IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Страните членки на общността сами определят мерките за защита на границите

Европа е в ситуация, която е недостойна за самата нея, коментира по отношение на миграционната криза германският канцлер Ангела Меркел

18:53 | 25.08.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
ЕК: Страните членки на общността сами определят мерките за защита на границите

Страните членки сами преценяват мерките и как да опазят границите си, каза в обедния брифинг в Брюксел говорителят на Европейската комисия Наташа Берто в отговор на въпрос за плановете на българското правителство да изпрати военни части по границата ни със Сърбия и Македония, за справяне с бежанската вълна. 

Берто отказа повече коментар по допълнителната мярка, готвена от властите у нас. По непотвърдена информация военни части вече се разполагат в близост до границата с Македония. 

В обедния брифинг беше обсъдено още и създаването на европейски приемен център в Унгария, който да помага в обработването на молбите за убежище на мигранти, пристигнали от Гърция, тъй като връщането в тази страна е забранено с решение на Съда на Европейския съюз.

Над 2000 мигранти са влезли през сръбската граница в Унгария, която се явява външна граница на Шенгенското пространство, допълва БТА. Те са част от вълна от 7000 души, тръгнали от Гърция. Унгария ще трябва да обработи молбите им за убежище, тъй като връщането им в Гърция (входна държава към ЕС) е забранено с решение на Съда на ЕС от декември 2011 г. поради опасност от нечовешко или унизително отношение в тази страна.

"Горещата точка" е финансиран от ЕС център за преразпределяне, намиращ се в страните на пристигане на мигрантите. Задачата на тези центрове е да регистрират и определят вида на мигрантите, за да се разграничат лицата, които имат право на убежище в Европа, от незаконните икономически имигранти, и да организират връщането на незаконните имигранти, обясни френският вътрешен министър Бернар Казньов при представянето на тази инициатива.

Такъв център е създаден в Катания (Италия), а друг е планиран в Пирея, Гърция.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел отново поиска въвеждане на списък с безопасни държави. Имигрантите от тези държави трябва да бъдат връщани в родината им, смята Меркел.

Европа се намира в ситуация, която е недостойна за самата нея, по отношение на миграционната криза, каза още тя, пише БТА, позовавайки се на информация на "Франс прес".

"Европа се намира в ситуация, която не е достойна за самата Европа, и това трябва да се каже", заяви Меркел на излъчена в интернет среща с жители на квартал Маркслох в промишления и минен център в Рур, в който живее значителна имигрантска общност.

Трябва да връщаме в страните им онези, които най-вероятно нямат никакъв шанс да получат убежище, каза Меркел във връзка с наплива от кандидати за убежище. Това е трудно, но в Сърбия, Албания и Косово в момента няма гражданска война.

Тези които имат право на убежище, например сирийците, трябва да бъдат разпределени справедливо в Европа, добави канцлерът.

"Страна като Германия, с по-голяма икономическа мощ от други държави, е длъжна да приеме по-голяма част от потока, но две или три от общо 28 страни не могат сами да се нагърбят с този товар: това не е Европейският съюз, който искаме", подчерта Меркел.

Германия очаква да получи около 800 000 молби за убежище през 2015 г., което е четири пъти повече, отколкото миналата година - ситуация, по отношение на която страната изпитва големи затруднения.

Пристигането на бежанците предизвиква ксенофобски реакции, особено в Източна Германия. Утре канцлерът ще посети бежански център в град Хайденау (провинция Саксония), в който през уикенда се стигна до ожесточени сблъсъци между полиция и крайнодесни активисти. Това ще е първото посещение на Меркел в бежански център от началото на миграционната криза в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
*** ***, нито сме питали някой, нито сме чакали разрешение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
trendline
преди 8 години
Този бабуняк кой го упълномощи да говори от името на Европа.Все пак се радвам че все повече хора проглеждат и виждат какво им се готви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Fair
преди 8 години
Така е. Крайно унизително за Европа е да зависи от олигофрениите на дърти пръдльовци като тая и Юнкер. Дебелооки лицемери долни - колко от огромните си заплати, палати и привилегии отделихте ВИЕ за "мигрантите" а!? Но иде Видовден за всеки. Мислете му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
rozeta
преди 8 години
съгласно коя клауза евроолигофрените имат право да ни дават разрешение да ползваме армията си че не разбрах точно?!!? референдум за излизане веднага!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
""Европа се намира в ситуация, която не е достойна за самата Европа, и това трябва да се каже", заяви Меркел ...."Не, шундо сбръчкана! Европа беше в тази ситуация, когато пригласяше на американците да изтърбушат Ирак, когато европейски самолети и спецчасти изтърбушиха Либия, когато Европа застана на страната на колячите в Сирия и им сипва в канчето две години.... Сега Еврапа спокойно може да се погледне в огледалото и да види ИСТИНАТА - БАРДАК!Единственото хубаво от нашествието на т. н. "мигранти" е, че те скоро ще закрият педераската вакханалия, която създадохте в Европа! Очаквайте в космоса да летят черва на участници в гей-паради!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още