IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство планира близо 4 млрд. лева нов външен дълг

Ведомството е избрало четири банки за пласирането на облигациите

19:07 | 18.02.16 г. 70
Финансовото министерство планира близо 4 млрд. лева нов външен дълг

България е избрала Citi, JP Morgan Chase &Co и още две банки за пласирането на нова емисия облигации до 3,9 млрд. лева (2,2 млрд. евро), съобщава Ройтерс, като се позовава на източници от пазара.

Страната се нуждае от постъпленията, за да финансира дупката в бюджета, която се оценява на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), като ще останат и средства за ликвидни буфери заради стрес тестовете на банките през тази година, отбелязва информационната агенция.

Четирите банки ще организират една или няколко емисии облигации, посочват източниците на агенцията.

Финансовото министерство на България отказва коментар, но потвърждава в изявление за Ройтерс, че е предприело стъпки за осигуряване на възможността да изтегли нов външен дълг в рамките на средносрочната дългова програма и лимита от 3,9 млрд. лева.

Българското финансово министерство очаква съотношението на дълга към БВП да достигне 28% през тази година от 26,4% в края на 2015 г.

София набра от международните пазари 3,1 млрд. евро през март 2015 г. – най-голямата продажба на дълг, организирана от страната някога, отбелязва агенцията.

Рейтинговите агенции Fitch и Moody's оценяват България със съответно BBB- и Baa. S&P запази кредитния рейтинг на страната BB+, след като през 2014 г. го понижи заради банковата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 8 години
Основната линия е не дали преразпределя а колко преразпределя ? САЩ около 30 % ( по спомен) Скандинавците над 50 % от БВП . Бг от 97-*** насам около 38-40 % - в тоя смисъл НЯМА никаква разлика кой управлява страната :) Разликата е само в обръчите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 10 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Ама в крайно дясната теория държавата играе огромна роля-корпоративизмът. Или както Мусолии му е викал-фашизъм. Там държавата подпомага големите компании. Не ги регулира(кенсианство), ги подпомага. От икономическа гледна точка и ние и САЩ сме фашисти. Махам социалните аспекти на фашизма-говоря само за икономическата му страна. И най-десните държави преразпределят пари. Въпросът е как...от това ще се види дали е дясно или ляво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 8 години
Дясно е защото първите който се докопат до публичен ресурс са в пъти по облагодетелствани от вторите , третите и т.н. .Ляво е защото инициативата е на държавата а не на частен субект . Света е приел че бюджетните дефицити са лева мярка ( макар че от монетарна гледна точка са антициклична мярка ) . Аз , честно съм по съгласен с мин, фина от гледна точка на това , че благодарение на бюджетните дефицити се появи някакъв ръст и се по укроти безработицата и дефлацията . Съвсем друга бира е темата за ефикасността и т.н. Темата е ужасно дълга и сложна и минава през вектора - има ли план за приемане на еврото , тия дефицити не са ли все пак започване на осребряване на бъдещото приемане на еврото и т.н. Също така вдигането на стандарта на живот в една страна отново минава през бюджетния дефицит . Все сложни теми и затова е добре да се разглеждат от призмата на ляво-дясно за да не се изпада в дребни подробности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 15 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Да, ама въпроса е не колко се харчи, а за какво се харчи-*** хвърляне на едни пари в икономиката(особено от отворен тип) е все едно да наливаш в каца без дъно-да, в кратки срокове маллко ще се вдигне потреблението, ама ще си изтекът. Аз съм за нови дългове, но да се финансират с тях стартиращи производства(малки!!!!) И за фондове за подкрепа на малки предприятия. И няколко стотин милиона биха имали невероятен ефект. А ако се направи хитро-например да се пляснат основно в северозападна България биха възстановили целият район. Това е ляво. Да гледаш баланса и солидарността. Дясно е да ги изсипеш в София от програмата за подпомагане на селските райони, щото там не са ти електорат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 8 години
Темата е дълга ( донякъде си прав ) но важното е че преразпределителната функция на бюджета се засилва през бюджетния дефицит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 19 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
Тук съм, ама тов, което казваш не е вярно-еманация е правилното(според левите) разпределение на бюджета и правилното процентно събиране на данъци. Никъде в лявата теория няма да намериш-генерирайте дългове и дефицит. А опита ни казва, че тия неща са приумица на десните... ляво би било - стъпаловидно облагане(не е нужно да е голямо), преместване на данъчното бреме към по-богатите, добра система за социално подпомагане(не поощряване на търтеите, а справедливо разпределение), безплатно образование, подпомагане на дребният бизнес. Това е ляво. И е по-евтино от дясното, защото на един малък производител(ти знаеш по-добре от мен) едни 10 000 безлихвен държавен кредит би дошъл чудесно, за подпомагане, за една голяма фабрика биха били нищо. Това е лява мярка. Дясна мярка е-дай да изтеглим няколко милиарда и после да направим няколко големи инфраструктурни проекта, за да направим търговете така, че няколкото огромни(безсмислено огромни) фирми да могат да се задържат на повърхността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 18 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Взимането на заеми е загробване/заробване на нашия народ за поколения напред!!! Бойко Борисов по нищо съществено не е по-различен от ***, Кунева, Меркел, Ципрос, Клинтън, дребен нещастен продажен бодигард-мутра, за такива не съд, а той, жената, децата и целият им род до девето коляно, но тя Природата си знае работата, за такива като тях които се облажват, сътрудничат или дори само подкрепят, всекиму според дялът участие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 8 години
Добре де , къде са видните "левичари" у форума ? Защо не подкрепят правителството и вземането на дълг ? Бах , нали бюджетният дефицит е еманация на социалното правителство ? Къде са аплаузите г-да "левичари" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 21 rate down comment 8
TomaNeverni
преди 8 години
Навремето едни декоратори ревяка как Бай Тошо ограбил и съсипъл държавата с едни 9 млр.$(вложени в индустрията) а сега няма проблеми за 16. На койли да вярваш.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
Най-вероятно стрест теста - все пак това ще изкара няколко милиарда ликвидност от системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още