IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И БАБХ потвърди разлика между храните в Западна и Източна Европа

Храните са напълно безопасни, не са фалшиви, а различните съставки ги правят с различно качество, отчитат от агенцията

10:11 | 28.06.17 г. 22
<p>
	Шоколадът в България е с по-добро качество, установи БАБХ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Шоколадът в България е с по-добро качество, установи БАБХ. Снимка: Архив Ройтерс

И тестовете на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) установиха различия в храните в Източна и Западна Европа. Резултатите бяха обявени от зам.-директора на институцията Тодорка Яновска пред БНТ.

В нито един от продуктите няма съставки, които са опасни за здравето, категорична беше тя, но посочи, че в някои от анализираните продукти има различия в състава, предлагани на пазара в Германия и Австрия и в България. Това прави храните с различно качество, отчете Яновска, но отказа да коментира дали то е по-ниско у нас. „За всеки качеството е различно“, каза тя.

Експертът посочи за пример газирана напитка, която в Западна Европа се предлага със захар, а в България – с глюкозо-фруктозен сироп, маслеността на маслото е малко по-висока в България, отколкото в Германия (82% спрямо 80%), съдържанието на мляко в някои от анализираните шоколадови продукти в България е по-ниско, отколкото в германските и т.н.

Има разлика и по отношение на вкуса и външния вид на продуктите, отчете още Яновска. Например на българския пазар шоколадовите изделия са с по-добър вкус и със съдържание на какао, макар че проверките са показали, че по отношение на сиренето например показателите у нас са по-лоши, отколкото в Западна Европа.

По отношение на обявеното на етикетите и съдържанието на самите хранителни продукти и напитки разминавания има както у нас, така и в предлаганите на пазара в Западна Европа, категорична беше Яновска. Тя обаче допълни, че те са в рамките на „допустимите отклонения“ и не могат да бъдат окачествени като съществени.

БАБХ направи анализи на общо 31 продукта в 5 хранителни групи – млечни, меса, шоколадови изделия и т.н. При седем от продуктите има различия в обявеното на етикета и съдържанието, което е едно нарушение по европейските правила. Всички продукти са от една група – газирани напитки и плодови сокове. Разлика има и по отношение на детските храни – в едно от пюретата в България съдържанието на рапично олио е значително под това в предлаганото на германския пазар. Открити са разминавания при маргарина, както и в шоколадов десерт, става ясно от данните на БАБХ.

Агенцията е направила и допълнителни анализи за качеството на месните продукти – те са били обявени като 100% от свинско месо и друг вид месо не е било установено, млечните продукти също са проверявани за немлечни мазнини, каквито не са били установени. Няма и неразрешени оцветители и консерванти в напитките, показват още анализите.

Различията във вложените съставки на едни и същи продукти, произвеждани от едни и същи производители и предлагани в различните държави от ЕС, беше установено и от други лаборатории в общността. В Източна Европа обявиха, че това е недопустимо, защото пазарът е единен и с различните съставки компаниите заблуждават потребителите. 

Резултатите от българските тестове ще бъдат предоставени на комисаря по защитата на потребителите в ЕС.  

"Няма никакъв проблем с безопасността на българските хранителни продукти. Трябва да бъде уведомено Министерството за безопасност на храните за резултатите от изследванията ни. Вероятно след септември може да очакваме някаква промяна в хранителните продукти на пазара", категоричен бе пред Bulgaria ON AIR доктор Любомир Кулински директор на Дирекция контрол по храните.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 26 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
За всеки качеството е различно...ми нали е и Европата на няколко скорости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
emonik
преди 6 години
Ще има ли глоби или просто констатираме .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още