IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия преустанови връщането на сирийци в страните, в които са влезли в ЕС

ЕК приветства "този акт на европейска солидарност"

20:25 | 25.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Германия преустанови връщането на сирийци в страните, в които са влезли в ЕС

Германия е преустановила връщането на сирийски кандидати за убежище в страните, в които са влезли в Европейския съюз, предаде Франс прес, като се позова на изявление в Туитър на Федералната служба за имиграцията и бежанците, пише БТА.

По този начин германското правителство на практика е замразило прилагането на регламента от Дъблин, който предвижда мигрантите да кандидатстват за убежище в държавата, през която са стъпили на територията на ЕС.
Европейската комисия приветства решението на Германия.

"Ние приветстваме този акт на европейска солидарност. За Еврокомисията това е признаване на факта, че не можем да оставим страните членки на външните граници (на ЕС), да се оправят сами с големия брой кандидати за убежище, търсещи подслон в Европа", каза говорителят на ЕК Наташа Берто.

Тя отбеляза, че "това е единственият по рода си случай сред страните членки, за който знаем". Въз основа на клауза от приетия през 2003 г. регламент "Дъблин 2" Германия е разгледала тази година над 2000 молби за убежище от мигранти, влезли в ЕС през друга държава, обърна внимание Берто.

На фона на безпрецедентния бежански наплив в ЕС, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд призоваха вчера за единен отговор на европейско равнище.

Германия очаква да приеме тази година 800 000 кандидати за убежище - четири пъти повече от миналата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още