IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: Наблюдаваме класическа предфалитна картина в Гърция

Един такъв фалит може да бъде изключително разрушителен, предупреди финансистът

09:44 | 29.06.15 г. 14
Емил Хърсев: Наблюдаваме класическа предфалитна картина в Гърция

В момента в Гърция наблюдаваме класическа предфалитна картина. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air финансистът Емил Хърсев по повод развитието на кризата в южната ни съседка.

След като гръцките власти решиха да затворят банките в страната до неделя, когато е референдумът за предложенията на международните кредитори, финансистът коментира: „Има твърде малко икономика и твърде много политика в този процес. Доскоро в цял свят анализатори очакваха развръзка в последния момент, докато гръцкото правителство не направи завой“.

Той припомни, че утре, на 30 юни, изтича срокът на настоящото споразумение, по което Гърция получава финансови инжекции. Кредиторите обаче не са пожелали да разсрочат до референдума финансовия пакет за Гърция, която във вторник трябва да изплати 1,6 млрд. евро на МВФ.

„Наблюдаваме класическа предфалитна картина. Може гръцкото правителство да е очаквало удължаване на срока за тази помощ, но това не се случи. Затова референдумът в Гърция е безпредметен“, заяви Хърсев.

За реакцията на международните пазари той коментира, че причината е не толкова свързаността им с гръцката икономика, колкото осъзнаването, че случилото се в Гърция може да се случи навсякъде другаде.

„Наистина, край трябва да има. Но един такъв фалит може да бъде изключително разрушителен. България мина през такава процедура през 1990 г. и цяло десетилетие страната носеше тежките последици от този фалит, че и до ден днешен“, допълни той. 

Запитан ще има ли последици за България от евентуален фалит на Гърция, той отговори, че икономиката е свързана, но БНБ от години следи банките с гръцки собственици у нас и са проведени мерки за ограничаване на подобно въздействие.

„Не се наблюдава пренасяне на паниката от Гърция към България. Точно обратното – има увеличаване на депозитите в цялата банкова система и в банките с гръцка собственост. Гръцките ни съседи изглежда си теглят парите от собствената си страна и ги харчат в България и Македония, където е по-евтино“, каза Хърсев.

Големият въпрос е ще има ли в последния момент някаква форма на споразумение с кредиторите или ще бъде въведена драхмата, допълни финансистът.

Новините за Гърция можете да следите тук

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 28
Атанасио
преди 8 години
Доц.д-р Емил Хърсев - ''проблемът с гръцкия дълг лесно ще се реши, например ако кредиторите послушат спеца по финансови пророчества проф. Пол Кругман. Според него трябва "само" дългът на Гърция да се разсрочи (сега средната срочност е 16.5 г., защо да не стане 50 г.), а лихвата му да се намали от 2.6% сега, примерно на 0.2% - http://***.segabg.com/article.php?id=737114Много добре го каза госта във - https://***.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c10818.html,и съм коментирал под предаването през фейсбукаЗащо Гърция няма да обяви фалит, дори и да пропусне плащането към МВФ - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/zashto-gyrciia-niama-da-obiavi-***-dori-i-da-propusne-plashtaneto-kym-mvf-197439/Ще се радвам да заведат дело за ''омразен дълг- Deutsche Welle (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115917#commentsгръцкия дълг е "незаконен" - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/voinata-na-cipras-s-gryckiia-centralen-banker-197468/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 23
крас
преди 8 години
"Големият въпрос е ще има ли в последния момент някаква форма на споразумение с кредиторите или ще бъде въведена драхмата, допълни финансистът."НАИСТИНА ТОВА Е ВЪПРОСА. ПРИ СОПАЗУМЕНИЕ нещата са ясни и предсказуеми. ПРИ ВЪВЕЖДАНЕ НА ДРАХМАТА нещата санапълно непредсказуеми, защото преди да въведе новата си валута НБГ трябва да изтегли от обръщение ГРЪЦКИТЕ ЕВРА които са гарантирани с активите й!КАКВО ОЗНАЧАВА КАТО ПРОЦЕС ДА ИЗТЕГЛИШ КЕШОВИ ПАРИ ПРЕД НОМЕРА НА БАНКНОТАТА НА КОЙТО СТОИ БУКВИЧКАТА "Y" ???Представете си ровещите в дюшиците и буркани хора скътали някакви суми евра, които правят опит да заменят ГРЪЦКИ ЕВРА за тези на БУНДЕСБАНК с буквичка пред купюра "Х" !НА КОГО ОТ ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА ГРЪЦКИ ЕВРА МУ Е НУЖНА МЕСТНА ВАЛУТА КАКВАТО Е ДРАХМАТА ?!ЩЕ НАСТАНЕ ТАКАВА ПАНИКА И СПЕКУЛА. Всеки ще търси немски евра и ще се чисти от италиански /S/ испански /W/ и португалски. Не ми се иска да мисля какво ще се случи със системата на КЕШОВИ РАЗПЛАЩАНИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 1
stabwound
преди 8 години
То е така, ама да не го беше казал той..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още