IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава най-корумпираната държава в ЕС

Страната ни отстъпва с шест позиции до 75-то място в общата класация на Transparency International

08:58 | 25.01.17 г. 37
<p>
	Най-добре се представят страните в жълто. За съжаление, преобладават тези в оранжево и червено, където гражданите са изправени пред значителна корупция. <em>Графика: Transparency International</em></p>

Най-добре се представят страните в жълто. За съжаление, преобладават тези в оранжево и червено, където гражданите са изправени пред значителна корупция. Графика: Transparency International

България остава най-корумпираната държава в Европейския съюз (ЕС) и през 2016 г., показват резултатите от годишния Индекс за възприятие на корупцията на Transparency International.

Държавите в индекса се оценяват по скала от 0 до 100 пункта. Най-ниските оценки означават, че публичният сектор се възприема като силно корумпиран, а по-близките до 100 пункта резултати са индикация за по-голяма прозрачност. При резултат под 50 точки страната се счита за силно корумпирана.

С резултат от 41 пункта, който е непроменен спрямо предходната година, България попада в групата на силно корумпираните държави.

В общата класация страната ни е 75-та от 176 включени държави и последна от всички 28 държави от ЕС, сочат данните, публикувани на сайта на международната неправителствена организация.

България дели 75-тото място с Турция, Кувейт и Тунис.

В индекса за 2015 г. България беше 69-та от общо 168 държави и отново последна в ЕС.

От страните от ЕС в индекса за 2016 г. преди България са Гърция (69-та), Италия (60-та) и Румъния (57-ма). Унгария също е на 57-мо място, Хърватия е на 55-то, а Словакия - на 54-то.

От Балканските държави най-напред е Словения (31-ва). Сърбия е 72-ра, Албания и Босна делят 83-тото място с други страни, а Македония е 90-та. Най-назад, на 95-то място, е Косово.

Русия и Украйна делят 131-тото място с Казахстан, Иран и Непал.

На първо място в общата класация като най-некорумпирана държава е Дания (с 90 пункта), следвана от Нова Зеландия (също с 90 пункта) и Финландия (89 пункта). Челната десетка допълват Швеция, Швейцария, Норвегия, Сингапур, Холандия, Канада и Германия.

На обратния полюс, на последното 176-то място, е Сомалия (10 пункта). Южен Судан е 175-ти (11 пункта), а Северна Корея - 174-та (12 пункта). Сирия е 173-та, а Либия, Судан и Йемен си поделят 170-ата позиция.

Над две трети от всички държави в индекса за 2016 г. са под границата от 50 пункта. Средният резултат в глобален аспект е едва 43 пункта. Броят на добре представящите се страни е далеч по-малък в сравнение с тези с изразена корупция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 5 rate down comment 0
Toranaga
преди 7 години
Аз съм оптимист и ще отговоря - МОЖЕ, МОЖЕ !!! :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 4
lozkhris
преди 7 години
Е как така е десен?! Че нали е КГБ, комунист , в 19 век?! СА изведнъж десен стана?! Вай, вай... Вие ли криво писахте, аз ли ви криво четох...?!Няма кво да се образовам, брат, образовайте се вие. След него дойдоха такива, на които им беше ВМЕНИЛ доброто възпитание, работливост и зачитане на закона...и ги беше научил да го СПАЗВАТ !!!! Са виж, аз разбирам, че си в небрано лозе щот си смучеш от пръстите в момента това, което пишеш...Няма нищо лошо от време на време да си признае човек, че не е баш наясно кво защищава. Вашата е ясна и аз ти/ви го показах - да се приписва липсата на корупция в Чили на далечината от Русия е меко казано несериозно- аз те попитах за 5-6 други от същия регион, в които корупцията е в пъти по-ужасяваща от Русия. И? Де връзката с последната?! Ти се фръцна с плажовете на Тобейго...Хубаво, ама несериозно. Като искаш да те вземат насериозно - пиши сериозно и защитавай тези сериозно. Останалото е емоции и перушна, не разум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 7 години
Пиночет беше десен и ненавиждаше комунизма:)---чеки сега, аз за ляво и дясно не съм говорил. Той и путин е десен диктатор, ако толкова искаш, но в русия пак е корупция и ***. :) та и на теб да ти кажа, не е до диктатора, друго ще е ... пък и сега сме 2017,, пиночет беше на власт до 88 по спомен ... май ще е това дето е дошло след Пиночет :) .. продължавайте да се образовате :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 4
boogeyman
преди 7 години
споко.. по-лошо няма на къде..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Още ще паднем в тази класация. Кликата Цацаров-Пеевски-Борисов не спи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
и вие дълго ядете сопата на всякви дребни руски диктаторчета, ама гледам все още се долна и корумпирана ***, та друго ще е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Щото той вижда само в тоя спектър , далтонистче е момчето...политическо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Въобще не се напрягам:)Обяснявам:)И все пак не разбирам защо въпросът му е "мурзилски"?...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Пиночет, естествено...Може да са го наричали "диктатор' / в СССР, впрочем, не на Запад !!!/ , но чилийците го обичат и уважават, защото измете надрусаните тъпири като Виктор Хара и направи от страната райска градина.А римляните са казали, че целта оправдава средствата...Умни хора са били:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Обаче знаш ли кое е най-неприятното за тезата "Диктатори - Русия"?... / която непрекъснато натрапвате / Пиночет беше десен и ненавиждаше комунизма:)А по времето,когато си сврши работата,СССР го заклеймяваше като долен империалист и враг на прогресивния пролетариат:):)Ето точно поради тая причина е неудобен за тезата ви и байдъра веднага пусна дежурния л.айномет за да разгроми световния путинизъм - щото чул-недочул беше решил, че в Чили още командва Пиночет, който се спомина преди повече от 10 год, впрочем:):):)..Диктатурата,както и демокрацията,байно,не са едно и също нещо на две различни места,а и има нации,които не са дораснали да бъдат демократични.Твърдата ръка ни най-малко няма нещо общо само и единствено с Путин,точно както социалдемокрацията няма нищо общо с демократичния социализъм...И драскането на платени измислици няма да промени реалията,а тя е,че на хората вече им писна от псевдо-демокрация и о.лигофренен либерализъм, точно както преди 30 години им писна от комунизма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още