IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Гръцките банки остават затворени до 6 юли

Гърците ще могат да теглят по 60 евро на ден от банкомати, ограниченията не важат за чужденци

08:09 | 29.06.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Официално: Гръцките банки остават затворени до 6 юли

В опит да предпазят банковата и финансовата система от колапс гръцките власти ще затворят банките в страната до 6 юли. Това стана ясно от публикувано в нощта срещу понеделник официално съобщение, предава AFP. По този начин т. нар. „банкова ваканция“ ще обхване периода до референдума за предложенията на международните кредитори, който ще се състои в неделя.

По-рано и премиерът на Гърция Алексис Ципрас обяви, че властите ще въведат банкова ваканция и контрол на капиталите. В обръщение към нацията Ципрас заяви, че това е резултат от действията на Европейската централна банка. Тогава обаче той не поясни докога финансовите институции ще останат затворени.

Тегленията на пари в брой от банкоматите ще са ограничени за гърци до 60 евро на ден. Официалното съобщение, подписано от държавния глава Прокопис Павлопулос, потвърждава по-ранните материали на гръцки и международни медии.

Според държавата става дума за мерки от „изключителна спешност“. Те трябва да „защитят гръцката финансова система и гръцката икономика от изпадане в липса на ликвидност, причинена от решението на Еврогрупата на 27 юни за неудължаване на споразумението за предоставяне на кредити за Гърция", гласи официалното съобщение.

По-рано обаче гръцкото правителство обяви, че тези ограничения при тегленията в брой няма да се прилагат за посетители от чужбина, ако те правят трансакции и тегления „с издадена в страната им кредитна карта".

От БНБ поясниха в понеделник, че всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система. От БНБ отново подчертават, че българската банкова система, част от която са и банките с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни. Според банковия регулатор всякакви негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система. 

За решението за затваряне на банките в Гърция съобщи председателят на Piraeus Bank Антимос Томопулис още в неделя вечер.

В емоционална реч по-късно Ципрас обвини за решението европейските партньори. Той говори за "пресиране и "грубо нарушение на европейските принципи". "Отхвърлянето на молбата на гръцкото правителство за кратко продължаване на програмата беше безпрецедентен акт по европейските стандарти, поставящ под въпрос правото на суверенен народ да взема решения", каза Ципрас. "Решението накара ЕЦБ днес да ограничи ликвидността на разположение на гръцките банки и принуди гръцката централна банка да предложи банкова ваканция и ограничения на тегленията от банки", каза той.

Веднага след оповестяването на новината стотици гърци щурмуваха отново банкоматите, за да се опитат да спасят спестяванията си - навреме преди евентуалния срив на банковата система. В центъра на Атинското баровско предградие Кифисиа се образува огромна опашка пред банкомат на  National Bank of Greece, последният автомат в близкия район, който все още пуска пари, предаде Ройтерс. Въпреки внезапния проливен дъжд хората остават на опашката, за да успеят да изтеглят няколко банкноти, предава още агенцията.  

Новините за Гърция може да следите тук!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Хмммм ... колко много хора има по опашките (на снимките) .... все почитатели (вярващи) на дЕдо Коледа, Питър Пан и Франкенщайн .... ха ха ха !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 3
IMRO
преди 8 години
Ох имал си и блог... Кукавелите ще ни превземат, ужас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
От къде да почна ?! От Папата ,че беше свален за подържането на идеята за централна банка http://infobalkani.wordpress.com/2013/03/31/йезуитската-пролет-превзе-ватика/На Доминик Строс-Кан(шеф на МВФ) му спретнаха изнасилване за централна банка - http://***.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5720%3A2014-07-22-10-06-40&catid=512%3Abroi-29-2014&Itemid=126ЕK за първи път посочи открито Банките като първопричина и разпространител на криза - http://***.draftis.com/***/ek-za-purvi-put-posochi-otkrito-bankite-kato-purvoprichina-i-razprostranitel-na-kriza.htmlСледващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/ колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Положението е много страшно защото освен финансовата катастрофа идват още две - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Готов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 за да се избегне и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се каже цялата истина - защо ЕЦБ не купува ДЦК както ФЕД в САЩ ,и отделна тема е защо ЕЦБ и ФЕД са частни ,и статията за френският дълг е добра - http://bg.mondediplo.com/article1280.htmlтоест най-важният въпрос е защо държавата не взима пари от държ.монетарна банка и Елън Браун ,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за държ.банки - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmПапата беше свален за подържането на идеята за централна банка http://infobalkani.wordpress.com/2013/03/31/йезуитската-пролет-превзе-ватика/На Доминик Строс-Кан(шеф на МВФ) му спретнаха изнасилване за централна банка - http://***.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5720%3A2014-07-22-10-06-40&catid=512%3Abroi-29-2014&Itemid=126ЕK за първи път посочи открито Банките като първопричина и разпространител на криза - http://***.draftis.com/***/ek-za-purvi-put-posochi-otkrito-bankite-kato-purvoprichina-i-razprostranitel-na-kriza.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
Когато го караш на популизъм а не рационална икономическа и финансова мисъл, когато не искаш партито да свърши и си избереш краен ляв популист, това получаваш.1 седмица банкова ваканция и на 7 ден избор - дали да примем условията на кредиторите и да *** до кокал или да кажем НЕ и да *** отвъд кокала!Това е края на всяка една изкуствено надута система - винаги се балансира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Събитията в Гърция и с Гъция не ми изглеждат толкова праволинейни. Има и много скрите за нас неща. Че го има това, което казваш е така, но не е само това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 2
IMRO
преди 8 години
Защо си мислиш, че е толкова сложно и е някаква невероятна философия? Не е. Просто в Гърция си избраха (маргинална преди това) партия с марксистки и ултралеви възгледи. Електоралната им база са работещите в държавния апарат, ранно пенсиониралите се и изобщо всички, разчитащи на щедрото харчене на гръцката държава. Същите си избраха финансов министър специалист по теория на хаоса. Напълно е ясно какви са мотивите им, какъв е капацитетът им и какво може да се очаква от тях. Половината хора в този форум (изключвам професионалните рубладжии и хаховци путинолюби и воленоиди) могат да се справят по-добре от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
dr.5rov
преди 8 години
Мале какви разбирачи сме се събрали тука. Голяма загуба за гръцкия народ е, че не са си избрали някой от нас, тук пишещите за премиер. Вече да е решил проблемите им. (Пътьом може и нашите проблеми да реши)На мен лично ми е тудно да коментирам, защото не разбирам добре какво става. Сега вече са важни детайлите, а ние не ги знаем. Не знаем мотивите зад решенията и на едната и на другата страна. Сигурно и никога няма да ги разберем.Но пък представлението си го бива, поне докато не станем участници в него.За мен последните събития ми изглеждат като спукването на един голям цирей, който расте от 5 г. и край на това, което наричаха "kick the can down the road".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Хората са неуки но неможе да се живее над възможностите Хенри Форд (1863 1947): Добре е, че народа на тази страна си няма и понятие от банковата и паричната система, защото ако имаше, вярвам, че още утре, преди да съмне, щяхме да сме в революция Единствената цел на тези финансисти е контрол на света, чрез неизплатими дългове...51% от проблемите на света идват от лихвата и т.н. финансови измами - ''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера (2011)........Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност'' - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ ,и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още