IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишният доход на мениджърите в България е от 50 до 120 хил. евро

Управляващите директори имат все по-разнообразни като пакет и нива възнаграждения, сочи анализ

15:22 | 27.02.17 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изпълнителните директори в България имат годишен доход от 100-120 хил. евро. Това показва анализ на Българската Екзекютив Сърч Асоциация (БЕСА) за възнагражденията на топ мениджърите в компании, които ползват услуги по директно търсене на кадри. Заплатите на финансовите и търговските директори са до 80 хил. евро годишно, а на мениджърски позиции като маркетинг директори и шефове на човешки ресурси възнагражденията са около 50 хил. евро.

Анализирани са компании с персонал над 300 души и над 10 млн. евро оборот.

Управляващите директори имат все по-разнообразни като пакет и нива възнаграждения, посочват от БЕСА. За годишния им доход определящи са секторът, в който работи фирмата, собствеността, регионалната структура и оборотът. За изпълнителните директори огромно значение имат и бонусите във формата на пари или акции, както и все по-интересните и разнообразни фиксирани придобивки. Освен стандартните за ранга релокационни пакети, все по-често се наблюдава предоставяне на членства, поемане на разходи за МBA програми, гъвкавост на пътувания, подкрепа на семейния живот, както и компенсаторни пакети и бонуси при подписване на договор за поемане на нова роля. 

Оперативните директори заемат втора водеща позиция по нива на заплати. Те имат годишен доход от около 70-85 хил. евро. В този сегмент има висока активност и конкуренция, като над 40% от кадрите, които се търсят, са в индустриалния сектор. Често фирмите се фокусират върху производството на детайл или продукт, изцяло за компанията-майка. Подобни фирми имат малки административни функции, а стратегическите решения се взимат от нивата извън България.

Финансовите директори имат годишен доход от около 68-82 хил. евро, пише в анализа. За такива позиции се търсят хора с лидерски умения, които да работят за управление на риска и на паричните потоци. Много фирми използват центрове за споделени услуги, във или извън страната, които поемат дейности като счетоводство, управление на плащания и др. Затова от финансовите директори все повече се изисква да управляват мултифункционални и трансгранични взаимоотношения.

Търговските директори са със заплата от около 67-80 хил. евро.

На следващо място по доходи са IT директорите, които взимат по 61-73 хил. евро.

Възнагражденията на маркетинг директорите са в порядъка на 56-68 хил. евро, както и на директорите "Човешки ресурси", които годишно взимат 49-59 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 2
lareman
преди 7 години
Така е.)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
няма нужда да чета за каквито и да било, аз тука статии не чета няма и да чета, само заглавията ми стигат с тъпотиите им, за българските медии толкоз внимание. Че 3 *** взели по 100 бона и 5 млн. пенсионери и циггани не моат си платат тока и мизерстват там, пътищата като на луната с кратери в държава която е периферия на пеиферията на колонията и ти ми дрънкаш тъпотии още повече на квадрат ?!? Ае аре у лево и извинявай само щи каа, взимали те по 800 стин коприльона в държава състояща се от мутри, сервитутки, чалгарки и напомпани *** в дискотеката ...... дет се паркира в средата на движението с неква си лъскава каруца ... аве ало тея ги разпраай на децата некъде не на мене. И дори и да взимат алал да са им живи и здрави на целата какафония и анархия дет е долу ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
lareman
преди 7 години
Ти май не четеш внимателно за какъв размер фирми става дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
ми незнам що хората напускат държавата тогава (160 души на ден), явно цялата страна се състои от мениджъри ??! .... :)) Ми незнам но като се прибера всеки път виждам точно обратното и само цветни метали и бежанци в центъра да не би те да са мениджърите ?!? ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 8
lareman
преди 7 години
дали са тъпотии всеки си преценява,аз ви казвам ,че има доста мениджърски позиции в България където получават тези заплати .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
моля ти се престани с тъпотиите ей със Сганнта над тебе може да не се обичаме мноо мноо, но той ти отговори на въпроса ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 2
4ervenasgan
преди 7 години
"Анализирани са компании с персонал над 300 души и над 10 млн. евро оборот."Най-вероятно са питали левон, андронов, цоцорков и златев колко пара взимат :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 10
lareman
преди 7 години
хах..познвам поне 10 човека ,които взимат по 60 к евра-Българи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
има 1-2 *** и то чужденци и то в чужди фирми, това което и съм написал за ЧЕЗ и EVN друго такова нема и не съществува, ако меринджея взима 120К евра шефа колко треа да взима 2млн. на година в България ок ти нормален ли си само ми кажи ?!? .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
че няма доста хора с такива. ------------------------------------нарочно снимах статията и я пратих на двама в БГ. Единия е собственик на транспортна фирма с 40 човека персонал, а другия е ТОЧНО МЕНИДЖЪР на фирма която се занимава с финансови услуги и казаха да си сменят хапчетата в Инвестора ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още