IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: И през 2030 г. българите ще мигрират заради ниските доходи

Трудовите ресурси на страната се изтощават, твърдят авторите на годишния доклад на Института за икономически изследвания към БАН

13:47 | 06.06.16 г. 37
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Ако България запази сегашните темпове на икономически растеж, през 2030 г. разликата между доходите у нас и богатите европейски страни ще е достатъчно голяма, за да продължи да стимулира миграцията. Този извод правят авторите на годишния доклад на Института за икономически изследвания към БАН. Днес те представиха данни за миграционните нагласи и за аграрния сектор.

Ръководителят на проекта проф. д-р Искра Белева посочи, че през 2030 г. се очертава недостиг на работна сила от около 250 хил. – 440 хил. души, ако приемем, че безработицата ще е 5 на сто.

Тя припомни, че половин милион българи в трудоспособна възраст нито учат, нито работят и една от причините за това са ниските заплати, които не стимулират включването в пазара на труда. Затова според икономистите има реална опасност икономическият растеж да не бъде достатъчно добре захранен с трудов ресурс в близко и по-далечно бъдеще.

През 2014 г. домакинство с двама работещи и две деца има 6,2 пъти по-нисък доход, в сравнение със средните данни за ЕС. През 2001 г. обаче разликата е била 19 пъти.

Въпреки отчетения ръст обаче равнището на заплащане у нас през 2014 г. е под една пета от това в ЕС-28, според доклада. Ако се допусне, че темповете на нарастване се запазят, то през 2030 г. заплащането в нашата страна ще бъде близо 50% от това в ЕС-28.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 8 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Защо ЕВРОПА си затваря очите за НЕспазването на ХАРТАТА !??? Та ние сме едно семейство и ТЕ знаят че това е НЕправилно и ВРЕДНО за нас като общество. Ние сме замиращо общество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Е те за това иде реч! Сега остава да си отговорим на въпроса "que es un bono?" !!!! Българи или НЕ българи!? Ако са НЕ българи то кои са те и ЗАЩО!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Чуете ли приказки от рода на: "Който не работи не трябва да яде" или "Да вземеш от богатия за да дадеш на бедния" с коментар справедливо ли е това или не, или "Едните били работливи а другите мързеливи" трябва да сте в състояние да разберете че изричащия ги ви смята за политически и икономически ИНФАНТИЛНИ! Трябва да се ОБИДИТЕ на този човек, ама сериозно да му се обидите, за отношението му към вас! :)))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Нарушава се хартата на ЕС но става въпрос и за ГЕНОЦИД ,и нарушение на Конституцията - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 30 rate down comment 3
ivan.ivanov
преди 7 години
Напълно съм съгласен!Един британец във филма Sicko, на Майкъл Мур, казва, че има държави, в които целта е да бъде разрушено образованието, здравеопазването и средната класа.Това води до г-лупа-в, болен и беден народ, който по-лесно се манипулира и управлява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Нито една медия в България например НЕ погледна референдума в Швейцария от гледна точка на политическото управление на тази държава. Той референдума според мен бе опит за установяване на по висока степен на ДЕМОКРАЦИЯ в страната /тук изобщо база за сравнение с Плутокрацията България НЯМА/. Известно е че всяка форма на управление е СЛЕДСТВИЕ а не причина за икономическите отношения в обществото. В този ред на мисли ДЕМОКРАЦИЯТА започва от стопанските отношения! Ако там ЛИПСВАТ демократични практики то няма как политическата система да е ДЕМОКРАЦИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Винаги съм твърдял че в България НЕ се упражнява ДЕМОКРАЦИЯ , а ПЛУТОКРАЦИЯ! "Плутокрация е форма на държавно управление, при която решенията на правителството се базират не на мнението на народа, а се вземат от влиятелен кръг на висшето общество, съставен от богати хора. Това създава дълбоко социално неравенство и ниска социална мобилност." Тук изобщо не иде реч за "капитализъм" или "социализъм"! По времето когато възниква тази форма на управление няма дори идея що е то капитализъм или социализъм!!!!!! Но за това се иска политическа грамотност и това е и причината за снижаване на грамотността на населението чрез все по ниски изисквания в училище. Резултатите няма да закъснеят. Не стига че ще се обезлюди тази държава но и останалите в нея ще са безнадеждно Т-Ъ-П-И! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Европейска социална харта: Договарящите страни приемат за цел на своята политика, която да бъде провеждана с всички подходящи средства от национален и международен характер, постигането на условия за Е-Ф-Е-К-Т-И-В-Н-О упражняване на следните права и принципи:чл4. Всички работници имат право на справедливо възнаграждение, достатъчно за поддържането на прилично жизнено равнище за тях и техните семейства.==="България е допуснала нарушения по пет показателя на Европейската социална харта за периода 2008-2011 г., сочи доклад на Европейския комитет за социални права към Съвета на Европа. ""България е дадена като лош пример за това, че поставя ограничителни периоди за получаването на социални помощи...." Обърнете внимание че към мигрантите държавата ни е по справедлива от колкото към собствените си граждани. Това е така защото Европа "ГЛЕДА". За българите се предполага, че си имат представители във властта на държавата си които да се погрижат за тях. А имат ли българите такива наистина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 42 rate down comment 9
ivan.ivanov
преди 7 години
Няма как това да бъде спряно. По-скоро проблемът ще се изостря. Идва един момент, в който разбираш, че няма светло бъдеще в тази държава. Разбираш, че държавата граби народа с данъци и такси за да пълни гушите на шепа престъпници.Изведнъж ти просветва, че има толкова много възможности за нормален живот, за теб и твоето семейство, там на запад. Склонен ли си да прекараш единствения си живот, който живееш в държава, в която работодателите те мамят, здравеопазването по-скоро ще те рекетира и убие, полиция по-скоро ще пази престъпници, а теб ще тикне в затвора?!?А след 30-40 години да очакваш "ромите" да работят, за да получаваш справедлива пенсия, защото предимно "роми" ще са останали. А може и` да на чакаш децата си да ти изпратят пари от чужбина, за да може да оцелееш някак си?!?Имигрирай и си осигури едно светло бъдеще за теб и твоето семейство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 41 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
Преди време срещнах следното твърдение, от авторитетен германски източник:Корупция от 1.5% причинява загуба на БВП от 10%.Ако това е вярно, при нашата корупция от 50% е цяло чудо, че остава някакъв БВП. Но дереджето ни като опашкари на Европа категорично го потвърждава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още