IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличаване на пенсионната възраст и вноски предлага социалното министерство

Калфин свърши огромна работа по пакета за пенсионната реформа, давам му отлична оценка, заяви премиерът Бойко Борисов

12:27 | 31.03.15 г. 34
<p>
	Ивайло Калфин представи предложението на социалното министерство за развитие на пенсионната система в присъствието на Бойко Борисов (в средата) и Владислав Горанов (вдясно). <em>Снимка: БТА</em></p>

Ивайло Калфин представи предложението на социалното министерство за развитие на пенсионната система в присъствието на Бойко Борисов (в средата) и Владислав Горанов (вдясно). Снимка: БТА

Плавно повишаване на вноските за пенсия и безработица и на възрастта и стажа за пенсиониране предлага социалният министър Ивайло Калфин в пакета от над 30 мерки за пенсионната реформа. Това стана ясно на пресконференция в Министерски съвет, на която Калфин, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов обявиха цялостния пакет за промени в пенсионната система.

Калфин беше категоричен, че целта е НОИ да стане по-автономен, така че парите за пенсии да не идват в голямата си част от данъци през бюджета и да се осигури възможност за генериране на ресурс за повишаване на пенсиите.

„Правителството има решимостта да се заеме с трудните реформи и работата ни по този пакет го доказа“, каза Калфин.

„Калфин свърши огромна работа по пакета за пенсионната реформа, давам му отлична оценка“, заяви Бойко Борисов, като допълни, че се надява предложената рамка да мине пътя през Националния съвет за тристранно сътрудничество, Министерския съвет и Народното събрание.

„Нямаме претенции, че това е най-съвършеният документ, но може да претърпи корекции до края на месеца“, допълни Борисов.

Калфин посочи, че в началото на май промените, които днес предлага, трябва да влязат в парламента.

Предложението за повишаване на вноските е за период от 12 години това да стане с общо 4,5 процентни пункта, като през година се увеличава с 0,5 вноската за фонд „Пенсии“ и на следващата година – с 0,2 процентни пункта вноската за фонд „Безработица“.

Предлага се от следващата година плавно да се повишава размерът на минималния осигурителен доход на земеделските стопани и тютюнопроизводителите до достигане на размерите, определени за самоосигуряващите се лица. Предложението е за повишаване на минималния осигурителен доход на два пъти по 60 лв., т.е. от 300 лв. на 360 лв. и от 360 лв. на 420 лв.

Калфин предлага и плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо продължителността на живота.

Предлага се първоначално нарастване на възрастта за пенсиониране на жените с 2 месеца всяка календарна година до 2029 г., а от 2030 г. – с по 3 месеца до 2037 г. Предложението за мъжете е възрастта за пенсиониране да нараства също първоначално с по 2 месеца през 2016 г. и 2017 г., а от 2018 г. да продължи да нараства с по 1 месец всяка календарна година до 2029 г.

Нарастването на необходимия осигурителен стаж за пенсиониране при обичайни условия на труд да става с по два месеца годишно до достигане през 2027 г. на 40 години за мъжете и 37 години за жените, предлага още вицепремиерът.

Министерството на труда предлага и плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране при недостатъчен осигурителен стаж на мъжете и жените до 67 години. В момента минималният изискуем стаж е 15 години. Предлага се нарастване на изискуемия осигурителен стаж с по 3 месеца за календарна година до достигане на 18 години действителен стаж за мъжете и жените през 2027 г. Залага се възрастта за пенсиониране да нараства първоначално с по 2 месеца през 2016 г. и 2017 г., а от 2018 г. да продължи да нараства с по 1 месец всяка календарна година до достигане на 67-годишна възраст през 2029 г.

Предлага се и въвеждане на възможността за отпускане на намалена пенсия на лицата, на които не достигат до 12 месеца възраст, като пенсията се намалява пожизнено с по 0,4 на сто за всеки месец недостигаща възраст.

За мъжете, работещи в условията на първа категория труд, се предвижда плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране с по 2 месеца, а от 2030 г. – с по 3 месеца за календарна година, до достигането на 57-годишна възраст, а за работещите в условията на втора категория труд – до 62 г. през 2037 г.

За жените от първа категория труд се залага плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца на година до достигането на 57 - годишна възраст и до 62 - годишна възраст за работещите в условията на втора категория труд през 2043 г.

Предлага се да се премахне възможността за зачитане на осигурителен стаж 4 г. за 5 г. при осигуряване на повече от едно основание.

Промени ще има и при индивидуалния коефициент при изчисляване на размера на пенсията. От началото на 2019 г. той ще бъде средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти.

Предвижда се и отпадане от същата дата на трите години по избор преди 1997 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент – така наречените три най-добри години. За периода от 01.01.2016 г. до 31.12.2018 г. се предлага обаче въвеждане на възможност за избор на лицето дали да се включат трите години до 1997 г. при изчисляване размера на пенсията му.

Предлага се и отпадане от 1 януари 2019 г. на максималния размер на новоотпуснатите пенсии, както и повишаване от 35 на 40 на сто от максималния осигурителен доход на максималния размер на отпуснатите до 31 декември 2018 г. пенсии.

В пакета е заложено и увеличаване от 1 януари 2017 г. на тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите - и за новоотпуснатите, и за вече отпуснатите пенсии с размер – минимум размера на швейцарското правило, до достигане на коефициент от 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 14 rate down comment 1
rover
преди 9 години
Калфин свърши огромна работа по пакета за пенсионната реформа==================================================================Предложенията не са реформа. Те са просто отлагане на нещо, което неизбежно ще се случи. Вече си отива поколението, научено да работи по осем часа на ден, всеки ден и години наред. Да не говорим, че си отидоха онези, които изгърбиха в годините соцстроителството. Пак се товарят работещите. Нито дума за търтеите в нашето общество. Лично от мен вече ще вземат много, много малко. Колкото да не е без хич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 0
Kockata_Mitev
преди 9 години
За свършената огромна работа Иваило заслужава седмица на строеж по 12 часа.Гаранция няма да устиска и първия ден.ДРУГАРЮ.. ,ИВАИЛО.. ,КАЛФИН И 200 години да я направите се тая ясно е че пенсии няма да има..Въпроса е дали ще се измъкните цели когато го съобщите официално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 18 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Мухахахахааааа, кой си ти бе Гай Тиквуний че да оценяваш работата на Калфин? Не си дорасъл, мноо ти малко пипетоИначе кви са тия минимален и неминимален осигурителен стаж? Не друго, ама ако си почнал работа на 25 и не си имал и ден пропуснат (безработица или нещо) на 65 стават точно 40 год. Това значи, че реално никой няма да има нужния стаж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 7
data
преди 9 години
Сравнението на Америка & Япония & Бг е леко повърхностно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 22 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Тежките ми прогнози направени преди близо 15 години са родната икономика се сбъдват една по една. България се плъзна в перманентна дефлация, която ще продължава десетилетия наред, а сега с новата мярка на кабинета статуквото ще бъде бетонирано на практика. На Америкаците им трябваха 20г, за да се измъкнат от кризата, на Японците 23 години, а на Българите 200 години ще им стигнат ли питам се??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 4
data
преди 9 години
Мнооооооо готин лаф : Калфин иска да взема все повече от работещите :) *** мили : сегашните пенционери кво ша ги прайм ? У морето ли ша ги давим или в лагери ша ги затваряме ? п.п. Много , много по важния въпрос е ( на който калфин и компания се правят на улави и се правят на не разбрали ) - кво правин с дисбалансите ( щот тия мерки я закърпят положението за 10-15 г. я не ) : ша внасяме ли емигранти ? От къде ша ги внасяме ? Ша стимулираме ли раждаемостта ?*** как ша стане това без манговците да надумкат по 20 чаавета ?Ей такива семпли въпроси дет Калфин съ прай че не се отнасят за него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 29 rate down comment 2
крас
преди 9 години
ПЪЛНА ПЕРЕВЕРЗИЯ !ЦЕЛТА Е да се удължи агонията на системата с мерки отлагащи във времето правото на лицата да придобият пенсия. ЧИИ ВНОСКИ ПЛАЩА БЮДЖЕТА И НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ БЕ КАЛФИН?!Не са ли това вашите и вноските на всички държавни хрантутници от ЗАПЛАТИТЕ НА КОИТО НЕ СЕ ОТЧИСЛЯВА НИТО ЗДРАВНО НИТО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ?!НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ БЕ НАГЛЕДЦИ, ДА НЕ СИ ПЛАЩАТЕ ВНОСКИТЕ ЗА ПЕНСИЯ И ЗДРАВЕ И ДА ТВЪРДИТЕ, ЧЕ ЗА ТОВА СМЕ ВИНОВНИ НИЕ ЧЕСТНИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ, КОИТО НОСИМ ЯРЕМА НА ВАШЕТО ЧИНОВНИЧЕСКО РОБСТВО!Ами да вземем да ВИ плащаве и данък за това, че като прияждате с тримесечни и годишни "БОНУСИ" си хабите и зъбите?! Докато не промените социалистическия принцип на СОЛИДАРНОСТТА с ИНДИВИДУАЛНАТА ПАРТИДА в която всеки ще вижда какво има натрупано и НОИ и НЗОК ще бъдат едни каци без дъно, в които едни ще наливат , а други като вас държавници и *** ще точат!Оценката на тази перверзия наречена пенсионна реформа ще я дава не премиера - пожарникар, а ние на изборите !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 26 rate down comment 1
alphaomega
преди 9 години
В момента България е държавата със най бързо застаряващо население в света. Ако ще и на 80 години да вдигнат пенсионната възраст края пак ще същия - тотален фалит на държавата. Вече сме се спуснали по наклона и сега тепърва набираме скорост. След някой друга година ще вземат още 15, 20 милиарда заеми, после ще ни резнат кредитния рейтинг и ще ни вдигнат лихвите. А накрая като спрем да си обслужваме заемите, ще дойдат едни господа със частните и самолети и ще почнат да приватизират държавни активи и да свалят партии и да преназначават политици.......Тоя сценарий вече сме го виждали в други държави.десетки пъти. Само дето при нас е много по лош заради демографската криза. Ние нямаме шанс за възстановяване.. след фалита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 1
Pivoley
преди 9 години
Има ли още някой, дето да се съмнява, че ни управлява ляв кабинет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 1
Pivoley
преди 9 години
Има ли още някой, дето да се съмнява, че ни управлява ляв кабинет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още