IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марешки планира да купи петролна база и да внася самостоятелно горива

Бизнесменът твърди, че в България горивата са свръхнадценени

10:14 | 20.01.16 г. 48
Марешки планира да купи петролна база и да внася самостоятелно горива

Фармацевтичният бос Веселин Марешки, който отскоро навлезе на пазара на горива, планира  да купи петролна база, за да си осигури самостоятелност при вноса. Бизнесменът заяви това в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

В края на миналата година Марешки откри собствена бензиностанция и сериозно засегна  конкуренцията, като пусна горива на значително по-ниски цени. Това доведе до километрични опашки  пред бензиностанцията му..

Днес бизнесменът коментира, че скоро планира ново намаление на цените на дизела с между 5 и 10 ст. „Печелим от бизнеса си и ще продължаваме да инвестираме. Търсим вариант за купуване на петролна база, за да внасяме самостоятелно горива“, каза той.

По последна информация следващата бензиностанция ще бъде изградена отново във Варна, но предстои откриване на обекти и в цялата страна.

Реалната цена на горивата е тази, която е на международната борса. В България в момента има свръхнадценки по веригата търговец на едро – търговец на дребно – бензиностанция и затова се получава така, че ние купуваме горивата с марж 40-50 ст. над цената на търговеца на едро, коментира още Марешки. "Аз показвам, че точно този висок марж дава възможност за навлизане на нов играч на пазара", твърди бизнесменът.

Според него след няколко месеца по-ниските цени на горивата ще се възприемат за нещо нормално и цялата страна ще се съобразява и ще продава на тези нива.

Марешки обяви, че очаква Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да вземе мерки и да нормализира пазара. Той предлага с решение на парламента да се въведе регулация на търговията и да се сложи максимална надценка за търговците.

„Купуваме от вносителите, които са 4-5 фирми в страната. Не можем да предложим нито по-качествено, нито по-некачествено гориво, то е едно й също, въпросът опира до една по-достъпна надценка“, категоричен е Марешки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
чакай, чакай:)Я ми кажи колко беше петрола около 2002год(тогава последно е бил под $40) и колко беше бензина по бензиностанциите:) можеш да съобразиш с цената валутата, няма проблеми. Да не се окаже, че и Марешки е обирджия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Ами през 2014та имаме 100 долара за барел ( грубо). 1 барел е 159 литра според нета. Значи цената на литър е 62 цента, или 88 стотинки ( при курс на долара 1.4 лева за долар а беше и по-малко но ... добре)Цена на бензина през 2014 - около 2.60 лева.ЗНАЧИ имаме 1.72 формирани от "непетролни" разходи.В моменат 28 долара за барел - 17.5 цента за литър или 31 стотинки ( при курс 1.79) 1.72+0.31= 2.04 лева за литърЕ на ОМВ моя бензин е 2.05 лева за литър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 20 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Стига де, мизантропе...по твоите писания излиза, че цената на петрола е едва ли не никаква компонента при съставянето на цената на горивата. Не знам колко трябва да е, но ще ти кажа, че не е нормално петрола да падне пет пъти, а цената на горивата да е намаляла с 30%(или по-малко). Марешки и аз не го харесвам-не може политик да погазва грубо регулациите, ама евала му правя за бензиностанциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 14
misanthrope
преди 8 години
Понеже виждам, че много хора харесват Марешки, а аз очевидно - не,та реших да видя каква информация има за него в нета. Много малко . Ето една биография от 2011та (dnes.bg)"Веселин Марешки е роден през 1967 година във Варна.Семеен, с едно дете.Завършва Математическа гимназия в града, а след това учи в Москва. Дипломира се в Технически университет Варна.Общински съветник в морската ни столица и зам.-председател на Общинския съвет, избран от листата на РЗС. По-късно напуска партията.Сега Веселин Марешки е независим кандидат за кмет на Варна, подкрепен от ВМРО-НИЕ, ПД "Социалдемократи", БСДП и партия Българска социалдемокрация Евролевица.През 90-те години навлиза в пазара на лекарства у нас. Той е собственик на веригата аптеки "Марешки", занимава се и със строителство."Ключови думи: Масква, РЗС,ВМРО, Евролевица ( Томов), строителство през 90тте години.Не можете да ми промените убеждениата - далавера, експлоатация, нелоялни практики, политически връзки и протекции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 2
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Не си търси конкуренция сред медиите като се изповядваш по форумите г-н Марешки. Даваш материал да те дъвчат и да харчат времето напразно.Не пиши за неща, които с в сферата на добрите пожелания докато не са станали факт - така има шанс да си случат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 13 rate down comment 0
khao
преди 8 години
ама то щото качили винетките беееее :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 32 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 8 години
Няма да коментирам Марешки и бизнеса му. Някой видял ли е цената на една стока да падне, като следствие на по-ниските цени на горивата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 13 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
Не четеш очевидно написаното, а си изливаш емоцията. Нито за дребни андрешковски хитрости писах, нито си излагам емоциите....Нейсе....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 28 rate down comment 0
investment
преди 8 години
Съгласен съм.Втори пример от преди около месец. Цената на нафтата въ Виена беше по-ниска от цената на нафтата в София с около 10 стотинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 31
misanthrope
преди 8 години
Къде видя антиподи бе? Ценовата война никога до нищо добро за никого не е довела- ФАКТ! Колкото и да си мислиш, че голем кеф дето си си сипнал нафтица с 10 ст. по-евтино, това разбива пазара, удушава конкуренцията, и в края на краищата пада качеството, да не кажа, че конкретната стока или услуга напълно изчезва от пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още