IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

400 фотоволтаични централи пред фалит

От октомври голяма част от зелените централи в България ще спрат да работят, предупреждават от Българската асоциация на фотоволтаиците

09:35 | 04.08.15 г. 37
Автор - снимка
Редактор
400 фотоволтаични централи пред фалит

400 малки фотоволтаични централи, построени с помощта на европейско финансиране, са изправени пред фалит заради промените в Закона за енергетиката, приети в края на миналия месец, съобщи БНТ.

Според представителите на сектора с поправките се намалява цената на произвежданата от тях енергия с близо 80%.  След промените на производителите на енергия от възобновяеми източници, които получават европейско финансиране, ще спре да се плаща по преференциална цена, каквато до момента са ползвали. Така вместо 55-60 стотинки на киловатчас произведена енергия те ще получават по 10-15 стотинки.

От Българската фотоволтаична асоциация заявиха, че ако промените не бъдат отменени, ще търсят подкрепа от европейските институции.

„За нас ще бъде икономически по-оправдано да спрем да работим, защото няма да можем да изплащаме разходите, които имаме, и очакваме от октомври голяма част от зелените централи в България да спрат да работят”, коментира Меглена Русинова, председател на Българската асоциация на фотоволтаиците.

„Приходите през август са ми варирали винаги между 7-8 000 лева, сега очаквам приходи с новото решение – 700 лева. Осигуровките ми са 300- 400, 200 – за счетоводител, за поддръжка, застраховки, оперативни разходи, няма да стигнат парите… да не говорим за погасяване на кредита”, казва Петър Лазаров, собственик на фотоволтаична централа в гр. Чепеларе.

От Българската асоциация на фотоволтаиците алармират, че пагубно за сектора е и решението да бъдат ограничени часовете, за които произведената зелена енергия се изкупува на преференциална цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 14 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Бизнеса сигурно ще аплодира прекъсването на договори водещи до неравнопоставеност . Даже си мисля че именно бизнеса е настоявал за подобни действия срещу държавата и подставените и придатъци . Тук не става въпрос за бизнес , а за престъпни схеми .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 10
novak li sam
преди 8 години
Едва ли някой, който е инвестирал със субсидии, е "разчитал" на двойно субсидираме. Такива условия са му предложили СЪС ЗАКОН. Човекът е наел консултанти, сметнал го е и е казал: ДА, ЩЕ ГО НАПРАВЯ.След 3 години идват ГЕРБ, ПФ и Атака и казват: ЩЕ ТЕ ИЗГОРЯ.Да му мислят тези с електроцентралите на оборски тор. Дори да не вземат финансиране по програма за изграждане, те са с двойно субсидиране, защото веднъж получават субсидия за добитъка, втори път за електроенергия от говната на същия ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 12
redcretin
преди 8 години
Дрън дрън, но някой да се замисли какво стана с гарантираните държавно цени за изкупуване в рамките на 20 години? Хайде сега обяснете го на бизнеса - кой ще се хване да налива инвестиции в държава в която просто ще го окрадат и то "законно" ?ПП: нямам ВЕИ и определено в БГ не си заслужава, та не съм пристрастен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Не Пирамиде, не е така. Всеки за собствени нужди и кой където си иска, тая не става. Прекалено непредвидима е тази енергия. Именно там е грешката.Нужно е да се подхожда като към проект и то голям проект, като към нормална електроценрала, за да има смисъл. Трябва да се оцени потенциала на конкретното място като слънцегреене или вятър или каквото е, да се види има ли толкова енергия че да е оправдано. После цялата дивотия трябва да се подплати например с язовир, каскада, ПАВЕЦ и тогава вече ще можеш да кажеш, че си направил инвестиция от ... незная, няколко стотин милиона, НО да кажем 30% от електроенергията на страната се осигурява УСТОЙЧИВО от ВЕИ. Така само се претоварва системата когато "ВЕЕ" и прави проблеми, както енергетични така и финансови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Ако е теглил кредит , да фалира .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Слънцето да не е угаснало ? Щом носят приход няма да фалират . Собственика ще работи , ще се научи да си води счетоводството и ще има хем за осигуровки хем за хляб .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 17 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
ВЕИ-централите, където и да са, сами по себе си, НЕ СА проблем. Проблем са мераци и надежди, че светът ще се върне назад и че винаги ще има наивници да се връзват и да плащат раздути сметки само и само, щото някой се представял за "зелен" и за да му пълни гушата. Да слагат и в мазетата си ВЕИ-централи, лошо няма. Самостоятелни и без продажба към ЕРП - колкото си искат. Ама да се разчита някой постоянно да ги носи на гръб, е нереално.Да се набутва оттук насетне, който иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 23 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
ВЕИ централите в градината не решават, а създават проблем. Значи викаш, всеки който си сложи една перка на ***, за да произвежда ток като яде боб, трябва да го продава на такава цена, че да може да си плаща осигуровките и да си погасява кредита. КО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 15 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Ако правителство и държава налагат на масовите потребители да доплащат свръхцена за нещо, което е трудно да се установи дали и кога ползват само и само, с политическо решение да се осигури прилична норма на печалба въпреки свръхвисоката цена за инсталиране, си е чиста субсидия. не е кредит, т.к. получилият плащането НЕ ВРЪЩА НИТО СТОТИНКА. Икономическа изгода в кратък и среден срок - никому, освен ... ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОБОРУДВАНЕТО И ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ НА ПРОЕКТА. Забележи, дори собственикът на малката ФЕЦ, тук го няма.Да но, кой им беше обяснил, че те ще са истински бенефициенти? Някой да ми припомни?хА така. Затова, слънчасали ми колеги, не се обиждайте на бате си. Той ви предупреждаваше най-дружески. Позволявам ви на онзи в огледалото да му строшите носа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
БРАНШЪТ разчиташе на двойно субсидиране: От една страна, по разни мерки и програми да им скатаят от разходите и, от друга, на преференциални цени по политическо решение. Да но...който решавал, решавал на парче и донякъде. Как да създаде платежоспособен пазар, не помислил. Оттук, и провалът с "втория стълб" на субсидирането.Азбучна истина и сигурно се хапят за лактите но, /ХА-ХА!, не съм им във форума/ сега, освен да скърцат, какво им остава?- Правилно: да разроят офертите "предлага" на вторичния пазар на ВЕИ-мощности, с цел ограничаване ан загубите.Хубаво, ОК.Само че...- Кой и за чий да им ги купува? Като е толкова навит, сега съвсем нови да си построи май, ще му е по-евтино.Дойде водоноската със студената вода. От нея ще стигне за повечето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още