IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София – голямата разлика между Северна и Южна България

Съпоставка, при която се елиминира столицата, показва, че северната част на страната не отстъпва на южната по БВП и доходи

08:55 | 22.09.16 г. 27
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Настоящата статия има за цел да съпостави Северна и Южна България по три показателя за доходите и стандарта на живот: БВП на човек от населението; средногодишен доход на лице от домакинство; средна годишна брутна заплата, пише Николай Славков от Института по пазарна икономика (ИПИ).

Според някои икономисти реална съпоставка между Северна и Южна България не може да бъде направена без да бъде изключено влиянието на столицата върху данните. От години София-град се отличава от всяка друга област в страната и се твърди, че доброто представяне на Южна България се дължи единствено на нея. Затова в настоящата статия, освен сравнение на Южна и Северна България, добавихме още един показател, който изключва столицата от региона.

От 2000 г. насам ножицата между Северна и Южна България непрекъснато се увеличава, като ефектът се засилва с настъпването на икономическата криза в страната през 2009 г.  Интересни са обаче данните за Южна България без София. Те показват, че регионът и Северна България се развиват приблизително еднакво по този показател, но отново кризата от 2009 г. е моментът, в който настъпва промяна.

Видно е, че икономиките в Северна България получават по-сериозен удар от кризата, те постепенно успяват да преодолеят последиците от икономическия шок и да достигнат средното ниво на БВП на човек от населението в Южна България (без София) през 2014 г. Вероятна причина за по-дълбоката криза в Южна България (без София) е от една страна фактът, че в Южна България са концентрирани основните икономически центрове, привличащи инвестиции. От друга страна в Северна България предпоставка за липсата на такива инвестиции е по-лошата демографска структура и по-лошата инфраструктура, което е и пречка за по-бързото съвземане на региона след кризата.

Динамиката на заплатите в южния и северния регион също е интересна. Очаквано тук също разликата между Южна и Северна България се задълбочава, като през годините се наблюдава устойчива тенденция.

Виждаме обаче, че сравнявайки заплатите в Северна България и тези в Южна България без да се включва София-град към южната част на страната двете серии имат относително идентично движение през годините, с минимални разлики. Тези данни са изненадващи на фона на по-лошото икономическо развитие на севера и вероятно могат да се обяснят със своеобразен арбитраж на работната сила, т.е. благодарение на вътрешната миграция между областите заплатите от двете страни на Стара планина почти се изравняват.

Последният показател, по който ще съпоставим двете части на страната, е по получаваните от домакинствата доходи.

Столицата отново е областта, която дърпа Южна България напред и поддържа разликата със Северна България. В статистическата серия, в която не е включена, обаче, се забелязва макар и малко изоставане. То се дължи на факта, че тук е включен не само предишния показател - брутната заплата на наетите, а и няколко други показателя, като пенсии, различни обезщетения и помощи, доходи от собственост и други доходи, при които Северна България има превес през последните години.

Очевидно, елиминирайки столицата от данните, Северна България не отстъпва на южната част от страната по нито един от трите разглеждани показателя. За съжаление това потвърждава извода, че по-доброто представяне на Южна България се дължи изключително на София, въпреки бързото развитие на Бургас и привлечените инвестиции в областите Пловдив и Стара Загора.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 13 rate down comment 3
Путко Мафани
преди 7 години
Ратен селянино *** с претенции колко пъти да ти се обяснява че на вързано киуче леб не мое да дадеш а се дуеш в анонимни форуми.Тъпо парче дошло от майната си в София и правещо се на голяма работа.Не си ми на нивото да се занимавам с теб.Делят ни поне 2000 книги.Няма как някакъв *** с панелка в Дружба да ми се прави тука на голяма работа.Родният ми град се напълни с *** като тебе и затова го напуснах.С *** и агресивни индивиди не желая да имам нищо общо.И не си прави трудът да ми отговаряш.Разговора приключи.Ще дойде ден в който София и софийско ще останат сами щото сте прости и агресивни затова никой не ви иска.Рано или късно *** и подобен на вас дето го избирате ще си отиде и ще дойде истински българин който ще ви разгони мамата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 6
ratten
преди 7 години
Наливането на пари в София е тъпо защото с тия пари се създават творения като ратен *** селянджър без всякакво бъдеще.Човека живее в две панелни собички в Дружба и на вързано куче леб не мое да даде ама в анонимни форуми голяма работа.Няма по тъпо същество от софийския селянин.Способности никакви мързел голям простотия голяма и самочувствие до небето-----------------------------охльо, в предния си пост си се описал съвсем точно, какво правиш като се появиш в чужд град, нали така?но сега разбирам, че си и ясновидец )) софийският селянин разбира се е най-тъпия селянин, защото е плевенски ***, дето е дошъл да паркира в градинките в софия и да си хвърля торбичките с *** директно през терасата на панелата дето обитава срещу мизерен наем ;))каnут
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 7
ratten
преди 7 години
прав си, но мафани не може да вдене и му се струва, че софиянеца е виновен, че се наливат пари в столицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
не е така, разбира се )просто ме ядоса чернокожия футболист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 0
kony
преди 7 години
Още по-голямо е разминаването в показателите при малките градове, а в селата няма даже хора на 50г. (не броя малцинствата), само пенсионери, всичко младо е избягало. Провежда се умишлена убийствена и *** демографско-икономическа политика, чийто резултати вече са налице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 0
pecan
преди 7 години
Проблема не са нито плевенчани нито софиянци или пазарджиклии . Проблемът е държавното управление . Спукват от данъци и санкции народа за да може няколкостотин хиляди търтея политици и държавни служители да живеят добре. Да се изхранват 1 милион електорални единици индийски безделници и не само индийски разбира се. Решението е смяна в съдебна система полиция администрация със значително намаляване на наличния персонал и най вече изискване на резултати . Страдат работещите , а не жителите на определен район .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
Ако потвърдиш това което си написал, тръгвам за Плевен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 5
Путко Мафани
преди 7 години
Наливането на пари в София е тъпо защото с тия пари се създават творения като ратен *** селянджър без всякакво бъдеще.Човека живее в две панелни собички в Дружба и на вързано куче леб не мое да даде ама в анонимни форуми голяма работа.Няма по тъпо същество от софийския селянин.Способности никакви мързел голям простотия голяма и самочувствие до небето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Къде в България не е така ?! Даже в София е на най високо ниво това явление .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 22
ratten
преди 7 години
в плевен сте предимно такива селски бекове. като тебе. да не мислиш, че някой иска да инвестира в такъв град, къде всички са футбулисти или *** )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още