IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция прогнозира забавяне на икономическия растеж до 2,1% през 2016 г.

10:12 | 06.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според агенцията факторите, които биха могли да доведат до повишаване на кредитния рейтинг, включват по-бърз икономически растеж и успешна фискална консолидация.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Според агенцията факторите, които биха могли да доведат до повишаване на кредитния рейтинг, включват по-бърз икономически растеж и успешна фискална консолидация. Снимка: Архив, Ройтерс

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings също потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България, съобщават от Министерството на финансите (МФ).

Оценката остава ‘BBB-/ВВВ’, съответно в чуждестранна и местна валута, със стабилна перспектива. Потвърдени са и таванът за рейтинг на страната ‘ВВВ+’, както и краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута ‘F3’.

Решението на Fitch отразява по-силната външноикономическа позиция и по-благоприятната фискална рамка на България в сравнение с групата държави, оценявани с рейтинг ‘ВВВ’, посочват от финансовото министерство в своето прессъобщение.

От друга страна от агенцията отбелязват, че страната ни изпитва структурни предизвикателства в повишаването на дългосрочния потенциален растеж и подобряването на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението до нива, близки на страните със същия или с по-висок кредитен рейтинг.

Fitch прогнозира забавяне на икономическия растеж през 2016 г. до 2,1% след отчетените 3% през 2015 г. Забавянето отразява очакванията на компанията за свиване на инвестициите през тази година, което съответства с приключването на финансирането на проекти от фондове на Европейския съюз (ЕС), отнасящи се за периода 2007-2013 г.

Същевременно се прогнозира потреблението на домакинствата да се повиши. Увеличението на заетостта и по-високото равнище на разполагаем доход се очаква да повлияят за ускорение на частното потребление до 2% през 2016 г. в сравнение с 0,8% през 2015 г.

Нетният износ се прогнозира да остане основният фактор за растежа на БВП. Според Fitch експортът ще извлече полза от диверсифицираната база, евтиното евро и икономическото възстановяване в ключови за страната търговски партньори. За 2016-2017 г. компанията прогнозира излишъци по текущата сметка от 2,2% от БВП, генерирани основно от постепенното намаляване на търговския дефицит.

Fitch изчислява, че потенциалният икономически ръст е от 2,5%, като е сравнително нисък в сравнение с други страни. Постигането на този темп на растеж е осъществимо в периода 2017-2018 г.

От агенцията посочват, че положителна преоценка на присъдения рейтинг е възможна в случай на по-висок ръст на БВП и ускоряване на процеса на конвергенция към средното за ЕС ниво на доходите, както и устойчиво подобрение на външните финанси, успешна фискална консолидация, подкрепяща дългосрочната устойчивост на държавния дълг и устойчиво подобряване на институционалното управление.

Според агенцията факторите, които биха могли да доведат до понижение на кредитния рейтинг, включват потенциално възникване на нестабилност в банковия сектор. Това може да доведе до натиск върху държавните финанси и икономическия растеж, а също и до по-висок бюджетен дефицит от планирания, който би застрашил дългосрочната стабилност на публичните финанси.

От Fitch посочват, че напускането на АБВ на 10 май оставя управляващите от ГЕРБ и Реформаторския блок с по-малка подкрепа. Рейтинговата агенция счита за малко вероятно провеждането на предсрочни избори преди президентските през октомври 2016 г., въпреки че определя позицията на правителството като по-слаба, а това може да забави темпото на извършване на реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още