IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската икономика расте изненадващо през третото тримесечие

БВП се увеличава с 0,5% на тримесечна и с 1,6% на годишна база

12:14 | 14.11.14 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българската икономика расте изненадващо през третото тримесечие. Това се случва на фона на сложната политическата обстановка, която бе обхванала страната през периода, въпреки понижените оценки на редица световни и европейски институции за растежа през годината и очакванията на централната банка за забавяне на икономическата активност през второ полугодие.

През периода от юли до септември брутният вътрешен продукт (БВП) се увеличава с 0,5% на тримесечна и с 1,6% на годишна база, показват експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ).

Данните за растежа са същите като предварителните за второто тримесечие (сега ревизирани на 0,3% на месечна и 1,8% на годишна база), но стойностите остават едни от най-високите за последните две години. Данните, разбира се, подлежат на ревизия, като НСИ ще оповести официалните на 3 декември тази година.

Все пак растежът е по-бърз в сравнение със занижените прогнози на Европейската комисия (ЕК), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). ЕК очаква, че през 2014 г. БВП ще се разшири с 1,2%. МВФ вече предрича 1,4% спрямо предходните 1,6 на сто, а ЕБВР – 1,5%. Министерството на финансите в Служебния кабинет очакваше ръст от 1,5% през тази година.

През третото тримесечие на 2014 г. в номинално изражение БВП възлиза на 22,41 млрд. лв. по текущи цени при неревизирани 21,59 млрд. лв. за същия период година по-рано.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление – 70,7%, или 15,845 млрд. лв. Крайното потребление нараства с 0,9% на тримесечна база и с 1,4% на годишна база, сочат още данните на националната статистика.

Инвестициите в основен капитал и запасите на компаниите през периода са за 4,87 млрд. лв., като заемат 21,7% относителен дял в БВП. Те се увеличават с 2% спрямо второто тримесечие и с 4,2 на сто за година. За сравнение - през третото тримесечие на 2013 г. сумата им бе 4,44 млрд. лв., показват неревизираните данни на НСИ.

Въпреки че износът на стоки и услуги намалява с 2,2% на тримесечна и с 2,4% на годишна база, а вносът расте с 1% за година и намалява с 0,9% за тримесечието, външнотърговското салдо е положително. През третото тримесечие стойността на изнесените стоки и услуги е 16,45 млрд. лв., а тази на внесените – 14,76 млрд. лв. Така през периода излишъкът по търговското салдо възлиза на близо 1,7 млрд. лв.

Таблица: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 18 rate down comment 35
OPASEN
преди 9 години
Сега ... колкото и да хулиме Орешарски, този човек постави основите на растежа, които баце Бойко срути в името на финансовата стабилност - на държавата и лично неговата...Факт е, че имахме здрава фискална политика, но така криза не се бори, дори напротив - баце Бойко имаше про-кризисна политика и за това стигнахме и дъното през 2013 година. ГЕРБ лобираха корпоративни интереси, с което потопиха малкия и средния бизнес, повишиха ужасно безработицата, сринаха икономиката и всичко това за пари и с популистични цели за пред народа.Колкото до кражбите... ГЕРБ крадяха много, БСП с ДПС крадяха много, но разликата между последните две правителства е огромна и тя се казва Орешарски!Човека покри много неща, но хубавото е, че като икономист поправи стореното от грешката на природата ГЕРБ.С две думи, новината от статията не ме учудва!Учудва ме недоумението на останалите :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 32
OPASEN
преди 9 години
Който не разбира сега ще има да се пули и да се чуди как стана тоя "фокус" :-)) хе хехАз от края на миналата година пиша, че 2013 ще е дъното на кризата, но всички тогава много ми се смееха, пък сега се пулят в недоумение!? Още не е късно да се купи и евтин имот, въпреки че миналата година беше рай за купувачите, а от тук нататък ще има растеж, инфлация и т.н.Имаме и горе долу сносно правителство - най-доброто от 2001 година насам, въпреки че мнозинството му е кофти, но все пак това показва пазара на гласове. Виждам обаче твърда позиция по основни въпроси на коалиционния партньор, което ме прави оптимист.Декларациите за стимулиране на малкия и среден бизнес засилва оптимизма ми, реформите пък ще намалят корупцията и кражбите и въпреки, че те няма да изчезнат, намаляването им ще се усети от всички.Освен ръста на БВП не забравяйте да следите и безработицата, която има пряко отражение в БВП, а безработицата намалява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 34 rate down comment 10
bgMan
преди 9 години
Нека да си е добър финансист. Няма лошо. И Христо Бисеров беше добър докато не го хванаха.Повече никой български професионалист, който се продава на мафията да не очаква признание за каквото и да било. Долни корумпирани гадове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 29 rate down comment 7
Nikola666
преди 9 години
Орешарски добра работа свърши за себе си. Както казват старите хора "кроткото теле от две крави бозае". Взе кинти от руснаците за да пусне Южен поток, после от американци за да го спре. На снимката след срещата с тримата конгресмени беше ухилен от ухо до ухо, а чичковците зад него се бяха намусили. Сигурно не са очаквали че ще е толкова скъп. Пък и тези клоунади дето ги правеше през цялото време едва ли са били само за едната заплатка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 20 rate down comment 20
data
преди 9 години
това е доста плоско обяснение :) Орешака е добър финансист , но беше лош премиер - най вече че с това че повярва на *** от бсп и дпс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 23 rate down comment 9
bgMan
преди 9 години
Орешарски много добре свърши работата на Ахмед Доган като му позволи да покрие няколко неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Нали не си си пожелаваш втори умишлен голям банков фалит догодина та да продължи инвестирането и икономическия растеж?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 7
data
преди 9 години
п.п. За цъкащите минусчета - времевия лаг в икономиката е от 6 м до 2 г. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 21
data
преди 9 години
По скоро Орешарски си свърши работата - това което зависеше от него !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 26 rate down comment 3
toto
преди 9 години
И аз не знам от къде дойде това оживление още в началото на септември, но всички са се побъркали. По-скоро според мен има хора които държаха капитали по банките и се страхуваха да инвестират. Като видяха че и там има риск и стартираха още август дълго замразени проекти... дето вика една моя позната, отивам при шивачката за едни пердета и тя вика - ми имам поръчки за цял месец на пред... половин година нищо и сега поръчки като за цяла година! А дано да е така и догодина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още