацията.

В своето писмо от БФА поискаха от служебния премиер и да бъда отменена цената за достъп за производителите на ВЕИ. 

Припомняме, че заради ниското потребление на енергия ЕСО започна ограничение на производството от началото на този месец. Първоначално мярката засягаше всички производители, без водните централи. ВЕЦ-овете бяха с различен режим заради пълните язовири. В последните седмици обаче ограниченията се отнасяха единствено до фотоволтаичните и вятърните централи. 

Включително и днес (30 април) с 40% е ограничено производството на всички централи, произвеждащи електричество от вятърната и слънчевата енергия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 11 години
Тия искат кърпел.Да си обират перкопанелите и да ловят гората.Министъра да хваща сопата и да я стовари по алчните им и нагли кратуни.Не ме интересуват техните фалити колкото по бързо толкова по добре щото ще фалирам аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
novak li sam
преди 11 години
Такива думи не прилягат на един "пич".Кой е крадец ще се разбере при сметките за ток за м.април.От септември м.г. плащанията от ЕВН, Енерго Про и ЧЕЗ към производителите на електроенергия от ВЕИ бяха намалени с 10 до 39% чрез т.нар. цена за достъп.Сметките ни за ток останаха същите, дори се покачиха и се стигна до бунтове.От началото на април при слънчево време ЕСО и ЕРП намалят производството само от ФЕЦ (вятър така или иначе няма) с още 40%.Така плащанията към производители на електроенергия от ФЕЦ са намалени незаконно с 50 до 63,4%. Да видим дали с 50% ще намалеят плащанията на бизнеса и домакинствата за зелена енергия по фактурите за април.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
ПИЧ
преди 11 години
Абе тия крадци, какво още искат. Целия народ плаща техните печалби, административно определени печалби. По големи крадци от тях няма . Узаконени крадци. Мошеници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още