IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София – голямата разлика между Северна и Южна България

Съпоставка, при която се елиминира столицата, показва, че северната част на страната не отстъпва на южната по БВП и доходи

08:55 | 22.09.16 г. 27
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Настоящата статия има за цел да съпостави Северна и Южна България по три показателя за доходите и стандарта на живот: БВП на човек от населението; средногодишен доход на лице от домакинство; средна годишна брутна заплата, пише Николай Славков от Института по пазарна икономика (ИПИ).

Според някои икономисти реална съпоставка между Северна и Южна България не може да бъде направена без да бъде изключено влиянието на столицата върху данните. От години София-град се отличава от всяка друга област в страната и се твърди, че доброто представяне на Южна България се дължи единствено на нея. Затова в настоящата статия, освен сравнение на Южна и Северна България, добавихме още един показател, който изключва столицата от региона.

От 2000 г. насам ножицата между Северна и Южна България непрекъснато се увеличава, като ефектът се засилва с настъпването на икономическата криза в страната през 2009 г.  Интересни са обаче данните за Южна България без София. Те показват, че регионът и Северна България се развиват приблизително еднакво по този показател, но отново кризата от 2009 г. е моментът, в който настъпва промяна.

Видно е, че икономиките в Северна България получават по-сериозен удар от кризата, те постепенно успяват да преодолеят последиците от икономическия шок и да достигнат средното ниво на БВП на човек от населението в Южна България (без София) през 2014 г. Вероятна причина за по-дълбоката криза в Южна България (без София) е от една страна фактът, че в Южна България са концентрирани основните икономически центрове, привличащи инвестиции. От друга страна в Северна България предпоставка за липсата на такива инвестиции е по-лошата демографска структура и по-лошата инфраструктура, което е и пречка за по-бързото съвземане на региона след кризата.

Динамиката на заплатите в южния и северния регион също е интересна. Очаквано тук също разликата между Южна и Северна България се задълбочава, като през годините се наблюдава устойчива тенденция.

Виждаме обаче, че сравнявайки заплатите в Северна България и тези в Южна България без да се включва София-град към южната част на страната двете серии имат относително идентично движение през годините, с минимални разлики. Тези данни са изненадващи на фона на по-лошото икономическо развитие на севера и вероятно могат да се обяснят със своеобразен арбитраж на работната сила, т.е. благодарение на вътрешната миграция между областите заплатите от двете страни на Стара планина почти се изравняват.

Последният показател, по който ще съпоставим двете части на страната, е по получаваните от домакинствата доходи.

Столицата отново е областта, която дърпа Южна България напред и поддържа разликата със Северна България. В статистическата серия, в която не е включена, обаче, се забелязва макар и малко изоставане. То се дължи на факта, че тук е включен не само предишния показател - брутната заплата на наетите, а и няколко други показателя, като пенсии, различни обезщетения и помощи, доходи от собственост и други доходи, при които Северна България има превес през последните години.

Очевидно, елиминирайки столицата от данните, Северна България не отстъпва на южната част от страната по нито един от трите разглеждани показателя. За съжаление това потвърждава извода, че по-доброто представяне на Южна България се дължи изключително на София, въпреки бързото развитие на Бургас и привлечените инвестиции в областите Пловдив и Стара Загора.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 22 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Ами звучи по така...пък и по близо до еврофондовете , то други пари у тая държава вече няма .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 5
mvr0306
преди 7 години
Смисъл от директно наливане на пари няма - така или иначе те се крадат и полза никаква. Правилно е да се намали броя на студентите в Сф, така част от малдите хора от Северна Бг ще остават да учат в Русе, Свищов, Плевен, съответно вероятно ще останат да работят там. Също, ако половината от държавната администрация се изнесе от Сф - ще има автоматичен ефект защото така ще се върне и човешкия потенциал. Не разбирам защо Агенцията по рибарство трябва да е в Сф а не например в Монтана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 5
Vesko94
преди 7 години
Дори и да се построят въпросните инфраструктурни обекти, Северът пак ще изостава, опустява. Заради променящата се демография, регионът се лишава от най-ценното - човешкия потенциал. И в момента местни бизнеси се оплакват, че не могат да разширят производството си, като основна причина е именно липсата на адекватна работна ръка. Ако си представим, че започнем да наливаме пари по примера на Западна с Източна Германия, пак ще са необходими десетилетия за наваксване на разликите, които така или иначе в Германия са факт и до днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 7 години
В книгата Разговори с Буров той казва нещо много интересно, а еминно че Добруджа, а не Македония е националната ни кауза и връщането на Южна Добруджа е мега успех. Всички знаем че Добруджа е житницата. Знаем че рентите в Северна България и добивите там са по големи. Скоро гледах статистика че в Пловдивско добива от пшеница е средно 300 кг. а на север е двоен. Ако се построи Хемус и оправи пътя до Видин, севера ще дръпне много, защото и сега си има потенциал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
A защо не дадете и една сравнителна таблица за заплатите , щото нещо много ме съмнява заплатите в Силистра и в Петрич да са на едно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 19
Путко Мафани
преди 7 години
За Източна Румелия обаче пари има там се строят магистрали хотели заводи.Не разбирам с какво Плевен е заслужил подобно отношение.Затова ще идваме в София и ще трошим и ломим.Боли *** фара за софийските градинки метро о тангенти.ще дойдем всички в София докато изгоним гадните *** софиянци ще паркираме колите си в градинките ще застрояваме междублоковите пространства и ше си хвърляме *** навсякъде щото сме си платили.Като се радват софиянци на метрото и тангентите ще се радват на нас и на нашите *** всички които ще изпратим да се заселят по южната дъга.Ще търпите докато ви дойде акъла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 9
Путко Мафани
преди 7 години
Инвестор само няма да ме лъжете.В Северна България държавата не е направила нищо дори напротив разруши всичко.Само в Плевен държавата унищожи 40 големи завода.Имам чувството че с някаква злоба омраза се отмъщава на Плевен.За 27г никакви пари един километър път не е направен в община Плевен само разруха.От 140000 души в общината дали са останали половината.Няма работа за млади и интелигентни деца.Те целенасочено се гонят от града.Никакви инвестиции никакви производства сал едни шивачници.Къде отиват парите от нашите данъци и винетки къде?Пътя Плевен тетевен през Крущовица Садовец Торос Дерманци е в отчайващ вид асфалт няма особено през селата.Всичко е вълни и кратери не дупки свлачища никой не се интересува.Бамкетите покрай пътищата са в треви и храсти над метър превзели са половината шосета.Пълно безхаберие а предполагам фактурите си вървят.Има един път през село Ясен до бившите заводски строежи и от там до Плама пълен потрес.По добре е да искаме или автономия или да минаваме към Румън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още