IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Бъдещето не е на газовите тръби, а на талантите*

Който стои комфортно на едно място и не опитва нови неща, няма силно бъдеще, каза още президентът

18:22 | 05.10.15 г. 25
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев: Бъдещето не е на газовите тръби, а на талантите*

Бъдещето през следващите години няма да се крие в газовите тръби, а ще бъде в талантите, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията по връчването на годишните награди „Джон Атанасов“. 

Държавите ще бъдат силни с успеха на нациите – с реализацията на всеки един човек със самочувствието, че прави смислени неща и ги прави добре. Бъдещето не е на армиите на войниците, а на армиите от компетентни млади хора, които работят глобално и са прегърнали каузата на иновативна и просветена България“, каза още държавният глава в приветствието си.

"Само заедно ще станем истинската сила в информационните и комуникационните технологии, която искаме да бъдем", каза още Плевнелиев, подчертавайки усилията за реформиране на администрацията.

Който стои комфортно на едно място и не опитва нови неща, няма силно бъдеще, каза още президентът.

По думите на Плевнелиев на софтуерната индустрия в България днес се падат 1,74% от БВП на страната, но преди години този дял е бил много по-нисък. 60% от продукцията на софтуерната индустрия е предназначена за износ, при това за високотехнологични държави като САЩ, Великобритания и страните от еврозоната.

Ако преди 10 години в бранша са били заети 5 хил. души, днес техният брой е 17 хил. и продължава да расте с бързи темпове. Приходите на компаниите от сектора са се увеличили за 10 години с 600%. 90 на сто от заетите в сектора са на възраст под 35 години, а 80% говорят поне един чужд език.

При кого отидоха наградите?

Специалистът по микро-електромеханични системи д-р Цено Галчев е тринадесетият лауреат на президентската награда „Джон Атанасов“, присъждана за постижения в областта на компютърните науки.

Д-р Цено Галчев е доктор по електротехника и електроника от Мичиганския университет в САЩ. Научните му интереси са в областта на микро-електромеханичните системи (МЕМS). Д-р Галчев създава микросистеми, които  преобразуват кинетичната енергия около тях, в електричество, което може да захранва електронни системи и схеми. Разработената технология е патентована и поставя световен рекорд за ефективност при преобразуването на нискочестотни вибрации. В момента работата на Цено Галчев е свързана с разработването на различни микросистеми за записване на електрическите сигнали в мозъка. Д-р Галчев е автор на 30 научни труда. На 6 октомври, вторник, от 17.00 часа д-р Галчев ще изнесе открита лекция във Vivacom Art Hall от 17.00 часа.

Носителите на грамоти “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели” за 2015 г. са Марин Шаламанов и неговият учител Петър Петров, както и ученикът Виктор Кирилов и преподавателят Красимир Асенов, които през изминалата година спечелиха челни места в някои от най-трудните международни ученически олимпиади в направленията информатика и информационни технологии.

За първи път конкурсът за отличията „Джон Атанасов“ включи две нови категории - грамоти „Джон Атанасов – първи стъпки в компютърните науки“ за ученици и студенти от 12 до 22-годишна възраст, отличили се с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси, и грамоти „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“, които отличават индивидуални и екипни проекти на създатели под 35-годишна възраст.

Носител на грамотата “Джон Атанасов - първи стъпки в компютърните науки за 2015 г. е Христо Стоянов, студент първа година в Станфордския Университет в САЩ. Той представя България в международното състезание Intel ISEF 2015 в категорията „Софтуерни системи“, а през 2014 г. влиза в топ 5 на писмени разработки на конкурса RSI.

За 2015 г. носители на грамота на президента за проект с висок обществен принос са Георги Държалинов и Станимир Ненов за създадената от тях платформа Pravatami.bg. Проектът е със заложена социална функция, като основната му цел е да формира и насърчи правната култура на читателите си.

*Актуализирана в 21.10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 15 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Хааахахаха...! А имаш ли идея колко процента от българското население няма газ и е на септични ями? Иван Костов и Слави Трифонов не съм сигурен дали не са още на септични ями в Драгалевци... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 8 години
Е да, Путин е къде къде по-висок от Плевнелиев!! Уважаеми русофелационисти, ще Ви припомня че 50% от населението на Русия няма газ, а 60% нямат канализация и са на септични ями. Толкова за тръбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
" Бъдещето не е на газовите тръби, а на талантите като Мистър Бийн ":))))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
supertrader
преди 8 години
Но е много важно в България да не се строи а да се о...сира.Ние нямаме нормално жилищно строителство..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
supertrader
преди 8 години
Но е много важно в България да не се строи а да се о...сира.Ние нямаме нормално жилищно строителство..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 10
supertrader
преди 8 години
Когато беше строителен министър можеше да избави България от икономическа депресия в резултат а която хора се самоубиваха.Просто трябваше да се сложи голяма такса при застрояване на топ места с голяма гъстота на застрояването и тя щеше да влезе в цените и на старите имоти а цените да не падат и инвестициите да не секнат. Въобще няма нужда да се коментира пък ограничаването на презастрояването какъв проблем би решило - няма нормално жизнено пространство на тези места и един ден ще се превърнат в изоставени коптори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
Абе да де, ама и талантите гледат да се въртят там, където има повечко тръби всякакви, не се много задържат по голите ливади и девствени чукари... хаха!Плювню и он нещо да каже, ама дума ли казал, г^ъ^за ли си облизал....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 12
aristotel
преди 8 години
Преди време Владимир Путин се обърна към държавите-членки на ЕС, заявявайки им, че ако не са доволни може да се отопляват на дърва. Какъвто и талант да си приятелю, когато започнат да ти "ДЗИНЗИКАТ" орехчетата ще преосмислиш нещата още веднъж :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
Какъв е неговия талант имайки предвид че закопава държавата ни с всяко появяване?!? Дори текстовете на изказванията му не са негови!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 14
STRAHO
преди 8 години
"Плевнелиев: Бъдещето не е на газовите тръби, а на талантите"Много неприятен човек! Както всеки средноинтелигентен човек знае, талантите са само един определено малък процент от населението и това е така при която и да е нация. Ако приемем твърдението му, то милиони българи са без бъдеще! Биха имали бъдеще според него няколко десетки хиляди ....хайде стотици да са. Останалите, да обвиняват себе си, че не са достатъчно талантливи за да обслужват бизнеса му и този на другарчетата му! Колко човеколюбиво от негова страна. Да им го каже на изборите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още