IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново възраждат идеята за глоби за неосигурените

Много е лесно някоя държавна услуга да бъде обвързана с плащането на осигуровка, казва здравният министър д-р Мирослав Ненков

20:21 | 31.08.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отново възраждат идеята за глоби за неосигурените

Идеята да се въведат глоби за хората, които не си плащат здравните вноски, отново е на дневен ред.

Именно глобите за тези, които не си плащат здравните вноски, ще е една от крачките, които ще спасят здравната система, смята министърът на здравеопазването Мирослав Ненков според материал на Нова телевизия.

В последния си отчет миналата година от „Пирогов” обявиха, че броят на неосигурените пациенти при тях се е увеличил двойно. Всеки от тях струва на спешния институт между 1 000 и 2 000 лева. Загубите само на тази болница за година са за над 1 млн. лева.

Затова и идеята на министъра е да се въведат по-строги санкции за хората, които не плащат и по-голяма отговорност от държавата, която според експерти също не е изряден платец.

„Финансови, ограничителни (санкции, б. ред.). Много е лесно някоя държавна услуга да бъде обвързана  с плащането на осигуровка – например, няма да ти се издаде задграничен паспорт, ако не си платиш здравни осигуровки. Както и прегледите на колата”, обясни д-р Мирослав Ненков.

Според министъра е крайно време държавата да плаща повече за хората, които осигурява - деца, студенти, хора на социални помощи, затворници, бежанци. За тях обаче сега се плаща здравна вноска от 4%, а не 8% както всички работещи. 

„Крайно време е да се случи това. Това ще е финансов ресурс към системата“, казва здравният министър.

По изчисления на Лекарския съюз, така към бюджета на Здравната каса ще се прибавят между 500 и 700 млн. лева. Идеята се подкрепя и от пациентските организации.

Припомняме, че по-рано през тази седмица д-р Ненков предложи и увеличаване на здравната вноска. Това обаче не може да се случи без действащ парламент. Така че конкретни решения може да се очакват едва през есента.

В средата на 2009 г. подобна идея за санкции за хората, които не внасят задължителните си здравни осигуровки, обяви тогавашният здравен министър Божидар Нанев. Според него първата стъпка в тази посока е налагането на глоби.

"Това трябва да бъде регламентирано със закон", каза тогава Нанев.

И в момента обаче законът за здравното осигуряване предвижда именно това - глоби за некоректни платци. Според него работодатели, които не плащат данък здраве за работниците си, се наказват с глоба от 1000 до 2000 лв. От 50 до 100 лв. пък е санкцията за самоосигуряващи се, които не плащат осигуровки за повече от 3 месеца.

Основната санкция в закона обаче е, че хората без вноски нямат право на лечение, поето от здравната каса. У нас от години има около 1 милион неосигурени, а заради кризата броят им се увеличи с 20-30 хил. души.

Според сега действащото законодателство хората, които са с прекъснати здравноосигурителни права и искат да бъдат допуснати отново в системата, трябва да си платят вноските за 36 месеца назад.

През септември 2011 г. отново се заговори за налагане на глоби - от 100 до 1000 лева да бъде глобяван всеки, който не си е платил дори и една здравна вноска, бе предложението за проектозакон за правата и задълженията на пациентите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 24 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Ще утроят размера на глобата на българите и готово. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 4
Чърчил
преди 9 години
И все повече ще се увеличават неосигурените - 80-90% са ***. А ще глобите *** някой друг път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 7
aldy
преди 9 години
Какви глоби, какви 5 лева? На трайно безработния не му стига, че няма какво да яде, не може да си плаща сметките, често пъти е и болен или има болни в семейството, а сега тия дървета искат да го доубият с глоби, а може и със затвор. Тия дни един бивш затворник намираше живота в затвора за по-приемлив и по-нормален от живота навън, кадето всички го подритват и просто го тласкат към връщането му обратно в затвора. Тази политическа пасмина, която ни е яхнала напоследък, плаче за дряновица, напълно заслужена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още