IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: И през 2030 г. българите ще мигрират заради ниските доходи

Трудовите ресурси на страната се изтощават, твърдят авторите на годишния доклад на Института за икономически изследвания към БАН

13:47 | 06.06.16 г. 37
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Ако България запази сегашните темпове на икономически растеж, през 2030 г. разликата между доходите у нас и богатите европейски страни ще е достатъчно голяма, за да продължи да стимулира миграцията. Този извод правят авторите на годишния доклад на Института за икономически изследвания към БАН. Днес те представиха данни за миграционните нагласи и за аграрния сектор.

Ръководителят на проекта проф. д-р Искра Белева посочи, че през 2030 г. се очертава недостиг на работна сила от около 250 хил. – 440 хил. души, ако приемем, че безработицата ще е 5 на сто.

Тя припомни, че половин милион българи в трудоспособна възраст нито учат, нито работят и една от причините за това са ниските заплати, които не стимулират включването в пазара на труда. Затова според икономистите има реална опасност икономическият растеж да не бъде достатъчно добре захранен с трудов ресурс в близко и по-далечно бъдеще.

През 2014 г. домакинство с двама работещи и две деца има 6,2 пъти по-нисък доход, в сравнение със средните данни за ЕС. През 2001 г. обаче разликата е била 19 пъти.

Въпреки отчетения ръст обаче равнището на заплащане у нас през 2014 г. е под една пета от това в ЕС-28, според доклада. Ако се допусне, че темповете на нарастване се запазят, то през 2030 г. заплащането в нашата страна ще бъде близо 50% от това в ЕС-28.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
ха ха ха Така така! Само дето не можем се чуем когато запеем след последната чаша!ха ха... Ама то...за това са и форумите я!Да си "чешем езиците" За научни публикации си има други места. Който се интересува само трябва да порови! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Чешете си езиците кръчмарската това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 3
ivan.ivanov
преди 7 години
Нека да направим една груба сметка.Ако и` през 2030 година емигрират българи...В момента емигрират около 50 000 на година. За 15 години ще емигрират 750 000 българи.Каква е картината в момента?Ниско потребление, липса на работна ръка, нисък растеж на икономиката (растеж, който в произлиза от Евро фондовете).Емиграцията на 750 000 човека до какво ще доведе? Кой ще произвежда, потребява и спомага за растеж на икономиката?От тези хора, по-голяма част ще бъдат високо квалифицирани.Освен това, емиграцията става по-лесна, защото много от българите вече имат устроили се близки и приятели в нормалните държави. Може да очакваме много повече хора да тръгнат на Запад.Какво, според теб, ще бъде състоянието на страната след 15 години? А след 30 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Причините за миграцията на българите не са основно икономически от 15 год
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
Споко! Нямам над главата си никой. Работя за себе си и семейството си. Не ползвам нито социални, нито разчитам на пенсионни "схеми" . Движа си всичко сам и не се оплаквам! Тук съм заради семейството си. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Последните стават първи когато тенденцията се обърне, виж как не ни искат и мигрантите - значи сме абсолютно последни. В интерес на истината е че не ни искат защото ги "обиждаме", така се говори сред тях и доста се страхуват да не бъдат обидени. Не сме лесни германки, природа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 14
supertrader
преди 7 години
Несъмнено си прав но си остани в България, защото където и да отидеш ще стане от трън на глог. Скоро ще настъпи промяна и то точно тук а не в Швейцария където "хората" не искат ББД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 25 rate down comment 8
ivan.ivanov
преди 7 години
Честно казано, вече не ми пука! Един живот живея! Не искам да го пропилея на територия, в която синоним на държава е М-афия.Защо да продължаваш да работиш, да плащаш данъци/такси в държава, в която работодателите те унижават, лекарите те унижават, полицията те унижава, учителите унижават децата ти, пенсионната система унижава родителите ти?!?Освен унижаван, биваш рекетиран и ограбван всеки ден. След 30-40 години, когато погледнеш назад, какво искаш да видиш - един достойно изживян живот или пропилян живот?!? Ще видиш пропилян живот, прекаран в дни с надежда за достойно съществуване на теб и твоето семейство. Пропилян заради лъжливи обещания на общество с липсващ морал, ценностна система и пропито от корупция.Това не е живот, това е робство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 0
Dr.Justice
преди 7 години
Ами като нямаме светсни политици, да гласуват свестни закони и народ *** шаран, то всеки нормален ще си търси щастието другаде. Нишо ново под слънцето..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 7
supertrader
преди 7 години
След година ако нещата вървят нормално и с желаното темпо - Графена ще купи България.Ще дадем пари на рекетьорската каста да напусне страната, ако приеме ще стане мирно и тихо, ако не приеме пак ще трябва да напусне но света.Първо ще сложим президент..една жена и после ще ги поканим да напуснат.2030 година България ще е централно място от технологична и икономическа гледна точка. За избори и демокрация чрез която народа уж да определя кой и как да управлява - забравете , не сме измамници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още