IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евентуалното строителство на АЕЦ "Белене" може да започне през 2015 г.

До края на седмицата "Атомстройпроект" ще внесе всички документи в арбитражния съд по иска срещу България, каза вицепрезидентът на комапанията Генадий Тяпкин

13:18 | 05.06.13 г. 18
Евентуалното строителство на АЕЦ "Белене" може да започне през 2015 г.

Оборудването за двата блока на АЕЦ "Белене" е напълно готово и може веднага да бъде транспортирано до България. Така строителството на втора ядрена централа у нас може да започне още през 2015 година. 

Това изявление направи вицепрезидентът на "Атомстройпроект" Генадий Тяпкин, цитиран от БТА. Той участва във форума Булатом, който се провежда във Варна. Според него проектът е един от най-безопасните и евтини в света. 

"Ако България предприеме конкретни практически стъпки, а не прави само декларации, арбитражното производство за АЕЦ "Белене" може да бъде преустановено", каза още Тяпкин и уточни, че до края на тази седмица руската страна ще внесе всички документи в Международния арбитражен съд.

Сумата, за която е искът, е базирана на точни разчети и не се променя произволно. Вероятно тя ще бъде около 1 млрд. евро. 

"Времето минава и стойността на проекта "Белене" се повишава, но не мисля, че увеличението е много голямо", посочи още вицепрезидентът на руската компания и уточни, че няма нови условия за изпълнението на централата. По думите му е необходимо да се намери инвеститор, без значение дали ще бъде руски, американски или от Западна Европа.

По-рано днес директорът на Националната електрическа компания (НЕК) Иво Лефтеров коментира преди началото на същия форум, че очакваме до дни официалните документи за иска на руската страна. България ще има три месеца, за да отговори на обвиненията.

За Лефтеров въпросът за строителството на АЕЦ "Белене" е политически. Той обаче допълни, че страната има нужда от нови мощности и винаги ще има такава нужда. Директорът на НЕК посочи, че мощностите, на които разчитаме в момента са много стари - те трябва да се затравят и подменят с нови. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 25 rate down comment 2
data
преди 10 години
Личното ми мнение е че ни пускат по стъргалката . Повдигат безсмислени теми за отклоняване на вниманието ! Целта най-вероятно е чистка в администрацията за да настаним наще хора и да почнат осребряването на мандата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 36
Vesko94
преди 10 години
Защо смятате, че АЕЦ "Белене" не е необходима? Нали знаете, че около 2020г. 5-ти и 6-ти реактор на централата в Козлодуй ще бъдат затворени. Т.е., ще се лишим от 2000 мегавата мощности. Вземете предвид и развитието на икономиката. Да, в момента това е доста мътна перспектива, но развитие на икономиката ще означава и повече глад за енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
georgi_shum
преди 10 години
Руснаците всякакси ще ни натискат за този безсмислен проект. И ако си мислите, че е за 3-4-5 милиарда, които чисто биха изкарали от тук, се лъжете жестоко. Целта им е на всяка цена да реализират проект в ЕС. А за момента ние сме единствените в ЕС, които дори са си помислили да преговарят с тях. Към момента в ЕС (без България и Германия) има 121 реактора (58 само във Франция), голяма част от тях строени около 70 години.. т.е вече в края на живота си. Борбата им в за дял от тая баница, и без бърза реализация на проект в ЕС.. няма да им се получи. А иначе нов ядрен реактор ще ни е нужен да, но след 20-25 години поне.. Не включих Германия в сметката, защото официално се отказаха от развитието на ядрена енергетика..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
zhelevroman
преди 10 години
Народът се произнесе на референдума по този въпрос.Не мога да проумея, че някой не иска да се съобрази с мнението на този от името на който му е поверено управлението на страната .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
А чухте ли вече че ДПС купи БТВ?Делян Пеевски е на върха на хранителната верига в страната точно както например Илия Павлов беше едно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Хитро измислено.Няма никакво правно основание такъв иск да бъде спечелен от страна на руснаците. Поръчането е платено и прието от НЕК. Останалото не ни трябва.Русия иска да даде довод на Орешарски, с който да оправдае връщането на този престъпен проект за да продължи източването на България от страна на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още