IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишният доход на мениджърите в България е от 50 до 120 хил. евро

Управляващите директори имат все по-разнообразни като пакет и нива възнаграждения, сочи анализ

15:22 | 27.02.17 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изпълнителните директори в България имат годишен доход от 100-120 хил. евро. Това показва анализ на Българската Екзекютив Сърч Асоциация (БЕСА) за възнагражденията на топ мениджърите в компании, които ползват услуги по директно търсене на кадри. Заплатите на финансовите и търговските директори са до 80 хил. евро годишно, а на мениджърски позиции като маркетинг директори и шефове на човешки ресурси възнагражденията са около 50 хил. евро.

Анализирани са компании с персонал над 300 души и над 10 млн. евро оборот.

Управляващите директори имат все по-разнообразни като пакет и нива възнаграждения, посочват от БЕСА. За годишния им доход определящи са секторът, в който работи фирмата, собствеността, регионалната структура и оборотът. За изпълнителните директори огромно значение имат и бонусите във формата на пари или акции, както и все по-интересните и разнообразни фиксирани придобивки. Освен стандартните за ранга релокационни пакети, все по-често се наблюдава предоставяне на членства, поемане на разходи за МBA програми, гъвкавост на пътувания, подкрепа на семейния живот, както и компенсаторни пакети и бонуси при подписване на договор за поемане на нова роля. 

Оперативните директори заемат втора водеща позиция по нива на заплати. Те имат годишен доход от около 70-85 хил. евро. В този сегмент има висока активност и конкуренция, като над 40% от кадрите, които се търсят, са в индустриалния сектор. Често фирмите се фокусират върху производството на детайл или продукт, изцяло за компанията-майка. Подобни фирми имат малки административни функции, а стратегическите решения се взимат от нивата извън България.

Финансовите директори имат годишен доход от около 68-82 хил. евро, пише в анализа. За такива позиции се търсят хора с лидерски умения, които да работят за управление на риска и на паричните потоци. Много фирми използват центрове за споделени услуги, във или извън страната, които поемат дейности като счетоводство, управление на плащания и др. Затова от финансовите директори все повече се изисква да управляват мултифункционални и трансгранични взаимоотношения.

Търговските директори са със заплата от около 67-80 хил. евро.

На следващо място по доходи са IT директорите, които взимат по 61-73 хил. евро.

Възнагражденията на маркетинг директорите са в порядъка на 56-68 хил. евро, както и на директорите "Човешки ресурси", които годишно взимат 49-59 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 9
lareman
преди 7 години
Това ,че ти не взимаш такава заплата ,не означава ,че няма доста хора с такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Добре де - тая статия е много подвеждащо написана (да не казвам друго) - последно кои взимат такива заплати - мениджърите (много генерализирано) или управляващите директори/топ мениджърите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
егати глупостите, то в Швабия и Австрия не са такива, а в наща страна със средна заплата от 500 стин леа словом и цифром .... ше се пукна от смях .... :)) Или не познавате в БГ парите или нещо има грешка в числата или става въпрос за Венецуелски Боливари, аз друго обяснение няаааам ..... :)) Ааааа да може би на някой Чех от ЧЕЗ или Австриец от EVN да там им плаща цяланарод на тях всичко .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Щом даже и ти си инджИнер оправихме я...сетне що България отивала на майната си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 10
Toranaga
преди 7 години
направи си собствена фирма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
khao
преди 7 години
нереално високи :) ама така е с бюрократите, що не слушах нашите??? инжинер ще ставаш ... глупец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 0
bvg
преди 7 години
Шефе? Надявам се да четеш това тук и щом ме представяш за твой АйТи директор да ми увеличиш заплатата поне до минималната която се споменава в статията. За да не те излагам с обувки които имат дупка на палеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още