IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Известия": След изборите в България може да паднат санкциите срещу Москва

София може да преосмисли отношенията си с Русия, пише руската медия

17:38 | 24.03.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Извънредните парламентарни избори в България ще се състоят на 26 март, а основните конкуренти са БСП и ГЕРБ. Докато ГЕРБ са ориентирани към прозападното развитие на страната, БСП се застъпва за отпадане на санкциите срещу Русия, пише руското издание „Известия“, като се позовава на лидера на социалистическата партия Корнелия Нинова.

В полза на подобряването на диалога с Русия изданието посочва и победата на Румен Радев на президентските избори.

Според „Известия“ Корнелия Нинова е заявила за намерение в случай на победа да бъдат отменени санкциите в отношенията с Русия „в най-кратки срокове“, тъй като те нанасят вреда на икономиките на всички страни от ЕС и особено в България. 

Освен това според статията е заявена готовност да се работи с Русия и по големи енергийни проекти, както и за развитие на двустранните отношения на ниво малък и среден бизнес.

Евродепутатът Момчил Неков пък е информирал за писмо, внесено в ЕП, в което се настоява за отмяна на санкциите.

Според личния сайт на депутата писмото е негова инициатива и е подкрепено от още 14 депутати от различни страни на ЕС. Мотивът е тежкото положение на фермерите.

Руското издание припомня, че в момента България е най-бедната страна в ЕС.

В статията се цитира мнението на анализатора Михаил Андрейчик от Обществото за изучаване на ЦИЕ, според когото не е изключено след изборите България да се върне към проекти като „Южен поток“ или АЕЦ „Белене“.

Изданието дори твърди, че подобряването на отношенията с Москва е „път за подобрение на икономическата ситуация в страната“.

А пък отмяната на санкциите можело да се случи при победа на социалистите на изборите. В такъв случай България можела да наложи вето върху санкциите в Брюксел, пише „Известия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
пасъм
преди 7 години
Мечтите са безплатни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
В статията се цитира мнението на анализатора Михаил Андрейчик от Обществото за изучаване на ЦИЕ, според когото не е изключено след изборите България да се върне към проекти като Южен поток или АЕЦ Белене.Не "не е излючено" , а "ще" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още