IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът обсъжда възможности за частичен достъп до всички депозити в КТБ

Нашето виждане е, че решенията за банката трябва да бъдат основани на пазарни инструменти, заяви финансовият министър Румен Порожанов

10:08 | 29.08.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кабинетът обсъжда възможности за частичен достъп до всички депозити в КТБ

Обсъжда се възможността вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) да получат частичен достъп до всички депозити, заяви министърът на финансите Румен Порожанов пред bTV.

"Търсят се възможности в рамките на ликвидността на банката да се даде достъп до всички депозити – както гарантираните до 196 000 лв., така и негарантираните. Въпросът е да се изчисли каква сума могат да изтеглят вложителите. Тя ще бъде в рамките от 500 - 1000 лв. Целта е хората, които имат малки вложения, да ги изтеглят и да спадне напрежението. Този процес ще е един добър сигнал", смята Порожанов.

Според него решение за това може да бъде взето през септември, но това е в компетенциите на БНБ. 

По повод съдбата на КТБ той заяви, че служебното правителство препоръчва поставената под особен надзор банка да бъде спасена без намесата на публични средства, а чрез акционери и кредитори, които да я капитализират и да създадат ликвидност.  

Порожанов смята, че от ситуацията трябва да се излезе с пазарни инструменти – капитализация и създаване на ликвидност от страна на акционери, инвеститори и кредитори, без намеса на публичните финанси или намеса само в краен случай.

Запитан дали банката ще бъде спасена, или ликвидирана, той отговори, че това зависи от БНБ. „Нашето желание е тя да заработи и да не се стигне до изплащане на депозити и загуба на средства за предприятията“, отговори финансовият министър.

Правителството не решава съдбата на банката, припомни той. В момента се извършва оценката и след нея ще се прецени какви мерки трябва да бъдат предприети, подчерта финансистът.

На въпрос има ли дупка от над 5 млрд. лв. в банката Порожанов отговори: „Надявам се да няма, но с такива данни ние не разполагаме. Сигурно има загуба на ликвидност от определени действия и преоценка на кредитния портфейл, но ние препоръчваме да има предложения на инвеститори, които да спасят банката", допълни той и припомни, че БНБ е поканила основните акционери да спасят банката.

Министърът заяви, че законът дава възможности за търсене на оздравителни решения „и ние трябва да се възползваме от тях“.

По повод тридневна визита на експерти от Европейската комисия, които имаха конфиденциални срещи със служебното правителство, Поржанов обясни, че делегацията е била поканена от него при встъпването му в длъжност.

С широк спектър от експерти, включително и от ЕЦБ, е обсъдена и банковата паника (която засегна и ПИБ), стана ясно от думите на Порожанов.

„В рамките на предоставената ликвидна подкрепа на банковата система, изискването е да се внесе план за преструктуриране, чийто срок изтича днес. Този план вече е предоставен от банката, която е получила ликвидната подкрепа, и ще го предоставим до края на деня на ЕК. Планът ще бъде разглеждан поне два месеца, след което се очаква да бъде одобрен от комисията. Това е план за преструктуриране, като срокът за връщането на  ликвидната подкрепа, съгласно плана, одитиран от БНБ, е 18 месеца".

С думите си министърът опроверга грешните интерпретации, че подобна ликвидна подкрепа трябва да се върне през ноември тази година.

Той припомни, че и в момента банковата ни система е с висока ликвидност.

За България много сериозен е проблемът с дефлацията, заяви още Порожанов. Понижението на цените в страната като цяло създава проблем за икономиката от гледна точка на конкурентоспособността на вътрешния и външния пазар. Създава се и проблем за публичните финанси, защото разчетеният БВП, който в момента 81,6 млрд. лв., след отчитане на дефлатора в края на годината може да е под 80 млрд. лв., подчерта финансовият министър.

Служебното правителство ще предложи на следващото НС да актуализира бюджета заради неизпълнението на приходната част, потвърди още веднъж Порожанов. Той още веднъж обвини правителството „Орешарски“, че е правило допълнителни разходи на базата на надценените приходи.

Запитан колко ще е „дупката“ в бюджета в края на годината, Порожанов каза, че очакваният дефицит, който към момента е 1,8% от БВП, може би ще достигне на касова основа между 2,5 – 2,7% от БВП. Според Порожанов дефицитът ще остане под 3 на сто, ако не се наложи някаква публична подкрепа за банковата система – по-конкретно за КТБ.

Финансовият министър заяви още, че непоследователната и непазарна политика на ДКЕВР е създала огромни дефицити в енергийния сектор. Социално слабите ще бъдат компенсирани за увеличената цена на тока, обеща обаче той.

По отношение на назначението на Ваньо Танов за шеф на Агенция „Митници“ министърът заяви, че лично той е предложил Танов, за да заработят системите за контрол.

Освен това стана ясно, че заради руското ембарго за внос на селскостопански продукти, суровини и хранителни стоки Порожанов и агроминистърът Васил Грудев ще обсъдят мерки за затягане на контрола върху вноса на плодове и зеленчуци в България.

Всичко по темата КТБ четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 22 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
За пореден път "кабинетът" джапа през законите и като "служебно" правителство служи само на реваншистките мераци на БМБ. Отново "целесъобразността" е над Закона. А в тая "Играчка, плачка" участва и прокуратурата, вместо да подгони нарушителите на закона. България има някаква надежда да стане нормална страна ЕДВА СЛЕД КАТО законите започнат да се спазват ОТ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ. Без НИКАКВИ изключения. И нито ден по-рано. Вервайте ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 6
SS-23
преди 9 години
Това предложение е лъжа и измама! Сега ще отворят "задна" врата за такива като Веждито с крадените милиони, да си изтеглят всичките пари, а за малкия вложител ще има само ... 500 лв!Бас ловя, че това ще се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Рекламата на КТБ гласеше "елате след първия си милион" :)Сега.. това не е вярно, но не е съвсем безпочвено. Условията бяха изгодни за суми доста над 500 до 1000 лева. В този ред на мисли, едва ли да са много малките вложения и едва ли ще спадне напрежението. И.. НЕ не искаме да спада напрежението а искаме да натиска докато не се реши проблема. Искаме си всичките пари, възможно най-скоро. Да не се опитват да минават с 500 лева. Много тънко искат да ни купят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 1
Натрий
преди 9 години
От закона за БНБ:Чл. 44. (Изм. ДВ, бр. 10 от 2005 г.) При упражняване на правомощията иизпълнение на задълженията си по този закон Българската народна банка, уп-равителят и членовете на управителния съвет са независими и нямат право да искат или да приемат указания на Министерския съвет и на други органи и институции. Министерският съвет и другите органи и институции нямат право да дават указания на Българската народна банка, на управителя или членовете на управителния съвет.Въпросите нъм БНБ, моля! Не към политическите фигури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 23
bigmamascandal
преди 9 години
Напротив, нужни са точно такива стъпки., Това ще е опит за спад на напрежението, точно това трябва да се направи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 4
aldy
преди 9 години
Това не е работа на "кабинета", още повече, че е служебен, без действащ парламевн. БНБ трябваше много отдавна да си свърши работата по закон, но вместо това още на втория ден заговори за специален закон за КТБ, за фалит и пр. Проф. Емилия Миланова, бивш подуправител на БНБ, го каза ясно в прав текст - БНБ изведнъж изпадна в некомпетентност или изпълнява поръчка за съсипване на банката. Това правителство, освен да засили какафонията, нищо полезно не иска и не може да направи.http://bnr.bg/post/100449490/e-milanova-problemat-na-***-ne-e-kapitala-a-likvidnostta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още