IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Намаляващото и застаряващото население ще създаде проблеми на България

Според агенцията предизвикателствата са свързани с растежа, публичните финанси и кредитния рейтинг

20:25 | 07.06.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Намаляващото и застаряващото население ще създаде сериозни предизвикателства пред българската икономика и нейните публични финанси в следващите няколко десетилетия. Това посочва в свой доклад агенция S&P Global Ratings.

Компанията се позовава на анализи на Европейската комисия и прогнозира, че между 2015 г. и 2050 г. българското население ще се свие с 19%. Спадът ще дойде след понижението от 15% през последните две десетилетия, което се дължи и на емиграцията. Възрастното население ще съставя 30% от общото през 2050 г. от 19% сега.

Според S&P застаряващото население ще доведе до над двоен ръст на дефицита в бюджета до 4,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2050 г. от текущите 2,1% от БВП. Според този сценарий делът нетният държавен дълг ще се повиши три пъти до 67% от БВП през 2050 г. от 19,5% през 2015 г.

„Заради влиянието си върху потенциалния растеж и държавните финанси застаряващото и свиващо се население с времето най-вероятно ще доведе до влошаване на кредитния рейтинг на България“, коментира анализаторът в S&P Global Ratings Аарти Сакуя.

Въпреки че България премина през различни реформи, които могат да намалят фискалните разходи по застаряването на населението, нетната миграция най-вероятно ще продължи да поражда предизвикателства пред макроикономическата и бюджетна картина.

„Въпреки че усилията на властите се концентрираха върху увеличаване на дългосрочната стабилност на пенсионната и здравна системи, опитите за създаване на адекватни икономически възможности у дома за обуздаване на емиграцията могат да се окажат важни“, добавя анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 24 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
Хехе, потомствено безработни, тва е някаква генетична обремененост нали :D :D :D добро изказване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 46 rate down comment 2
pecan
преди 7 години
Големият проблем е лошото управление . Намаляващото население е последствие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
Я обади ти на нас кьоравите , за кого да гласуваме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 3
novak li sam
преди 7 години
Намаляващото и застаряващо население наистина ще създаде проблеми, но не по причините, посочени от S&P, а защото се държи като мазохист и гласува за Б.Б и Цв.Цв. (ГЕРБ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
"...опитите за създаване на адекватни икономически възможности у дома за обуздаване на емиграцията..." Опитите се свеждахо до словесен онанизъм ала Плевелиев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още