IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представители на БНБ, EPIC, Оманския фонд и Gemcorp са провели среща за КТБ

Инвеститорите водят разговори с правителството и с парламентарно представени партии за изготвяне на план за спасяване на банката, но и с държавни средства

16:07 | 24.10.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Конкретни предложения за рекапитализиране на КТБ все още няма. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Конкретни предложения за рекапитализиране на КТБ все още няма. Снимка: Ройтерс

Днес се е състояла среща между представители на Българска народна банка (БНБ) и австрийската компания EPIC, Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и базирания в Лондон инвестиционен фонд Gemcorp, информират от централната банка в съобщение до медиите.

На срещата, провела се в БНБ, става ясно, че новосформиран консорциум от посочените трима инвеститори води разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ, пише още в прессъобщението.

От централната банка посочват, че „плановете за рекапитализация и преструктуриране на КТБ следва да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани, както и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения, с оглед срока на специалния надзор, който изтича на 20 ноември“.

От БНБ отново заявяват, че до този момент планове за преструктуриране на КТБ не са били внасяни.

Консорциумът от инвеститори е поискал съдействие от БНБ за осигуряване достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на КТБ. От своя страна от централната банка са изразили съгласие за съдействие за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия.

„БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторите“, пише още в информацията до медиите.

Gemcorp e инвестиционният фонд, който бившият ръководител на VTB Capital Атанас Бостанджиев основа тази година. А както е известно - руската инвестиционна банка, която е част от банковата група на VTB, притежава миноритарен пакет акции в КТБ. Любопитното в случая е, че малко след като беше обявено поставянето под специален надзор на банката, Бостанджиев и руската ВТБ се разделиха, като по негови думи това е било предварително планирано. Отново по собствените му думи Gemcorp вече е набрал финансиране в размер на 500 млн. долара.

По-рано през седмицата Министерството на финансите обяви, че „Банк Российский Кредит“ е проявила интерес към ТБ “Виктория”. Информацията се тиражира от няколко дни в медийното пространство.

Припомняме, на 20 юни БНБ постави КТБ под специален надзор, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същият ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. Дни по-късно стана ясно, чепрокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев.

Междувременно Европейската комисия обяви началото на досъдебна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория". Причината е, че страната ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки. Според действащата директива гарантираните депозити до 196 хиляди лева трябва да започнат да се изплащат 20 дни, след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си.

Развитието на казуса с КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 34 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторитеТия от БНБ счупиха ***. Абе кой ги назначва и освобождава квесторите, кой им възлага задачи? Да не би да е дедо Господ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 0
sapuna
преди 9 години
Никой извън кръга на изпълнителните директори на банката и Цветан Василев не може точно да каже от тези 4 милиарда кредити колко точно са загубени и няма да бъдат върнати. Ако наистина дупката е такава, Искров и отговорните в Банков ненадзор да имат иск за сумата идокато не го върнат да работят на минимална заплата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 11
popo323
преди 9 години
Никой нищо няма да преструктурира просто защото тази банка на практика е фалирала . Правят се ,че вършат нещо , но то няма какво да вършиш при такива колосални загуби . Айде арабите ги разбирам , и на тях хич не им се иска да отпишат собствените си 300 млн , ако има кой да им ги върне . Трябва да си луд да налееш 5 милиарда , за да спасиш нещо което струва 1 милиард . Всички тези фондове и едно евро няма да дадат , те чакат единствено държавата да възстанови и техните изгубени пари . И тъй като на нашите прости милионерчета парите им изгоряха се държат и те за тази сламка . Но реално между нашите измамени камилчета и тези три фонда няма никаква разлика . И едните и другите чакат държавата да им възстанови изгубените милиарди в пълен разрез със закона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 83 rate down comment 1
karadjata
преди 9 години
БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторитеКак така не могат да се разпространяват и огласяват докладите за публичната борсово търгувана компания КТБ АД как и от къде дребните акционери и ограбените вложители да разберат каква е истината за тяхната собственост и инвестиции щом доклад за състоянието на банката е тайна? БНБ публично обяви този случай за най-голямата кражба в нашата история а се оказва, че няма да покажат черно на бяло каква е истината. Няма такава наглост няма такава държава............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още