IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избираме дали да се осигуряваме в частен фонд, или в НОИ*

Предложението на ГЕРБ мина през бюджетната комисия в парламента

15:50 | 16.12.14 г. 57
Избираме дали да се осигуряваме в частен фонд, или в НОИ*

Депутатите от бюджетната комисия в парламента приеха предложението на ГЕРБ в Кодекса за социално осигуряване гражданите да имат свободен избор дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд или в НОИ.

Според поправките новопостъпилите на пазара на труда от 1 януари 2015 г. трябва да посочат в едногодишен срок дали ще ползват пенсионен фонд. Ако не го направят, вноските им автоматично ще отиват в НОИ. Този избор ще се прави еднократно.

Родените след 1959 г. ще могат да заявят дали ще се откажат от втория стълб на пенсионната система, като така партидите им ще преминат в НОИ. За този избор няма краен срок, но той също може да бъде направен само веднъж.

Намерението за пренасочване на осигурителните вноски от универсалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт е неправилна и ненавременна стъпка, която ще доведе до повече проблеми, отколкото ще реши въпросите с преодоляване на дефицитите в пенсионната система, обявиха в своя позиция работодателски и професионални организации.

Според тях на практика това ще заличи капиталовия принцип на функциониране на пенсионната система, съответстващ на пазарния модел на националното стопанство и ще върне страната към чисто солидарен модел на пенсионно осигуряване.

Според експерти и икономисти, които коментираха за Investor.bg, ако парите от частните партиди на осигурените лица в универсалните пенсионни фондове се влеят в общия кюп на държавното обществено осигуряване, това ще извади парите от икономиката, ще удари бизнеса и ще повиши безработицата. Стъпката не е базирана на експертни и актюерски разчети и противоречи на всякаква логика, ще разруши още повече доверието в системата, няма да стимулира осигуряването на реални доходи и ще има временен ефект, след което отново ще се формира дефицит.

Депутатите от парламентарната комисия по бюджет днес гласуваха и промени в Наказателния кодекс чрез преходните и заключителни разпоредби на Бюджет 2015.

Лишаване от свобода от 2 до 8 години и конфискация на имуществото ще е най-тежкото наказание за укриване на осигурителни вноски.

Най-тежкото наказание ще е за укриване на вноски в особено големи размери – над 12 хил. лв. За укриване на вноски в големи размери – над 3 хил. лв., се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба до 2 хил. лв.

Според приетия текст подлежат на наказателна отговорност укриването на задължителни осигурителни вноски за ДОО или за здравно осигуряване действия като:

- да се обяви осигурителен доход по-малък от действителния,
- да не се подаде декларация,
- да се потвърди неистина или затаи истина в подадена декларация,
- да се състави или използва документ с невярно съдържание, включително да се представи пред органите по приходите,
- да се унищожават или укриват счетоводни документи, счетоводни регистри или ведомости за заплати.

Предложението, внесено от депутатите Светлана Ангелова, Данаил Кирилов, Красимир Каракачанов и други, бе прието с 11 гласа „за“, един „против“ и 6 „въздържали се“.

Работникът или служителят, подлежащ на задължително осигуряване, не носи наказателна отговорност, включително за подбудителство и помагачество. В Меморандума за разбирателство между правителството и синдикатите, подписан в неделя, е вписано да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриване на осигурителни вноски от осигурителите и самоосигуряващите се лица.

Строга наказателна отговорност трябва да има само за измами и умишлено укриване на вноски, затова предложението на ГЕРБ е коректно към „белия“ бизнес, заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Управителят на НОИ Бисер Петков заяви пред журналисти, че няма как да се направят разчети колко средства ще постъпят в държавното обществено осигуряване в резултат на пренасочването на средствата от вноските от универсалните фондове към НОИ. С предложението се дава право на доброволен избор, обясни той.

Петков потвърди информацията, че 50 на сто от осигурените са зачислени служебно в даден фонд.

Той разясни, че новопостъпилите на работа от догодина, които служебно бъдат зачислени към НОИ, както и хората, които биха прехвърлили партидите си там, няма да могат да се върнат към пенсионните фондове.

При дебата в парламентарната бюджетна комисия Корнелия Нинова предложи догодина да бъде замразено увеличението и на стажа, и на възрастта. „Европа се пенсионира по-рано от България с около 3 – 4 г., а там живеят по-дълго от българите“, каза тя.

Синдикатите настояваха работещите в силовите ведомства (МВР и МО) да не се пенсионират преди 52-годишна възраст, както и работещите първа и втора категория труд също да имат избор между професионален фонд и ДОО. Предложението беше внесено от тяхно име от депутата Стефан Кенов, но не мина.

Димитър Бранков от БСК заяви, че работодателите са против внесените предложения, свързани с правото на избор между пенсионен фонд и ДОО. Неглижира се тристранката, където трябва да се обсъждат подобни радикални промени в пенсионно-осигурителния модел, заяви Бранков.

По повод критиките към пенсионния модел Менда Стоянова каза, че не става въпрос за национализация, а за демокрация – хората да имат право на информиран избор. Пенсионните фондове трябва да информират всеки един каква е ползата да се осигурява при тях, обясни тя.

Румен Гечев изчисли, че е възможно 2,5 млрд. лв. да минат от пенсионните фондове в „държавната каса“.

Ася Гонева заяви, че няма как правото на избор да се изчисли като последствия, защото става въпрос за индивидуални решения. Ние в КНСБ няма никога да допуснем българските граждани да гарантират старините си в банките, затова има осигурителни системи, посочи тя.

ДПС и социалистите настояваха земеделските производители да продължат да се осигуряват на 240 лв., както в момента, вместо на 420 лв., както предлагат управляващите. Депутатите и от двете партии смятат, че завишаването на осигурителния праг ще прати голяма част от земеделците в сивия сектор. Комисията обаче гласува предложението на Менда Стоянова прагът за фермерите да се завиши от 240 на 300 лв.

Стоянова обясни, че не е редно да има минимален осигурителен праг, който да не може да осигури минимална пенсия. Тя изчисли, че ако човек се осигурява през целия си стаж, за да получи минимална пенсия, осигуровките трябва да са на около 400 лв.

„Сега земеделците получават минимална пенсия за сметка на всички останали, но са недоволни от нея. Ако престанат да се осигуряват, те ще имат право най-много на социална пенсия, която отново е за сметка на всички останали. Логиката е, че минималният осигурителен праг за фермерите трябва да е 400 лв. Но скокът от 240 към 400 лв. е много сериозен и ще ги натовари много. Затова предлагаме да направим разумен скок от 240 на 300 лв., с ясното съзнание, че в последствие този праг допълнително трябва да се увеличи“, обясни председателят на бюджетната комисия.

По време на дебатите социалистите поискаха завишаване на максималния осигурителен доход на 3000 лв., но предложението им беше отхвърлено.

„Това ще увеличи сивия сектор и ще навреди на IT сектора, където миналата година имаше ръст 10%. Това не са заводи, а лаптопи, които могат да се преместят там, където има благоприятни условия. Тези млади хора трябва да останат в България, за да внасят вноски за всички нас“, възрази Менда Стоянова.

Социалистите предложиха и увеличение на дневното обезщетение на безработица от от 7,20 на 9,70 лв. Те бяха подкрепени от Ася Гонева от КНСБ, която каза, че шеста поредна година обезщетението остава на това ниво. Увеличението ще струва на бюджета 34 млн. лв., посочи Гонева. Предложението не беше прието. Така дневният минимален размер за безработица остана 7,20 лв.

Корнелия Нинова предложи обезщетението за отглеждане на дете на възраст между 1 и 2 г. да се обвърже с ръста на МРЗ през 2015 г. „Едно дете не може да се гледа с 340 лв. Обезщетение за отглеждане на дете между 1 и 2 г. получават само майките, които са работили“, аргументира се тя. Подобно предложение имаха и ДПС.

Менда Стоянова заяви: „Аз не съм против майките, но всяко нещо в един бюджет трябва да бъде икономическо обосновано. Няма нищо лошо социалните плащания да са обвързани с МРЗ, ако тя беше обвързана с ръста и възможностите на икономиката. През последните години МРЗ расте на административен силов принцип“.

Румен Гечев разкритикува управляващите. „Истината е, че вие не можете да осигурите растеж на БВП. Вие свивате растежа на 0,8%, не искате хората с по-високи доходи да имат по-голям принос. „Нека да кажем – предлагате замразяване на всички социални плащания, защото сте некадърни и не можете да повишите растежа“, каза той.

Корнелия Нинова пак подчерта, че допълнително пари ще влязат в системата, ако максималният осигурителен доход се повиши на 3000 лв., както настояваха от БСП.

Комисията отхвърли предложенията на ДПС и на БСП обезщетението за отглеждане на дете да бъде обвързано с МРЗ и то остава 340 лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 10 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
п.п. Някой успя ли да разбере защо синдикатите така яростно защитават преливането в НОИ ? Да не са на хранилка и там ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 7 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
Няма такъв модел осигурителна система, която да работи при съотношение на вносителите към ползвателите 1 : 1. Защо е така у нас ? Защото през 90-те години бе направено всичко възможно голяма част от активното население да бъде изгонено в чужбина. Така се намали значително електоралната база на десните партии и левите получиха още време. В същото време левите партии не само у нас, съзнателно подпомагат разширяването на социално слабите и зависими прослойки, защото това е техния електорат. Е няма как да работи пенсионно-осигурителна система при така поставени начални условия на кредита и дебита. Абсурдно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 5
cokrat1
преди 9 години
Сбогом "брато"....и дано там където отиваш намериш щастието!!!! Помни, че и ти ще остарееш някой ден....а, може и въобще да не стигнеш да години за пенсия...всичко е Божа работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Виждам че си сметнал. Без да коментирам цифрите, според твърдението ти все пак може да се смята. Сега ...можеш ли по същия начин да сметнеш пенсия от частен пенсионноосигурителен фонд? Без цифри просто пиши да или не! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 12 rate down comment 1
Eon
преди 9 години
"Тези млади хора трябва да останат в България, за да внасят вноски за всички нас, възрази Менда Стоянова."Ще остана друг път - омитам се от тази ***. Ще ме хванете за ... Няма да ви храня старините, мамка ви мафиотска и комунистическа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 2
dessi_georgieva
преди 9 години
Уважаеми Гербаджии, допитахте ли се до вещите в тази област на осигуряването, направихте ли проучване, както го правят в Германия-2 години и след това да взимате решението, като кажете какви са плюсовете и минусите за хората и ползата за държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 10 rate down comment 2
dessi_georgieva
преди 9 години
По конституция осигуряването е право , а не задължение. Нали сме демокрация- да дадат право на избор на всеки- дали да се осигурява или да се откаже от пенсия от Държавата. Аз лично не желая държавата да ми плаща пенсия, а оттук следва да внасям и минимална осигуровка ДОО, само за солидарност към работилите инвалиди, а не инвалиди по болест, които не могат да се пенсионират, поради липса на години работа в сивия сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"Тези млади хора трябва да останат в България, за да внасят вноски за всички нас, възрази Менда Стоянова."Еми права е. Какво печели който и да е от нас живеещ в България ако българите се осигуряват в чужда държава!? Доста хора и към този момент го правят. 5 години работа /каквато и да е/ в Швейцария например, носи на работещия социална пенсия по голяма от тази на работещ цял живот тука инженер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 11 rate down comment 3
dessi_georgieva
преди 9 години
Днес видях партида на 1960 година човек 1300 лв.и това лице повярвайте ми ще избере НОИ и ще иска поне минимална пенсия. А да не говориме за всички, които държавата, не им внася осигуровки изобщо- и те ще изберат НОИ и ще искат максимална пенсия, защото им се полага за ранга и чина такава. А това води до едно удвояване на дефицита, след 1 или 2 години, а сега ще откраднат и част от тези пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 10 rate down comment 2
dessi_georgieva
преди 9 години
Защо ще избираме за 5% само, да избираме за всичките. Един ден да получаваме само пенсия от НОИ или от частните фондове. Иначе ще стане така, всички които имат минимални осигуровки или нямат ще отидат в НОИ, и така дефицита, ще се вдигне. Посоката пак е грешна на това малоумно правителство. Трябва да се вземат мерки, особено по Еврофондовете, хората да се осигуряват на реалните доходи, а не на минимални прагове и да им се дават заплатите в пликче кеш. Докога уважаеми гербаджии, ще прибирате парите на хората- видя се , че Дянков временно за няколко месеца покри дефицита, а после се качи от 3 милиарда на 5.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още