IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството издига Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

Това стана ясно от изявление на министър-председателя преди началото на днешното правителствено заседание

10:34 | 28.09.16 г. 28
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че издига кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Борисов мотивира смяната с резултата от последното гласуване в Съвета за сигурност на ООН.

"Положихме огромни усилия президентската институция, външно министерство. Това е една изключително сложна процедура. Ирина Бокова действително положи много усилия. Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-ти. Резултатът е с едно място надолу и сме изпреварени от доста страни и в това число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура", обоснова се премиерът.

Борисов обяви, че след днешното решение може да се очакват тежки компроматни войни.

На предишното правителствено заседание Бойко Борисов обяви, че дава срок на Ирина Бокова до 26 септември, за да се докаже, че е правилният кандидат за поста.

Миналата седмица премиерът обяви, че тя трябва да се класира най-малко на второ място при гласуването, за да остане наша номинация. 

В понеделник обаче Ирина Бокова остана шеста – най-лошото й място, откакто бе номинирана за поста от кабинета. Веднага след гласуването Бокова заяви, че е направила всичко по силите си и сега оставането й в битката за поста е в ръцете на премиера.

Кристалина Георгиева е настоящата дясна ръка на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и е комисар по бюджета и човешките ресурси.

Преди този си пост тя бе комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в комисията "Барозу".

Обявена е на 30 ноември 2010 г. за "комисар на годината" и за "европеец на годината" в годишните награди на електронното издание "Юръпиън войс".

Вицепрезидент е на Световната банка (от март 2008 до февруари 2010) и доцент в катедра „Икономика“ на Университета за национално и световно стопанство в София.

Кристалина Георгиева е омъжена, има едно дете.

Още новини вижте в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 16 rate down comment 3
comet
преди 7 години
Гаранции (на ББ) каквити са дадени на Борис Джонсън, Меркел или Хиларъ, ... че ще ги държат на власт (и няма да им вземат натрупаното ограбено) защото слушат, ... но мен ме интересува в страната ни да идват не бежанци а да има сигурност и инвестиции, което е обратното на от каквото САЩ имат интерес (да удължат живота на Империята чрез избирателна емиграция от ЕС, включително от България). (Последен коментар тук.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
Това се нарича последователност на националната политика на ветропоказателен принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 5
comet
преди 7 години
Искам да кажа, че подобно на руснаците, така и китайците не обичат да бъдат разигравани и внимателно си планират партньорството, ... та в дългосрочна перспектива няма кой да се застъпи за народа ни при настъпващите интересни времена включително емигрантски орди (защото САЩ и Сорос се грижат само за протежетата си политици и подобни, с пари/сигурност които ограбват от народите (чрез политиците)).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 12
DutyFree
преди 7 години
дааа, никога повече няма да говори С ШУТИН, браво добро начало, ИДЕАЛНО ЗА БЪЛГАРИЯ, НЯМА ДА ИМАМЕ ЗАВИСИМОСТИ ОТ РУСИЯ И ТОВА Е!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 8
abdul
преди 7 години
Мани го шутин, виж в наща кочинка кво става:https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/l/t1.0-9/14457317_10205507194437628_1712169993993493208_n.jpg?oh=721e30498b11821abc8b5cd1a7531953&oe=58708EBC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 2
Bosco
преди 7 години
Не знам.. нещо не ми се връзва някой да позволи две български квачки да държат по едно време и ООН и ЮНЕСКО....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 33 rate down comment 10
comet
преди 7 години
Точно руснаците и китайците се концентрираха за Ирина Бокова, и наща гордост ББ премести подкрепата към кандидатката на Сорос/САЩ.Irina Bokova, the first woman and Eastern European to head Unesco, already enjoys good rapport with Chinas leaders http://***.scmp.com/news/china/diplomacy-defence/article/2021089/beijing-wants-bulgarian-succeed-ban-ki-moon-un-chiefВече няма разлика между поведението на ББ и президента, ... както и не очаквам в бъдеще ББ да може да получи дори телефонен разговор с лидерите на Русия и Китай (камо ли да дойдат тук (че да им подари куче)). Позор след позор, и пак позор, ... и все на гърба на икономически обедняващия стопяващ се наш народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 12
DutyFree
преди 7 години
КАКВО СТАНА В БЪЛГАРИЯ, ОКАЗА СЕ БОКОВА И ДОСТА НАШИ ПОЛИТИЦИ ВСИЧКИТЕ СА ЧЕРВЕНИ И ПРОДАЖНИ!!! УЖАС... КАКВО СЕ ОКАЗА ВСИЧКИТЕ СЕГА ВИЯТ ЗА ШУТИН И БОКОВА, ТАЗИ Е ДС КАНДИДАТУРА, АПАРТАМЕНТИТЕ ИМ ПО СВЕТА СА САМО ЗА МИЛИОНИ ЛЕВА, КВАРТИРИТЕ ИМ, ОТ КЪДЕ СА ТИЯ ПАРИ И КОЙ ГИ ПЛАЩА!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 16
DutyFree
преди 7 години
Шутин ще е много сърдит на някои родни червен продажници, за това с БОКОВА!! а И БОКОВА НЕ БИЛА ОТРЕКЛА КОМУНИЗЪМА!!! ТАКА ЧЕ, БРАВО ЗА СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА И РАЗВИТИЕТО В ЛИЦЕТО НА ГЕОРГИЕВА, ТЪЙ КАТО БОКОВА СИ Е ЧЕРВЕН АГЕНТ ОТВСЯКЪДЕ!!!???ХАХА ВИЕТЕ ЛИ, БОЛНИ ЧЕРВЕНИ НЕКАДЪРНИЦИ, КАК ВИ ОТСВИРИХА ХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
dakl
преди 7 години
Тя, глупостта не ходи по гората , а по хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още