IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богданов: България не бива да се страхува от бежанците, а да ги използва

У нас мигранти "идват по погрешка", но част от тях са добре образовани, смята икономистът от Industry Watch

11:37 | 31.08.15 г. 13
Богданов: България не бива да се страхува от бежанците, а да ги използва

България не бива да се страхува от бежански натиск върху икономиката, смята икономистът от Industry Watch Лъчезар Богданов.

„Въпросът е да имаш такива политики, които да превръщат хората, които идват на твоята граница, в такива, които дават и се интегрират в обществото, а не в такива, които стоят зад огради или стават престъпници“, коментира той пред „Нова телевизия“.

Според него това е важно, защото България, както и много европейски държави, е изправена пред дългосрочен демографски проблем и той няма как да бъде разрешен, освен чрез частично отваряне на границите и „вливане на свежа кръв“.

Богданов посочи, че сред идващите бежанци у нас има добре образовани хора, макар и част от тях да попадат тук  "по погрешка“, тоест не са успели да стигнат до Германия, Швеция или Белгия. В някои от тези страни за година са влезли около 200 хил. мигранти, припомни още икономиститът.

Той посочи за пример за справянето с бежанската вълна две държави - Великобритания и Германия. И двете са преминали най-бързо през кризата, а имиграционният натиск е един от най-големите в Европа. И двете страни имат „относително разумни регулации“ на пазара на труда, допълни още икономистът.

„В Германия 1/5 от населението е с чуждестранен произход, във Великобритания имигрантите са 14 млн. души и въпреки това безработицата е ниска“, посочи още той.

В края на миналата седмица сп. Economist излезе с провокативен коментар, призоваващ страните от Европа да пуснат имигрантите и да им позволят да развиват бизнес. Това са хора, които преминават през сериозни трудности, за да се доберат до богатия Запад и наблюденията показват, че те са по-склонни да работят от местното население и извършват по-малко престъпления, посочва изданието. 

На 14 септември ще се проведе извъредна среща на министрите от Европейския съюз (ЕС), отговарящи за миграционния поток в общността. През последните седмици броят на бежанците, пристигащи на Стария континент, се увеличи значително и приемните държави поискаха помощ от общността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 22 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 8 години
Богданов да приеме поне десетина добре обрязовани у тях и да ги назначи в неговата фирма.Аман от лицемери дето едно говорят друго мислят трето правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
Тази сутрин нещо икономистите са си въобразили, че света се върти около тях и сипят ли сипят мъдрости. Ама Богданов бе и тук не е проблемът в безработицата, а в това, че нашата държава не може да управлява местното население, камо ли огромно количество отчаяни хора, обеднели, само с дрехите на гърба си, с разлчна от местата религия, раса, култура, ценности, език. За да ги използваш тези хора, нали веднага трябва да им дадеш документи, права И ЗАДЪЛЖЕНИЯ и да контролираш че ги спазват, да ги научиш на езика и да промениш отношението към тях на пропитото ни от расизъм и даже бих казал национализъм общество, нетърпимо към другите.Това в Европа само в Лондон съм видял наистина да става. Навсякъде другаде бежанците си остават мизерници и си живеят сегрегирано и се сблъскват с местната култура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
ert
преди 8 години
Абе тоя юнак знае ли какво е бежанец и какво е емигрант? Нещо ми се струва, че бърка двата термина.Да вземем да използваме бежанците, да им смъкнем по още 2 кожи от гърба, така де да ги използваме. А за Германия, там има емигранти, хора които сами са искали да отидат там, защото се живее по-добре от тук. Има малко разлика, не че емигрантите не са били принудени да го направят заради идиотския живот у нас, но поне не са бягали за живота си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още