IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" намалява с 50% доставките на газ за топлофикациите

Чака ни режим на топлоподаването и на електрическата енергия, ако бъдат спрени доставките на природен газ от Русия, коментира експерт

10:29 | 30.10.14 г. 39
"Булгаргаз" намалява с 50% доставките на газ за топлофикациите

„Булгаргаз“ е изпратила писма до всички топлофикационни дружества, че от днес започва редуциране на доставките на природен газ, свързано с намалените количества, които страната ни получава по тръбата от Украйна. Това съобщи в ефира на БНТ зам.-председателят на браншовата камара на енергетиците при Българската стопанска камара (БСК) Валентин Терзийски.

Намалението ще бъде с 50% спрямо количествата, заявени от дружествата, допълни още той.

Според него има два основни проблема и единият е геополитически – кризата между Русия и Украйна, на който не можем да влияем пряко. От друга страна обаче стои финансовата криза у нас и в момента финансовите средства са „затворени“ в дружествата от структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

За да бъдат гарантирани доставките на алтернативно гориво, трябва да бъдат намерени свежи финансови средства, обясни Терзийски.

„Това означава, че на фона на финансовия дефицит, който има в системата - енергийната и в частност топлофикационната, при намалените количества природен газ и невъзможността да се разполага с финансови средствата от произведената електрическа енергия, дружествата са изправени пред невъзможността за доставка на алтернативни горива“, категоричен беше експертът.

Припомняме, че преговорите между Русия, Украйна и ЕС, които се водеха до късно снощи вчера, все още не са довели до решение за обезпечаване на газовите доставки през зимния период. Вчера Министерството на икономиката и енергетиката официално съобщи, че има намаление на налягането в тръбата и страната не получава договорените количества. Енергийният министър Васил Щонов коментира обаче, че няма място за притеснения.

Днес Терзийски съобщи, че ситуацията тази сутрин е влошена и налягането е още по-ниско. Намалението ще се отрази най-сериозно на индустрията – металургията, химическата промишленост и производството на стъкло, но отражение за битовите абонати едва ли ще има, защото те са защитени потребители, обясни още експертът.

Терзийски посочи още, че „най-топлият сценарий“ за тази зима е да бъдат обезпечени 4,5 млрд. долара за Украйна и тя да се разплати за доставките на газ с Русия. В този случай ще останат само вътрешните финансови проблеми за енергийната ни система. Най-лошият сценарий съчетава и двете заплахи – финансовият дефицит в българската енергетика и намаление или спиране на доставките от природен газ.

„В този вариант ще се стигне до режим не само на топлоподаването, но и на електрическата енергия“, категоричен беше експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 8 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Достатъчно усърдно съм търсил :) Няма такива. А и току що излезе съобщение, че ЕС, Украйна и Русия са се разбрали за зимните доставки. Така, че това отпада като причина. Има явно някакъв проблем, за който ние като страна по договор не сме уведомени.. Въпроса е какво правим по въпроса? Примера ти за еврофондовете е глупав ( без да се обиждаш) и не заслужава коментар..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Хаха... още 100 пъти да ме наречеш "***", няма да успееш да отскочиш над к^ра ми - казах ти, че си ми ниска топка! Най-много да те настъпя или напръскам, като пикая...хехе!Ако искаш да поливаш цветята и да изкарваш за храна, идвай! Ще ти пусна на лично съобщение къде да дойдеш. Ако не - оро с другите капиталета да строите капитализма-мечта от 19 век! Без енергия и производство скоро ще ти се осъществи мечтата.... хехе...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
е оня ден един пич даваше линкове, точно че Украйна е почнала да отклонява газ...ама не ми се рови. Търси по усърдно:)И не е сериозно цяла държава да седи и да гледа как и спират еврофондовете, които на практика са с нейни си пари и никой нищо да не пита и казва, ама капитализъм, демокрация и свобода на словото:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
#21 хахахахаха:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 0
T3
преди 9 години
Защо да има режим на ток. Нали имаме голям излишък в производството на електроенергия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Защо никой не казва защо са намалели доставките? До колкото знам и съм проверил из нета - никъде няма информация, че Украйна е почнала да отклонява газ? Булгаргаз също непратени задължения към Газпром няма.. Никой не казва Булгаргаз искал ли е обяснение от Газпром що са намелели доставките? Ако договор не се изпълнява без предупреждение или обосновка. не се ли дължат неустойки? Не е сериозно цяла държава да седи и да гледа как налягането по тръбата пада и никой нищо да не пита и казва.?Ако проблема е технически - не е ли редно виновната страна да уведоми своевременно.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Е ...и режима е нещо! Президента не е изпълнил задачката поставена му от Маккейн! Сега, трябва до Франция да прескочи и да дръпне пак една реч /разбира се прилежно написана от секретарката на американския ястреб!/ и пред френския народ за жестокостта на Русия! Тогава и режима ще отпадне. Просто ще пресъхне газта! :)))))))) Барабар Петко с мъжете! :)))) Да вземе да попита и другите мъже така ли е с тях положението с газта! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 8
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха това ПРАВОТО на работа ли ми е ? ха ха хаЕгати *** ! Ами ПРАВАТА не са ЗАДЪЛЖЕНИЯ мили комунист-бизнесмен !Аз не искам да работа а *** искам да ям , а нали и имам ПРАВО ха ха ха ТИ ми блееш за това ПРАВО ! Така че мили давай нали си *** АЛТРОИСТ или към братята ти от Русия да се обърна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Заповядай Дани - с банковата си сметка, дипломата, CV и препоръки от предишни работодатели и ще ти измисля да работиш при мен нещо, за да не стоиш гладен! Къде 36, там и 37 заплати... хехе! Ще те взема на полови ден да се грижиш за цетята в двата офиса и цеха, че колегите имат много работа, забравят и все се разправяме за това...! ОК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 8
Forex Master
преди 9 години
>>>Чака ни режим на топлоподаването и на електрическата енергия, ако бъдат спрени доставките на природен газ от Русия, коментира експерт>>>Коментара е неправилен. Чака ни режим ако бъдат спрени доставките през Нуландистан. Защото доставките на природен газ от Русия през Беларус и по Север Поток си текат по план!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още