IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: И през 2030 г. българите ще мигрират заради ниските доходи

Трудовите ресурси на страната се изтощават, твърдят авторите на годишния доклад на Института за икономически изследвания към БАН

13:47 | 06.06.16 г. 37
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Ако България запази сегашните темпове на икономически растеж, през 2030 г. разликата между доходите у нас и богатите европейски страни ще е достатъчно голяма, за да продължи да стимулира миграцията. Този извод правят авторите на годишния доклад на Института за икономически изследвания към БАН. Днес те представиха данни за миграционните нагласи и за аграрния сектор.

Ръководителят на проекта проф. д-р Искра Белева посочи, че през 2030 г. се очертава недостиг на работна сила от около 250 хил. – 440 хил. души, ако приемем, че безработицата ще е 5 на сто.

Тя припомни, че половин милион българи в трудоспособна възраст нито учат, нито работят и една от причините за това са ниските заплати, които не стимулират включването в пазара на труда. Затова според икономистите има реална опасност икономическият растеж да не бъде достатъчно добре захранен с трудов ресурс в близко и по-далечно бъдеще.

През 2014 г. домакинство с двама работещи и две деца има 6,2 пъти по-нисък доход, в сравнение със средните данни за ЕС. През 2001 г. обаче разликата е била 19 пъти.

Въпреки отчетения ръст обаче равнището на заплащане у нас през 2014 г. е под една пета от това в ЕС-28, според доклада. Ако се допусне, че темповете на нарастване се запазят, то през 2030 г. заплащането в нашата страна ще бъде близо 50% от това в ЕС-28.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
ахде сега големата тиква, дето я галят папите да накара малките тикви да изработят програма как да се спре с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
ахде сега големата тиква, дето я галят папите да накара малките тикви да изработят програма как да се спре с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Атанасио
преди 7 години
На графиката - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseсе вижда колко е БВП на един работещ тоест при 2,1 пъти по-голям в Германия разликата в миним.заплата е 8 пъти а Румъния има по-малък а мин.заплата е по-голяма Проф. Иван Ангелов - конкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция Бълг. работник няма вина за енерг.неефективност - http://ime.bg/bg/articles/energiinata-efektivnost-na-bylgariya-i-akciznata-politika-na-es/ ПОВЕЧЕ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1742287312716162
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
edimi
преди 7 години
дИмек, кораба потъва бавно, вода има за всички, да`н са притесняват `ората...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още