IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненков прави структурни промени в здравното министерство

Сливат се дирекции за оптимизиране на дейността на администрацията

15:51 | 29.08.14 г. 1
Ненков прави структурни промени в здравното министерство

Сливане на дирекции при запазване на числеността на Министерството на здравеопазването (МЗ). Това предлага служебният здравен министър Мирослав Ненков с проект за промяна в Устройствения правилник на МЗ.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството.

Предлага се сливане на дирекциите „Бюджет и планиране“ и „Счетоводство и финанси“. Новата дирекция „Бюджет и счетоводство“ ще се занимава с всички финансови ангажименти на министерството. Като мотив за промяната се посочва, че двете настоящи дирекции дублират функциите си.

Със същия мотив се предлага и обединяването на дирекциите „Здравна политика“ и „Управление на медицинските дейности“. Новото звено ще се казва „Медицински дейности и управление при кризи“.

Друга промяна прехвърля дейностите в областта на контрола на СПИН, туберкулоза и сексуално предавани инфекции към дирекция „Обществено здраве“, която се преименува на „Опазване и контрол на общественото здраве“.

Дейностите по провеждане на обществени поръчки преминават към дирекция „Нормативно регулиране на системата на здравеопазването“. Мотивът е, че става въпрос за спазване на стриктни законови процедури, които следва да се наблюдават от лица с юридическо образование.

С промените се създава и самостоятелна длъжност „финансов контрольор”, който е на пряко подчинение на министъра. От него се очаква да извършва проверки на всички документи и приложенията към тях преди вземане на решение, свързано с финансовата дейност на министерството, с цел изразяване на мнение дали предлаганото решение съответства на всички приложими изисквания на законодателството.

Числеността на персонала в Министерството на здравеопазването остава непроменена. Бройката за финансов контрольор ще е за сметка на политическия кабинет на министъра, който ще се състои от шест, вместо от седем души.

С промените в структурата на ведомството се очаква оптимизиране на дейността на администрацията и постигане на по-голяма ефективност в нейната работа, посочва се в мотивите към проектопостановлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 9 години
НЕ на оптимизациятаДА на работните местаКогато парите на държавата недостигат - не орязвайте разходите - груба грешкаСтремете се да увеличите приходите - с растяща икономика и ПО-ВИСОКИ ДАНЪЦИ, ТАКСИ, МИТА, АКЦИЗИ на свръх богатите и стоките луксНо нали живеем в ерата на модерния фашизъм все пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още