IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" намалява с 50% доставките на газ за топлофикациите

Чака ни режим на топлоподаването и на електрическата енергия, ако бъдат спрени доставките на природен газ от Русия, коментира експерт

10:29 | 30.10.14 г. 39
"Булгаргаз" намалява с 50% доставките на газ за топлофикациите

„Булгаргаз“ е изпратила писма до всички топлофикационни дружества, че от днес започва редуциране на доставките на природен газ, свързано с намалените количества, които страната ни получава по тръбата от Украйна. Това съобщи в ефира на БНТ зам.-председателят на браншовата камара на енергетиците при Българската стопанска камара (БСК) Валентин Терзийски.

Намалението ще бъде с 50% спрямо количествата, заявени от дружествата, допълни още той.

Според него има два основни проблема и единият е геополитически – кризата между Русия и Украйна, на който не можем да влияем пряко. От друга страна обаче стои финансовата криза у нас и в момента финансовите средства са „затворени“ в дружествата от структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

За да бъдат гарантирани доставките на алтернативно гориво, трябва да бъдат намерени свежи финансови средства, обясни Терзийски.

„Това означава, че на фона на финансовия дефицит, който има в системата - енергийната и в частност топлофикационната, при намалените количества природен газ и невъзможността да се разполага с финансови средствата от произведената електрическа енергия, дружествата са изправени пред невъзможността за доставка на алтернативни горива“, категоричен беше експертът.

Припомняме, че преговорите между Русия, Украйна и ЕС, които се водеха до късно снощи вчера, все още не са довели до решение за обезпечаване на газовите доставки през зимния период. Вчера Министерството на икономиката и енергетиката официално съобщи, че има намаление на налягането в тръбата и страната не получава договорените количества. Енергийният министър Васил Щонов коментира обаче, че няма място за притеснения.

Днес Терзийски съобщи, че ситуацията тази сутрин е влошена и налягането е още по-ниско. Намалението ще се отрази най-сериозно на индустрията – металургията, химическата промишленост и производството на стъкло, но отражение за битовите абонати едва ли ще има, защото те са защитени потребители, обясни още експертът.

Терзийски посочи още, че „най-топлият сценарий“ за тази зима е да бъдат обезпечени 4,5 млрд. долара за Украйна и тя да се разплати за доставките на газ с Русия. В този случай ще останат само вътрешните финансови проблеми за енергийната ни система. Най-лошият сценарий съчетава и двете заплахи – финансовият дефицит в българската енергетика и намаление или спиране на доставките от природен газ.

„В този вариант ще се стигне до режим не само на топлоподаването, но и на електрическата енергия“, категоричен беше експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 8
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ......!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 12
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха комуниста-бизнесмен Мави пак е тук !Другарю Мави да ти пратя банковата си сметка щото искам да ЯМ ха ха ха и според тебе имам ПРАВО ха ха ха ама ти това мое ПРАВО с твои пари ли мислиш да отсояваш или ПРАВАТА са САМО за тебе ха ха ха.... ЕГАТИ *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Нищо, сега е точно удобен момент да видим дали Америка и Европа дават без пари или поне за колко по-евтино и ще можем да сравняваме! Щото нали тука основната теза на капиталетата е, че Русия нищо друго не прави, освен да ни свлича кожите с енергийните си проекти и наша първа грижа от години е да ги саботираме и спираме! Ето, спряхме Син поток, Бургас-Александруполис, Белене, Южен поток, сега ще спре и Дружба или както там му викат на старата тръба, вече де факто спряхме 5-ти блок, ще спрем и 6-ти на Козлодуй... вече би трябвало да чувстваме прилив на икономически сили, цунами от успехи на икономическия и социален фронт вследствие на пълната независимост от руска енергия от всякакъв характер! С ВЕИ-тата сме избягали напред с 10 години пред повечето европейци! Тази зима трябва да е "Зимата на Новото Българско Възраждане"! ПразДник, геби! Защо обаче не чувам празничните фанфари, а *** скатаване и мише ошумоляване на кресливи до скоро политици и форумни енергийни ***-лизатори... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 11
Internet
преди 9 години
Поправка, сори!Я, виж ти!! Надничарят Мизантроп е пак тук!Здрасти, юнак!. Върви ли надника, върви ли ???Имали стотинки за хлебец...Мечтата ти е милиционерския капитализъм и в него ти - с пура, с уиски за 20 лв бутилката пред LED ТВ-то в двустайно апартаментче из Младост 3-4 и с кола на изплащане....под портрета на Боко Тиквата... ***, пародия на ***, ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 12
Internet
преди 9 години
Я, виж ти!! Надничарят Мизантроп е пак тук!Здрасти, юнак!. Върви ли надника, вървил ли ???Имали стотинки за хлебец...Мечтата ти е милиционерски капитализъм и в него ти - спура, усики за 20 лв, с двустайно апартаментче в Младост 3-4 и кола на изплащане....***, пародия на ***, ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 3
draifuss
преди 9 години
Проблема единствено и само в липсата на пари в системата.Русия без пари не дава независимо, че и ближем *** в последните 136г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 9 години
Хайде сега с Бегеманчето, да отпразнувате енергийната независимост на България! Ще има празнично хоро на площад Независимост в София, а на пристанище Варна - запад се очаква днес по обяд първият танкер със шистов газ от Америка, или от Катар - по избор... ЕмЗет-чето там ще реже лентата на новия терминал... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 9 години
Защо злорадо? Това си е просто сбъдната прогноза на умни хора, които все още се мотат из България и които такива като теб и другите капиталета, изучили капитализма от телевизията и интернет, наричат ***, русофили, изкопаеми и пр. Във вашия свят ценностите започват от колата, телевизора, телефона и задграничния паспорт, а в нашия - от правото на труд, храна, топлина, образование, здравеопазване...Както и да е - вие сте повече, по-млади, по-образовани (уж) и по-красиви - нали така беше лафът на жълтите павета? И по-нахални - съборихте правителството и тук, и в Украйна, както ви казаха вашите даскали и независимо от мнението на такива като мен и предупрежденията, че рушите нещо, без да имате идея какво ще правите после! Лесно се мятат го^вна, ама после трудно се чисти! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Тази жалка червеноармейска бълха прилича на интернет версията на СерГея Моников Станишеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Защото НЕКа нема паре. Мощност има, ама трее се плаща на централите а в НЕКа паре нема. Нека не плаща, ток НЕМАААА! ТЕ ТАВАСа.. друг е въпроса къде са парите щото все пак... цената на тока се вдигна и би следвало задълженията на НЕК поне да не се увеличават ама от друга страна, старите задължения трябва да се погасяват и централите могат да кажат или плащайте или спираме. Малко пресилен сценарий според мен ама не е невъзможен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още