IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Завод за автомобили в България няма да има

Нашият капацитет като работна ръка е свързан с това, че можем да произвеждаме компоненти, изясни икономическият министър

14:37 | 18.04.15 г. 17
Лукарски: Завод за автомобили в България няма да има

Икономическият министър Божидар Лукарски заяви, че България няма да има завод за производство на цели автомобили.

"Нека разсеем създалото се напоследък схващане, че България е най-силната дестинация напоследък за автомобилната индустрия, но не говорим за цели автомобили. Нашият капацитет като работна ръка е свързан с това, че можем да произвеждаме компоненти за автомобили", добави той пред Дарик.

При посещението на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер у нас през март, премиерът Бойко Борисов поиска германска инвестиция в тази посока. Дали ще е BMW, дали ще е Мерцедес, Порше, Фолксваген, премиерът нямал претенции. 

Тогава Борисов разви идеята си, че правим гуми, стъкла, електроника, седалки, климатици и вместо само компоненти, може да се направи голям завод за една серия - „при най-ниските данъци и тази изключително квалифицирана и добре подготвена работна ръка“.

Лукарски обаче заяви, че очакваме много сериозна германска инвестиция в индустриална зона Видин, но отново за автомобилни компоненти.

По отношение на идеята за промяна на Конституцията заради ВСС, Лукарски обясни, че Реформаторският блок ще подкрепи подобни промени.

Според него обаче прокуратурата не трябва да има правомощията да разваля търговски сделки.

Още български новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 17 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
***, друго освен подкупи не познавате - затова не само тази а и другите индустрии няма да вкарат свежи пари в България.Оня Бойко там да ходи да пасе овце и да копа картофи, нали това съветваше *** му ***! И вие министрите - с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 0
НЕМИПУКА
преди 9 години
Първо си изгонихте специалистите с унизителни заплати и отношение като към хлебари, а пък сега капацитета на работната бил еди-какъв си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 4
Петър Папазов
преди 9 години
Наскоро министърката на енергетиката искрено разсмя американците като им събра процентите намаления на цените. Сега Лукарски буквално казва не слушайте Борисов, той говори глупости.Очевидно кадровият проблем е сериозен. Вместо да поеме вдигнатата топка тоя си играе на топчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 6
Pyramid
преди 9 години
Странно разминаване между самооценка на премиера и поведение към чуждите производители. Нали сме "толкова квалифицирани и конкурентни", що не вземат нашенци да пуснат там два цеха, да правят серии по 5-10 хиляди автомобила годишно, ами Боко ще протяга ръка? наистина, щом е толкова велик, какво Го бърка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 7
Rumen_
преди 9 години
А Литекс Моторс какво е? Не е ли завод за автомобили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 8
lyusien
преди 9 години
И защо да няма ? Форд е почти готов да доиде тук и да сглобява един от новите си модели Грешно изказване на Лукарски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още