IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои държави ще са най-засегнати от Grexit

Перспективите пред България, Сърбия и Румъния са изложени на най-голям риск, посочва нов доклад на Capital Economics

08:55 | 28.06.15 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои държави ще са най-засегнати от Grexit

Страховете от зараза от Grexit (излизане на Гърция от еврозоната – бел. ред.) са фокусирани върху валутния съюз, но подобно неблагоприятно развитие може също така да застраши бившите комунистически държави, граничещи със средиземноморската страна.

Изразявайки опасения за бъдещето на Гърция в еврозоната, експертите от Capital Economics посочиха по-рано през седмицата, че т.нар. гранични пазари (държави, които са твърде малки от икономическа гледна точка, за да бъдат част от традиционните развиващи се пазари), граничещи със страната на север са изложени на риск, пише CNBC.

"Нарастващата заплаха от излизане на Гърция от еврозоната хвърля сянка върху перспективите за европейските гранични пазари", заявяват анализаторите Джон Ашбърн, Гарет Ледър и Джейсън Тувей в доклада на Capital Economics.

България и Сърбия, която няма обща граница с Гърция, бяха обявени за най-уязвимите гранични пазари при реализиране на Grexit, особено ако това доведе до финансов стрес в цялата еврозона. Непосредствено след двете страни се нарежда Румъния.

Месеците на преговори между Гърция и нейните кредитори не успяха да доведат до споразумение за реформи срещу финансова подкрепа, което стана и причината Grexit да е разглеждан от пазарите като все по-вероятна възможност.

"Вярно е, че реакцията на финансовите пазари досега е приглушена. Проблемите в Гърция представляват малка заплаха за други места по света. Дори и така обаче, страховете са налични", казват авторите на доклада.

Гърция се присъедини към Европейския съюз (ЕС) през 1981 г., малко преди Португалия и Испания, и е една от основателите на еврозоната. Въпреки че средиземноморската страна не е част от "ядрото" на ЕС в Западна Европа, ключовото ѝ местоположение я прави важен субект за Стария континент в геополитически план.

По-рано този месец Capital Economics предупреди, че Източна Европа е уязвима, ако проблемите в Гърция доведат до финансов стрес, и следователно по-слаб растеж в останалата част от еврозоната. Анализаторите подчертаха, че износът на източноевропейските страни към валутния блок е равностоен на между 15% и 50% от брутния им вътрешен продукт.

"Като се има предвид дълбочината на тези търговски връзки, не е изненадващо, че динамиката на износа от Източна Европа е в унисон с растежа в еврозоната", заявява независимата изследователска фирма в своята доклад "Развиваща се Европа".

Освен това банкови клонове в Македония, Румъния и България запазват преките финансови връзки с Гърция, както и останалата част от еврозоната.

Гръцките банки съставляват около 20 на сто от македонския банков сектор според данни на Standard Bank. Един от най-големите кредитори в страната – "Стопанска банка", е собственост на гръцката финансова група NBG.

"Вероятността за сценарий, при който Гърция излиза от еврозоната, ще голяма и ще засегне цяла Източна Европа", изтъкват още от Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 29 rate down comment 1
pslabakov
преди 8 години
Ще има драма .. с Българите там .. детегледачи, гледачи на възрасни хора работници по плантациите изобщо всички фирми които ще фалират и т.н. ще бъдат уволнени .. като ги уволнят, първо ще спрат да пращат пари у нас .. второ голяма част от тях ще се приберат тук и т.н. .. Може би ефекта няма да е изключително голям, но определено ще добави стойност към другите проблеми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 29 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 8 години
Що се палиш, той мишо колко пъти е казвал, че е комунист - те са безродственици така че не виждам кво се палиш, разбира се че им е кеф като сме зле.А по темата - гръцките банки собственици на БГ банкови ЮЛ ще прехвърлят собствеността на друг - така, че нулев проблем за БГ.Проблем, ще има от психоза стил КТБ!Това, което ще бъде засенгато основно е търговията между двете страни, но нашият бизнес вече се е доказал в способността си да търси нови пазари и да реагира на потенциалните проблеми - бързо се преструктурира, гръцкият да му мисля! В Гърция ще има сериозно вътрешни проблеми, който неимоверно ще доведат до отлив на туристи - няма как да ходиш на туризъм колкото и хубаво да е мястото, като не ти се гарантира сигурността! Ще има малък процент опортюнисти, но ядрото на туристите ще е аут!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 14
IMRO
преди 8 години
Абе ***, не се прави, че не разбираш!!! Реагирате със злорадство и тържествувате на всяка негативна новина за България. Вие сте пълни ***. Хора като вас са основната спирачка за развитието на страната не последните 25, ами последните 250 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 16
michaelis12
преди 8 години
ше стане хаос тва да, но тогава островитяните ше минат малко на автономия и ше сключват сделки директно със западните самолетни компании и бюра, на по-ниски цени и с предплата - тва ше се случи иначе ше има дандания тва неизбежно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 17
michaelis12
преди 8 години
А колкото до потъването на Българията сами сме си виновни брачед не ти е Русията или филанкешията. На нас никой не ни е виновен, че не можем да произведем едни домати и краставици, а внасяме от ХОЛАНДИЯ - смятай еееми то къде има повод за радост ве, за кое да се радвам тука, че сме потънали ли ?? Ти падладел ли си ?? Предимно хората реват тука за некви "чужду инвестиции" е за ко?? Ми напрарави си сам бе, утре други ден кат си тръгна "чуждите инвестиции" кво прайм мм ? Ми хващаме се за палците тва прайм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 4
IMRO
преди 8 години
Бе като гръцката държава не плаща 1-2 месеца на митничари, полицаи, администрация, ще те видя имаш ли топки да пътуваш! Ще има стоппалка на пътя и "дай 50 евро", че нямам кво да ям. Па да не говорим какъв хаос ще настане с фериботи, мериботи и всичко останало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 15
michaelis12
преди 8 години
за туризма им малко мммм надали, щото пичовете на островите ше приемат предимно кеш, а на тях им тряя без банкомати и глупости и второ природата на Гърция няма да се промени или да стане по-*** и по-гадна щот са фалирали, трето ше стане още по-евтино от при нас и не на последно място те сами са си производители на храни с които ше си хранят туристите - те не внасят краставици и домати като нас. Тъй, че ше го издухат тея в Атина, Солун ала бала ама на островите не чак толкоз не се кози .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 14
IMRO
преди 8 години
Както винаги, форумните рубладжийски плъхове показват перверзна радост от всеки (дори и) помен за нестабилност в българската икономика. Вие сте отвратителни хора, стига Русия по някакъв начин да спечели, дори и с малко, ще се радвате и ще ръкопляскате - ако ще това да доведе до пълното потъване на България. Комунистически ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 2
IMRO
преди 8 години
Освен ако не се създаде изкуствена банкова паника покрай банките с гръцки собственици в България, ефектът върху българската икономика ще бъде ограничен. Защо:1) всяко намаляване на износа за Гърция ще се компенсира от съответно намаляване на вноса (защото гръцката икономика просто ще спре да работи, ако спрат банките, и няма да има какво да произвежда, та да внасяме).2) по-скоро положителен ефект върху туризма, при нестабилност и липса на ред много туристи просто няма да заминат за Гърция, а ще се ориентират към Черноморието. През зимата обаче ефектът ще е негативен3) негативен ефект по линия на обща нестабилност и забавяне на икономиката на ЕС - очаквам да е ограничен, тъй като ефектът "Гърция" вече е калкулиран от повечето инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
*** е болна ти ми се жалваш ревеш искаш пари за лекарство аз ти давам ти отиваш в чалгите и денсиш след седмица пак ревеш тръшкаш се целуваш карака заклеваш се че няма повече така ти пак даваш оня пак по чалги и ***, майката вече е умрела от липса на лекарствата ти идеш и се молиш за погребение аз ти казвам върни старите заеми и тогава а ти почваш да цирикаш и ругаеш кака така ме шантажираш как нямаш право да си искаш парите колко си жесток и как ме унижаваш.....те тво са гърците мвф и ецб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още