IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България започват тестове на храни след скандала с двойното качество на европейските пазари

Проби от пет групи продукти ще се вземат от 22 май до 30 юни

12:07 | 19.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще тества пет групи продукти заради скандала за двойнствен стандарт на продаваните марки в Централна и Източна Европа. Това стана ясно от коментар на агроминистъра Румен Порожанов по време на парламентарния контрол.

Очаква се в България да бъдат изследвани шоколадови продукти, безалкохолни напитки и плодови сокове, млечни и месни продукти, детски храни.

Припомняме, че разликата в съставките на едни и същи продукти с една и съща опаковка бе забелязана в страни от Източна Европа.

Депутатът Георги Гьоков във въпроса си днес се позова на опита на Словакия и заяви, че страната е обвинила международни компании в неетични действия и ползване на съставки на храните с по-ниско качество. Той попита дали БАБХ е правила сравнителен анализ за качеството на храните, продавани в България и в Централна Европа.

Румен Порожанов отговори, че през последните години в рамките на свободната търговия страховете от двойнственото качество на храните нарастват.

Той информира, че на 13 март е създадена работна група към БАБХ, която ще проучи пазара и ще изготви анализ за определяне на групите храни и показатели, които да бъдат лабораторно изпитани.

Петте групи продукти, които ще бъдат изследвани, са произведени в Германия, Швейцария, Италия, Австрия, Дания, Холандия, Франция. Проби от българския пазар и от пазара на старите страни членки ще се вземат от 22 май до 30 юни.

Трябва да се изгради ефикасен метод за изграждането на унифициран контрол, за да се избегне двойния стандарт, смята агроминистърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още