IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Гърция няма да обяви фалит, дори и да пропусне плащането към МВФ

Правителството в Атина ще попадне в графата "неплатежоспособно", единствено ако не изплати задълженията си по ДЦК

08:33 | 27.06.15 г. 4
Защо Гърция няма да обяви фалит, дори и да пропусне плащането към МВФ

Ако правителството в Атина не успее да изплати във вторник транша от 1,6 млрд. евро, който дължи на Международния валутен фонд (МВФ), това може да се окаже по-лоша новина за заемодателя, отколкото за Гърция.

Съществува различие между невъзможността за изплащане на дължимото по държавните ценни книжа и липсата на плащане към официална институция, като например МВФ, пише Bloomberg.

Съгласно политиката на фонда държавите, които пропускат плащания, попадат в графата "просрочени задължения". Базираният във Вашингтон кредитор планира да се придържа към тази реторика, а не да използва термина "фалит", заяви говорителят на МВФ Джери Райс.

Трите основни компании за кредитен рейтинг заявиха също, че неплащане на дълга към МВФ няма да доведе до официален фалит. В този ред на мисли, докато практическите последици за Гърция може да бъдат временни и малки, то липсата на споразумение за дълга може да бъде разглеждана по-скоро удар по репутацията на МВФ. Неплащането на дълга ще изпрати Гърция в клуба на страните в просрочие, който в момента включва Зимбабве, Судан и Сомалия. Трите държави има комбинирани просрочени плащания от около 1,7 млрд. евро.

Основните надежди са, че едно пропуснато плащане към МВФ няма да предизвика вълна от просрочени плащания по други заеми, предоставяни от други официални кредитори, или по дългове на страни, притежавани от частни инвеститори. "Неплащането към МВФ е малко вероятно да доведе до катастрофална каскада от други задължения", каза Зозо Дейвис, кредитен стратег в Barclays Plc в Лондон.

Катрин Мюлбрьонер, старши кредитен директор на Moody's в Лондон, заяви, че рейтинговата агенция поставя оценка "неплатежоспособен" единствено при пропуснати плащания по облигации, притежавани от инвеститори от частния сектор.

От голямо значение са гръцките дългови ценни книжа на стойност 3,5 млрд. евро, притежавани от Европейската централна банка, чиито падеж е на 20 юли, каза Алберто Гало, кредитен анализатор в Royal Bank of Scotland Group Plc в Лондон. "Пропускане на плащане към ЕЦБ вероятно ще замрази спешната ликвидност за гръцките банки", добави той.

Пропускане на плащането към МВФ също така може да доведе и до объркване. Фондът има сложна процедура в случаите на просрочие. След като една страна пропусне плащане, екипът на фонда изпраща писмо към правителството с призив да плати "своевременно", показва преглед на Стратегията на фонда по просрочени плащания от 2012 г. Същевременно съответната държава продължава да отговаря на изискванията за допълнителна спешна помощ, въпреки че просрочените задължения не са изчистени.

Две седмици след пропускане на срока за плащане от МВФ осъществяват контакт с най-висшето финансово звено в страната – обикновено Министерството на финансите, за да подчертае сериозността на въпроса и да призове за "пълното и бързо разрешаване" на проблема.

В срок до един месец управляващият директор на МВФ уведомява изпълнителния съвет на фонда, че плащането е било пропуснато. След три месеца фондът публикува "кратко фактическо потвърждение" и отбелязва просрочените задължения на своя уебсайт.

В рамките на две години след пропускане на плащането фондът може да инициира план за блокиране на членството на съответната страна в организацията.

Наскоро от МВФ припомниха, че са получавали плащания от Гърция в същия ден, когато е бил падежът по дълга. Говорителят на фонда Джери Райс посочи пред репортери в четвъртък във Вашингтон, че Лагард вероятно ще уведоми Изпълнителния съвет своевременно, ако Гърция пропусне плащане, с оглед на важността на случая, вместо да изчака един цял месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 13
Атанасио
преди 8 години
Аз им викам ''бермудският триъгълник'' - https://bg.wikipedia.org/wiki/Вашингтонски_консенсусСАЩ има стопираща квота в МВФ и Св.банка но БРИКС им показа ,че така не може ,и принципно трябва да има правила еднакви за всички общо казано межд.право и св.валута ,и счетоводните стандарти на МВФ но те изопачиха някои неща Китай са досетливи - http://***.investor.bg/aziia/336/a/kitai-planira-izgrajdaneto-na-visokoskorostna-jp-liniia-do-vladivostok-195212/ ,и за ''новият път на коприната'' ,и ''трета индустриална революция'' и съм коментирал подробно под статията тук - http://avtorski.pogled.info/article/65495/Kitai-politikata-na-Novata-normalnost
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 18
Атанасио
преди 8 години
Смешниците от МВФ нищо не могат да направят и ще се радвам ако Гърция заведе дела за ''омразен дълг'' - Deutsche Welle (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115917#comments ''Председателят на парламента Константинополу,и ръководена лично от нея парламентарна комисия,......стигнала до заключението, че голяма част от гръцкия дълг е "незаконен" и поради това не следва да бъде връщан.'' - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/voinata-na-cipras-s-gryckiia-centralen-banker-197468/Става въпрос за умишлени действия - организирана престъпна група която се крие зад неолиберализма и съм описал всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Забрана на офшорки и т.н. с цел 6% бюд.излишъци които се инвест. в - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа и глоб.затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
panayotb
преди 8 години
Гърция може и да не фалира, но ЕЦБ като спре спасителните траншове към гръцките банки дето всеки ден им пращат за да ги държат платежоспособни, какво ще стане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
формулировката не е важна - по - важни са ответните действия фалирал си - обаче дългът остава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още