IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Няма икономическа логика в строителството на "Турски поток"

Дори и проектът да бъде осъществен, България има договор за доставка на руски газ до 2022 година през българо-румънската граница

12:34 | 25.01.15 г. 14
Добрев: Няма икономическа логика в строителството на "Турски поток"

В "Турски поток" няма икономическа логика, но дори и да бъде построен България има договор за доставка на природен газ от Русия с фиксирана входна точка на българо-румънската граница, заяви в ефира на БНТ председателят на енергийната комисия към 43-то Народно събрание Делян Добрев. 

Той припомни, че договорът за доставка на газ между България и Русия е до края на 2022 година. Същевременно и не са обосновани опасенията, че с новия газопровод между Русия и Турция, България ще загуби транзитните такси, които получаваме сега.

Договорът за транзитиране на газ през България пък е до 2030 година и в него е предвидена клаузата "транзитирай или плащай", което означава и „нито една капка газ да не преминава през този газопровод, ни ще получим 90% от таксите до 2030 година”, допълни още бившият енергиен министър. 

Изявленията на политиците не спират дейностите на корпоративно ниво в компанията „Южен поток – България”, заяви Добрев. Той уточни, че от руска страна не се върви към прекратяване на дейностите по този проект и едностранно прекратяване на работата в България по него всъщност би било нарушение на акционерното споразумение.

Добрев посочи, че това е причината и проектът да стои в управленската програма, приета от правителството през миналата седмица. Продължават и да се издават разрешителни за строеж, които не са свързани с големи разходи, но от друга страна в проектната компания „Южен поток – България” се плащат огромни заплати.

Ако България получи официално съобщение за прекратяване на проекта, той веднага ще отпадне от управленската програма на ГЕРБ. „Ако основният инвеститор в лицето на „Газпром” се откаже да строи „Южен поток”, България няма какво да направи, за да се случи този проект”, обясни той и допълни, че в случая нещата не зависят от страната ни в този случай.

За Добрев много важно е България да се съсредоточи в местния добив и проучването на блоковете в Черно море, а не толкова около края на „Южен поток”.

Той коментира и огромните дефицити в енергетиката. "Над 3 млрд. лева са задълженията на НЕК, още 2 млрд. лева има в БЕХ", обясни Добрев и допълни, че дефицитът в системата е по-малък - между 600 и 800 млн. лева, но това са хронично липсващи средства. "Това е една лавина, която ако не бъде овладяна, ще доведе до не много приятни последствия", предупреди той.

Дефицитите в енергетиката не се трупат от електроразпределителните дружества, категоричен беше Добрев. Той посочи, че НЕК продължава да изкупува скъпа енергия от заводски централи без държавата да има ангажименти към тях, както е например  ВЕИ-секторът, който е цел на ЕС, както и дългосрочните договори с централите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 11
jeger333
преди 9 години
Не е лощо да спреш да пишеш глупости ! Ако няма какво да напишеш просто само чети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 9 години
Турски поток няма да има. Както ми обясни в личен разговор, Путин е допуснал lapsus linguae, и вместо Трансилвански поток е обявил Турски такъв. Президент Путин ми обеща, имплицитно да изглади това InputMismatchException().
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 19
jeger333
преди 9 години
До кога ще ни управляват неграмотници като Добрев??? Неговите мнения и изводи в предното правителство ни докараха до скъп ток нищета и мизерия ! И отново този *** тръгнал да ръси мозъци кое било логично и кое не ! Хората го построиха вече а ние ще слъшаме глупостите на Добрев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 15
vechil
преди 9 години
Този невжият Добрев да беше прочел поне точка 25 от този договор по силата на която Русия може да прекрати доставките на газ без да бъде задължена да плаща каквито и да били неустойки при възникване на фосмажорни обстоятелства тоест война земетресение и други стихиини бедствия . Войната в Украйна вече е факт господин невеж политик ! Да беше прочел договора преди да го коментираш !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още