IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първа в Европа по дял на хората, които живеят в робски условия

Над 566 хил. души на Стария континент са "модерни роби"

21:21 | 21.12.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
България е първа в Европа по дял на хората, които живеят в робски условия

България е на първо място в Европа по процент на населението, което живее в робски условия, сочи докладът "Индекс на робството" за 2014 г. на фондация "Walk Free".

Според констатираното от доклада 0,38%, или 27 600 души от населението на страната ни живеят при условия на съвременно робство. След нас се нареждат Чехия, Унгария, Сърбия, Словакия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Литва, Албания, Македония, Словения, Естония, Кипър и Черна гора с по 0,36% от населението.

Според доклада икономическата криза и политиките на икономии са факторите, довели до увеличаване на броя българи, които са потърсили препитанието си в чужбина.

България се намира на 30-то място в Европа в класацията за действията на държавата в борбата с робството. От фондацията отбелязват, че правителството ни е въвело мерки, с които да отговори на съвременното робство.

"Има доказателства, че някои държавни политики могат да криминализират практики, свързани с робството", отбелязват от организацията.

През 2014 година страната в региона с най-висок брой на хора в условия на съвременно робство е била Турция - над 190 хил. души. Отбелязва се и продължаващата тенденция принуждаването на деца да сключват бракове, както и трудова и сексуална експлоатация на непълнолетни.

Именно там имат и най-ниска чувствителност по темите на човешките права и дискриминацията. След Турция се нарежда Албания и Босна по същите показатели.

В Полша също е отбелязан висок дял на жертвите на робство, отчасти заради експлоатацията на евтината работна ръка от източноевропейските съседки на Полша в рамките на страната.

Според доклада през 2014 година общо 566 200 души в Европа са живеели в робство, което е 1,6% от населението на континента.

Още новини от Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 6
Дянков
преди 8 години
Стига сте ревали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
crammer
преди 8 години
Е какво толкова, столетия бг народа живее в робски окови (дори му харесва!). Вие как очаквате, ей така народа да стане "свободен", изведнъж, без да иска понеже някой решил да му подари "свобода"!? Е, не става така. Нужни са поколения, столетия и мнооого мнооого къртовски труд за да стане един народ свободен. Лека вечер :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
преди ревахме срещу комунистите и пак бяхме роби ама ...... дет бяха пуснали вица .........."Тато - Kак я карате, добре ли сте ? Преди взимахте по 200 лв. и имахте х 3 любовници, а сега взимате по 1000 лв. и имате х 3 кредита ....."Аз май предпочитам 3те любовници за другите незнам .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 12
Sakamano
преди 8 години
За положението на българският народ си е виновен българският народ. Как цял четвърт век не успя да издигне свестни управници! Затова недей да го жалиш. Просто се радвай, ако поне ти си успял са се издигнеш над глупостта и простотията и да избегнеш мизерната му участ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още