IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите (д)ефекти на бежанците в България

Според редица твърдения получилите закрила лица могат да засилят икономическата сила на страната домакин. Дали обаче това наистина е така?

07:34 | 31.10.16 г. 31
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ануар* бавно отпива от чая си, докато нервно чака да задам първия си въпрос. Облечен с тесни дънки и обикновена бяла тениска, слабият младеж не сваля шапката си, дори когато влизаме в заведението. По-късно усещам как се крие зад козирката ѝ, когато историята му става тежка дори за самия него, когато жестоките гледки, на които е ставал свидетел, отново изникват пред очите му.

Аз също не съм сигурна как точно да започна. В крайна сметка го моля първо да се представи. Оттам нататък въпросите сами следват един след друг.

Казвам се Ануар, на 21 години съм, от Сирия. От четири години съм в България. Вече имам лична карта, паспорт, ЕГН – всичко“, започва той.

Младежът си тръгва от родния град Алепо, днес почти разрушен, година след като избухва гражданската война в родината му. „Когато станах на 18 години, трябваше да ме вземат в армията, а аз не исках“, казва той накратко. Не му се водят битки, не подкрепя нито президента Башар Асад, нито революционните фракции, които се борят срещу него. А може би с това се обяснява и факта, че малко над половината от лицата, потърсили закрила в България през 2016 г., са мъже.

Дошъл е сам, без семейството си, което сега е разпръснато между Австралия и Канада. Пътят е изминал пеша и е влязъл през Турция. Според него преди четири години не е имало много хора, които са бягали от войната и ужасяващите хуманитарни условия в родината му, затова и не е имало много проблеми да влезеш в България.

Прекарва около 7 месеца в лагера в Бусманци, след това го местят в Любимец. „Мизерия. Като затвор – не пускат навън, само вътре. Само два часа разходка на двора“, разказва той. Минава интервю и три години, след като стъпва на българска земя, най-накрая получава статут на бежанец и документи със срок 5 години, с които може да се придвижва свободно в рамките на Европейския съюз.

Ануар е един от общо 50 780 лица, които от началото на 2013 г. до края на август 2016 г. са потърсили закрила в България. Статут на бежанец, какъвто той вече има, са получили 4708 лица през 2015 г. и 376 лица през настоящата година, което показва сериозен спад в одобряването на молбите. Лица под закрила обаче се водят и тези получили хуманитарен статут, в случая – 889 лица през миналата година и 302 лица от началото на годината до края на август. Според българските закони всички те имат право на труд, както и на социално и здравно осигуряване подобно на българските граждани. Колко от тях наистина работят обаче – това е друг въпрос.

Брой лица, потърсили закрила и решения за статута
Create column charts

Събеседникът ни днес е един от добрите примери в това отношение. „Уча маркетинг в Нов български университет, първа година. Работя и в кол център с английски и арабски, вече от година“, разказва той. В университета му се налага да плаща само половината от семестриалната такса. Има късмет, че върху дипломата му за средно образование има всички необходими подписи и печати, така че да му бъде призната за валидна от Министерството на образованието. Разказва, че други негови приятели от центровете за бежанци не могли да легализират дипломите си именно по тази причина.

Работата пък си намира сам, чрез един от популярните български сайтове за обяви за работа. Съквартирантът, с когото живее – палестинец, дошъл преди две години и половина, вече с бежански статут, също работи - „Помощник-готвач е, дюнери прави“.

Казва, че в центровете за бежанци има някакви курсове по български за бежанци – от Каритас и Българския червен кръст, които обаче не са задължителни и се посещават само от тези, които искат. Самият Ануар, макар да казва, че е научил българския на улицата, чрез многото си приятели, все пак посещава уроците, за да си помага в ученето за университета.

Последна актуализация: 09:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 11 rate down comment 7
citizen_bg
преди 7 години
Освен и аз да ти кажа аферим, но и с малко несъгласие. Либерастията тръгва не от управляващите, а отдолу. Европейците се олежаха и изнежиха докато храносмилат награбеното. Завоевателите и бандитите се превърнаха в офисни плъхове, както казваш. Омекнаха им китките и започнаха да проповядват търпимост, мир и любов защото нямат воля и сила да си развалят рахата, нито като се борят с властта, нито с нашествениците. Сега ще им се върне това, дето са го направили те някога. Поредни варвари ще сменят бивши варвари обърнали се на днешни розови ду.пенца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
След изборите в америка , на Инвесторо ше му се наложи да смени плочата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 28 rate down comment 2
Jay Gould
преди 7 години
След като месеци наред Виктория ни обясняваше колко са полезни бежанците, сега следва да поеме издръжката на няколко от инженерите. Журналистите носят дори по-голяма вина от политиците за бежанския проблем и атентатите и убитите граждани на Европа. Те оказваха натиск да се приемат бежанци. Интересно ми е след следващия атентат през Ноември какви статии ще напишат ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 39 rate down comment 1
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Императорче,Част от проблема е неразбирането на човешката природа, в нейното същество! Например, много от етническите българи смятат, че ромите живеят зле и са нещастни! Което не отговаря на истината! От тяхна гледна точка, да си офис плъх някъде, на заплата 1200-1500 лева, е голямо достижение и би следвало да е цел на всеки, но от гледна точка на рома, това е пълен абсурд! Той си докарва от социални помощи с децата 700-800 лева, няма работно време, няма никакви отговорности, няма шеф на главата, прави си безраборен секс в махалата, по това и онова кюше, през неговите очи, живота му е супер! Той не би го разменил, за живот с отговорности и работа в офис, за 1500 лева! Ромът има друга природа и други неща го правят щаслив! Ако можехме да променяме природата на хората, интеграцията можеше и да е възможна! Реалностите обаче показват, че природата е фундамент, а всичко друго - следствие! За съжаление, либералите са "над" природата, те се мислят за Господ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 31 rate down comment 3
V.At.
преди 7 години
След като изгонва арабите Изабел Кастилска позволява на останалите да живеят в Испания, като си запазват вярата и обичаите. След известен период от време се вижда, че това не е съвместимо с испанското население и разрешава да останат само тези, които са приели християнството вкл и евреи. За съжаление с това не се решават проблемите и испанските крале прогонват всички, дошли с арабското нашествие в Испания.Така де се каже, пробвали са с интеграцията.Напоследък ни дават за пример как в САЩ мюсюлманите са се интегрирали. Странно, но афроамериканците не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 5
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Какво предлагат либералите? Те предлагат един модел, в който нискоефективните се приравняват на високоефективните хора! Смятат, че дефицита на кадри и данъкоплатци е просто сбор от числа и нищо друго! А числата се формират от броя хора!За тези фашистии, няма породи кучета, които си имат характерните особености, а има просто кучета! Фашизоидната им непримиримост е сравнима с марксистко-болшевишката такава! Те не предлагат никакъв модел за просперитет, а просто са яхнали вълната на технологичния и пазарен бум, установен в Западния слвят, последните 70 години! Те нямат реален принос за него! Днес в новата реалност, се вижда колко отнесена и чужда на живота е тяхната идеология! Новите болшевики, днес са в Брюксел! Империята на злото, която по всички показатели може да се съизмерява с СССР! Затъването на Европа е абсолютно гарантирано от тяхната идеология!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 1
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Интеграцията е процес, който не може да бъде насилствен или наложен с финансови средства! Той може да бъде единствено осъзнат и доброволен акт! Самата интеграция не може да се извършва спрямо големи групи от хора! Самия живот го показва! Например, студентите и хората попаднали с работни визи от слаборазвити, в силноразвити страни, в 90% от случаите са добре интегрирани и социализирани, независимо, че произтичат от мракобесни общества! Причината за това е факта, че те са били цвета на тамошната нация(най-често) и от друга страна са силно мотивирани и осъзнати като цел, да направят именно това! ЦЕЛИ НАРОДИ, не може да се интегрират, защото от 1 милион, ще се интегрира само цвета и мотивираните, които ще са отново 5-10%. Поглеждайки историята ние виждаме, че смесването на народи, винаги е водело само до войни и сепаратизъм, но не и до интеграция! Този път, просто няма да бъде различно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 0
pepe
преди 7 години
Съгласен съм с всичко казано -може би думата не е интеграция, а по скоро някакъв тип социализация - приемливо съжителство и некапсулиране на придошлите. Никога не може да се говори за постигане на някаква хомогенност - *** пример - след повече от 100 г по селата още можеш да чуеш определение за някой фамилии като "бежанците" - става въпрос за българите от беломорска тракия, които след гоненията се разселват из цяла България. А в случая става въпрос за българи - какво да очакваме за друг етнос, с друга култура и вероизповедание :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 1
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Проблема е, че ти говориш за ИНТЕГРАЦИЯ? Интеграцията е просто хипотеза, тя не е доказано явление, което успешно се наблюдава в практиката! Тя се е появила, тогава когато, в западните общества е наболял проблема с различните му там малцинства! Политиците са казали: Трябва да ги интегрираме! Колкото и "безалтернативно" като решение да изглежда нещо, ако то не се опира на реалности, лозонгарството, под форма на, "безалтернативност" няма значение! Германия, не може да интегрира турците си от 60 години. Франция от почти същия период, не може да интегрира арабите. Щом тези богати и силни страни не успяват да се справят за такъв период, защо ние говорим за интеграцията, като нещо което едва ли не е УТВЪРДЕН МОДЕЛ, като всъщност е точно обратното. ВСИЧКИ ОПИТИ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ СА СЕ ПРОВАЛЯЛИ! Либералните популисти, ще кажат: значи трябва да сменим модела! Как така хора, които са се проваляли в управлението на един модел за 60 години, могат да бъдат надежни вдъхновители на нов подход?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 0
pepe
преди 7 години
Личното ми мнение, че в БГ трудно биха се интегрирали маси хора от тези географски ширини - единици -да, но масово - не. Няколко са факторите: Първият и основен е език - българския не е лесен, няма езикова толерантност сред българите - когато някой ти говори на развален български, веднага имаш едно наум. Няма и никакви стимули да се учи език - малък ареал на ползване на този език - ако е английски, френски, испански или дори немски или руски се дават далеч повече възможности. Няма изградена структура за обучението или дори финансов стимул за изучаването на езика - имам предвид да може желаещия да живее, докато учи език. От там - незнанието на език е предпоставка за капсулиране на тези общности и загуба на всякакъв шанс за интеграция. Второстепенни са факторите като коренно различна народопсихология, различно обшественно устройство и т.н и т.н , което изобщо не е за пренебрегване - казвам го от позицията на човек извървял мигрантския път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още